Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Network Solutions legt beslag op 708 Syrische domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 mei 2013 08:01 uur

Network Solutions kaapt domeinnamenHet Amerikaanse bedrijf Network Solutions heeft ruim 700 .com- en .net-domeinnamen die door Syriërs zijn geregistreerd in beslag genomen. Het beslag werd door Brian Krebs van Krebs on Security opgemerkt nadat aan het regime van president Bashar al-Assad gelieerde, “Syrian Electronic Army”, klaagden over het feit dat hun domeinnamen in beslag waren genomen door Network Solutions.

De houder van de totaal 708 domeinnamen die in beslag zijn genomen, is veranderd in  ‘OFAC Holding’, waarbij OFAC een afkorting is voor een Amerikaans agentschap dat zich onder meer met terrorismebestrijding bezighoudt. Opvallend is dat OFAC tegenover Krebs ontkent opdracht te hebben gegeven om beslag te leggen op de bewuste domeinnamen. Dat is in zoverre opvallend omdat het normaal wél Amerikaanse overheidsinstanties zoals de FBI of DHS ICE zijn, die beslagleggen op domeinnamen.

Network Solutions’ moederbedrijf Web.co weigert in te gaan op de specifieke kwestie, maar laat wel aan Krebs weten te samen te werken met de opsporingsautoriteitenom illegale activiteiten te voorkomen en te voldoen aan de Amerikaanse wet- en regelgeving. Mogelijk is het beslag van de domeinnamen daarom het gevolg van een embargo die het Amerikaanse verbiedt om diensten aan te bieden aan Syriërs.

Op het Amerikaanse embargo zijn enkele uitzonderingen, maar webhosting en domeinnaamregistratie vallen niet onder de uitzonderingen. Er is juist expliciet aangegeven dat webhosting en domeinnaamregistratie niet onder de uitzonderingen vallen. Om die reden lijkt Network Solutions ondanks dat daar geen bevel toe is gegeven door de Amerikaanse autoriteiten, wel verplicht om beslag op de bewuste domeinnamen te leggen en deze niet langer geregistreerd te houden voor de Syriërs.

Het grootste deel van de inbeslaggenomen domeinnamen (een volledige lijst is hier als pdf te zien) verwees hiervoor naar IP-adressen van het Syrian Computer Society (SCS), een Syrische organisatie waar de Syrische president Bashar al-Assad, alvorens hij president werd voorzitter van was. Het vermoeden gaat dan ook dat deze organisatie de voorloper is van het aan het regime van de president gelieerde Syrian Electronic Army. Die laatste groep kreeg recent grote bekendheid door het hacken van het Twitter-account van persbureau AP en het uitsturen van een vals Twitter-bericht over een explosie in het Witte Huis,waardoor de Amerikaanse beurzen korte tijd een duikvlucht maakten. Daarnaast maakt de groep zich schuldig aan onder meer DDoS- en phishing-aanvallen gericht tegen Syrische dissidenten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.