Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google App Engine een serieuze concurrent voor managed hosters?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 mei 2013 08:01 uur

Google AppEngineTijdens de Google I/O developersconferentie heeft het bedrijf bekendgemaakt dat Google App Engine vanaf nu ook PHP ondersteunt. Daarmee geeft Google naar eigen zeggen gehoor aan de meest gevraagde nieuwe feature voor App Engine. De ondersteuning van PHP maakt het bijvoorbeeld mogelijk om WordPress op App Engine te draaien. Hiervoor heeft Google ook speciaal een howto online gezet.

Naast de ondersteuning voor PHP is ook Google Compute Engine publiek beschikbaar, waarmee Amazon’s Elastic Computer Cloud (EC2) er een serieuze concurrent bij krijgt. Interessant is ook dat Google afrekenen per minuut (met een minimum van 10 minuten) mogelijk maakt, terwijl bij Amazon nog per uur moet worden afgerekend. Daarnaast is ook Google Cloud Storage aangekondigd, dat moet concurrren met de Amazon S3 opslag oplossing.

De ondersteuning van PHP bij Google App Engine zou kunnen betekenen dat Google een alternatief wordt voor hosters en dan met name managed hosters. Google App Engine is een groot managed PaaS platform dat oneindig schaalbaar is en naadloos integreert met Google Cloud SQL en Cloude Storage. Ook zijn de kosten van App Engine  relatief laag.

Iedereen kan zijn applicatie gratis hosten op App Engine en wie meer nodig heeft dan het gratis aanbod of een SLA wil, betaalt maar 9,00 dollar per maand per applicatie, waarbij ook een bepaalde hoeveelheid bronnen waaronder I/O, dataverkeer en opslag is inbegrepen. Wel moet er ook voor Google Cloud SQL (MySQL-database) los worden betaald, de kosten daarvan zijn minimaal $18,00 per maand, maar daarvoor krijg je wel een dedicated MySQL-server. Operationele ondersteuning op de gehoste applicatie is al beschikbaar vanaf $150,00 per maand.

Ik ben erg benieuwd wanneer de eerste (Nederlandse) bedrijven hun PHP-gebaseerde applicatie op Google App Engine gaan hosten. Enkele jaren geleden verspelde ik dat Google een belangrijke concurrent van hosters zou worden. Destijds dacht ik nog aan hosting van websites van bedrijven, maar vandaag de dag is dat geen heel interessante vijver meer om in te vissen. Het hosten van (complexe) applicaties en druk bezochte websites is tegenwoordig wel zeer lucratief. Google App Engine is precies daar geschikt voor en als PaaS-platform laagdrempelig. Gaat App Engine een serieuze concurrent worden voor managed hosters?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.