Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strop KPN na stoppen financiering ABN Amro bouw nieuwe datacenter

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 1 mei 2013 08:04 uur

KPNKPN lijdt een forse strop nu het de financiering van het Rijksdatacenter in Groningen voor eigen rekening moet nemen. Diverse media meldden de tegenvaller nu onderaannemer IGRE de financiering niet rond krijgt omdat ABN Amro afhaakt. Omdat de bouw inmiddels is begonnen, zit er voor KPN niets anders op dan zelf de beurs te trekken.

Directeur Henk Bluijs van IGRE laat in Computable weten volledig verrast te zijn door het besluit van ABN Amro. Bluijs stelt geen enkel idee te hebben waarom de bank ineens koudwatervrees heeft gekregen. Een rondgang langs andere financierders leverde ook niets op. Buijs denkt dat met name het faillissement van TCN een van de hoofdredenen is dat banken zeer terughoudend zijn als het gaat om financieren van nieuwe datacentra. Er wordt door geen enkele partij mededelingen gedaan over de hoogte van de bedragen die met de terugtrekking van de financiering gemoeid gaan.

Het Overheidsdatacenter Noord (ODC) was de eerste deal die binnen het grote rijksprogramma voor het consolideren van datacenters werd gegund. IGRE zou het pand bouwen en dat vervolgens verhuren aan KPN. Het beheer van het datacenter inclusief alle verbindingen is ook in handen van KPN. De bouw is ernstig vertraagd, maar uiteindelijk is recent begonnen met de fundering van het center dat 2600 vierkante meter groot gaat zijn. Het ODC zal in juli volgend jaar operationeel zijn. Onder meer de in het noorden gevestigde overheidsdiensten zoals DUO, RDW en CJIB zullen gebruik gaan maken van de nieuwe voorziening.

Randy, 1 mei 2013 8:06 am

Grappig, dat de staatsbank stop met financiering van het rijksdatacentrum.

Joël, 1 mei 2013 2:01 pm

Het mag inmiddels toch duidelijk zijn dat banken geen financieringen meer verstrekken. Zeker dit soort berichten geeft maar weer eens pijnlijk / duidelijk aan wie de schuldigen zijn aan de crisis!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.