Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN halveert tarieven om .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 14 mei 2013 12:00 uur

sidn_logoDe tarieven om een opgeheven .nl-domeinnaam door de (oorspronkelijke) houder uit quarantaine te laten halen, worden per 1 juli 2013 gehalveerd. Wel houdt de SIDN vast aan het principe dat het uit quarantaine halen bij een nieuwe registrar een veelvoud kost van het uit quarantaine halen door de beherende (oude) registrar.

Het tarief om een .nl-domeinnaam door de beherende registrar uit quarantaine te halen wordt 10 euro (was 25 euro) en door een nieuwe registrar 50 euro (was 100 euro) per 1 juli 2013. Daarmee worden de tarieven tenminste gehalveerd. Hoewel ook het tarief om een .nl-domeinnaam door een nieuwe registrar uit quarantaine te halen wordt gehalveerd, blijft dat op dit moment nog wel 5 keer zo kostbaar als bij de beherende registrar, terwijl dat tot nu toe ‘maar’ 4 keer zo kostbaar was.

De daadwerkelijke kosten om een .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen zijn echter nog hoger, met name voor een nieuwe registrar. Deze zal namelijk (handmatig) moeten vaststellen of de partij die vraagt om de .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen ook de houder is (was). Een beherende registrar heeft dat probleem niet, gezien de domeinnaam via hem geregistreerd was. Deze laatste kan daarom zonder enkel risico de domeinnaam zonder verdere controle uit quarantaine halen voor zijn klant.

Nu het tarief voor het uit quarantaine halen van een .nl-domeinnaam maar 10 euro is, kan dit een nog laagdrempeliger pressiemiddel zijn om klanten die hun rekening niet hebben betaald snel op te heffen, wanneer de klant zijn domeinnaam wil verhuizen.

Het opnieuw aansluiten bij de oorspronkelijke hoster hoeft niet veel meer te kosten dan de 10 euro die de SIDN in rekening brengt, terwijl een nieuwe registrar al snel 100 tot 200 euro in rekening zal brengen, gelet op het onderzoek naar de identiteit van de houder die hij moet doen en het hogere SIDN-tarief. Het is dan al snel goedkoper of interessanter voor de wanbetalende klant om de rekening van de hoster plus de kosten voor quarantaine te betalen in plaats van de .nl-domeinnaam bij een nieuwe registrar uit quarantaine te laten halen.

ISPam.nl Job board

Randy, 14 mei 2013 1:38 pm

Waarom precies 10 euro en niet de werkelijke kosten, bijvoorbeeld 9,93 (ik noem maar wat). Domeinen gaan toch ook op de cent af?

Tozz, 14 mei 2013 6:55 pm

Omdat er geen werkelijke kosten zijn. Een domein uit quarantaine halen is een volledig geautomatiseerd systeem en kost de SIDN dus helemaal niets. Domeinen gaan ook niet "op de cent af", die kosten (uit me hoofd) gewoon 90 cent per kwartaal.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...