Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Partner interview Raritan: Goed bewaard geheim in datacentermanagement

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 mei 2013 08:01 uur

RaritanRaritan. De kans is aanwezig dat een groot aantal mensen dit bedrijf niet kennen. Of hun producten. Maar wellicht is het wel het best bewaarde geheim van de Europese ICT-branche. “We zijn wel al heel lang actief, maar inderdaad: we zijn nog niet overal binnen”, begint sales manager Rob Suijkerbuijk.

Op dit moment timmert Raritan echter flink aan de weg, ook in Nederland. Niet dat Raritan een nieuwkomer is. Het van origine Amerikaanse bedrijf bestaat al sinds 1985, opgericht door een Taiwanese student die in de VS studeerde en na zijn studie een bedrijfje startte. Een klassieker: een bedrijfje dat zelf pc’s assembleerde met onderdelen uit China en Taiwan, gestart in een garage, gelegen aan de oevers van de Raritan-rivier in New Jersey. Is meteen ook de naam verklaard.

In die garage begint de ontwikkeling van het product waar Raritan zich in heeft gespecialiseerd: PDU’s. Suijkerbuijk vertelt: “Ching-I Hsu (nog steeds CEO van het bedrijf, red.)  testte in zijn garage de pc’s en daarvoor had hij een schakelaartje bedacht, zodat hij kon switchen tussen verschillende pc’s met slechts één toetsenbord en één monitor. Eigenlijk was dat de eerste KV-switch.” Totdat er iemand langskwam en zeer geïnteresseerd bleek in die switches. Daarmee begon de handel in KVM-switches.

Het verhaal gaat verder. Met KVM over TCP/IP. En de wens om spanning van machines op afstand te kunnen schakelen door middel van een PDU. Het is een markt waarin Raritan, ondanks de onbekendheid in Europa, toch een grote naam heeft opgebouwd. Vorig jaar bestempelde Gartner het  bedrijf als ‘cool vendor’ in haar DCIM-rapport en ook IDC tipte de onderneming als een belangrijke speler op de markt voor datacentermanagement. Want Raritan doet anno 2013 natuurlijk meer dan het simpelweg leveren van PDU’s. Het bedrijf heeft een serieuze filosofie als het gaat om energiebeheer in datacenters.

Extra functionaliteit
Intelligente PDU’s, schakelbaar over iedere outlet. Maar belangrijker: de intelligente PDU kan ook meten op iedere outlet en iedere socket. “We hadden klanten die onze producten gebruikten, maar op een bepaald ogenblik vroegen of we geen extra functionaliteit konden toevoegen”, vervolgt sales engineer Paul Bekema. “Een IP-gateway bijvoorbeeld om rechtstreeks over IP met die PDU te communiceren. En het zou ook handig zijn als we de powerconsumptie konden meten op de outlet: wat doet zo’n server nou precies aan stroomverbruik? De volgende vraag was: als je dat kan, kun je dan ook de temperatuur in mijn rack meten? Toen zijn we begonnen met het ontwikkelen van PDU’s met switchable outlets, metring per outlet en de mogelijkheid om er sensoren op aan te sluiten voor onder meer voor temperatuur, contactsensoren en airflow-detectiesystemen. Dat zijn we gaan bouwen omdat onze klanten hierom vroegen.”

Grenzen
Raritan lijkt op een goudmijntje te zitten. Het zijn immers de topics van moderne datacenters: temperatuur, airflow, koeling en natuurlijk de PUE-waarde als cumulatieve factor. “Je moet datacenters tegenwoordig efficiënt koelen als je onder een bepaalde PUE-waarde wilt komen. Anderzijds: koeling kost energie. Koeling is echt de belangrijkste factor binnen het moderne datacentermanagement”, stelt Bekema. “Je moet dan kijken tot hoever je kunt gaan met de temperatuur”, vult Suijkerbuijk aan. “Dan moet je naar alle factoren die daarmee in verband staan. Dat kan dus met een PDU die meet op de voeding van een server en die ook kijkt naar de temperatuur in het hele rack, tegelijkertijd in de gaten houdt wat er gebeurt met fanspeed als de temperatuur een graadje hoger wordt. Waar liggen de grenzen? Zo kun je zo effectief mogelijk koelen en meteen goed energiebeheer voeren. Dat doen we binnen de standaarden van ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, red.) voor temperaturen en luchtvochtigheid. Als je binnen dat raamwerk blijft, dan doe je het goed.”

eBay
Maar er is meer mogelijk. IP-configuratie en asset management bijvoorbeeld. Veilingsite eBay is een mooi voorbeeld. Samen met CTO Dean Nelson van eBay bedacht Raritan een aantal noviteiten. Voorbeeld is het gebruik van de SNMP-gateway op de PDU voor asset management. Suijkerbuijk laat een filmpje zien waarin Nelson vertelt over het ‘brain of the cabinet’ en ‘the last mile in asset management’. “EBay verdient door zoveel mogelijk transacties te verwerken tegen zo laag mogelijke kosten. Datacenters zijn voor hen een kostenpost.  Probleem was dat er zoveel in die datacenters zit, dat eBay spullen ‘kwijtraakte’, simpel omdat zaken niet goed geregistreerd worden. Daarom bedacht Nelson een asset management-tag: feitelijk een stukje plastic met een sticker die je onder de server plakt. Via een dun kabeltje is de tag verbonden aan een strip die vervolgens op de PDU wordt aangesloten. Die PDU is vervolgens via SNMP te benaderen. Die tag blijft altijd op de server zitten. Zo weet je altijd waar welke server zich bevindt, tot op U-level.”

Pay-per-use
Onderscheiden van de rest, daar gaat het altijd om. Dus maakt Raritan op verzoek van klanten op maat gemaakte PDU’s. Resultaat is wel een enorm aanbod van allerlei varianten op het thema. Hoe zoek je als klant dan de juiste PDU? Simpel. Raritan heeft ook daarover nagedacht: findmypdu.com. Op de site is het hele assortiment met 530 modellen inmiddels ondergebracht.  Alleen al in Europa is er een keus uit ruim 120 modellen. “Wij denken voor een groot aantal datacenterleveranciers een mooie propositie te hebben”, stelt Suijkerbuijk. “Neem een colocation-leverancier die per klant wil kunnen meten wat het energieverbruik is. Als een klant een heel rack heeft, is dat misschien geen issue. Maar als een klant maar een enkele server afneemt, kan pay-per-use ook voor energieverbruik heel interessant zijn.” De komende maanden zal Raritan stevig inzetten op marketing, met name bij datacenters, hosters en ISP’s. Die lijst met modellen zal nog wel groeien.

Paul Bekema (links) en Rob Suijkerbuijk van Raritan

Paul Bekema (links) en Rob Suijkerbuijk van Raritan

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.