Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ColoCenter eerste datacenter met milieukeurmerk klimaatbeheersing

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 mei 2013 08:05 uur

Milieukeur-logoColoCenter in Zoetermeer heeft als eerste datacenter in Nederland het certificaat Milieukeur Klimaatbeheersing gekregen. Het certificaat wordt uitgegeven door SMK, dat hiervoor een apart certificeringprogramma heeft ontwikkeld. De audit is uitgevoerd door SGS.

ColoCenter is al sinds haar oprichting in 2010 bezig om tot een zo laag mogelijk energieverbruik te komen. De certificering is voor ColoCenter belangrijk om te laten zien dat het bedrijf zeer serieus omgaat met energiebesparende maatregelen.  “Deze industrie kenmerkt zich doordat veel bedrijven maar wat roepen”, stelt directeur Alexander Lantink in een reactie op de website van SMK. “Ik wilde het dus perse kunnen bewijzen.”

De servers van ColoCenter worden niet gekoeld met airconditioning die veel stroom kost, maar met ventilatoren, buitenlucht en water. Het bedrijf weet zo een PUE te halen van 1,2. Omdat het een nieuwbouwsituatie betreft, geldt een norm tussen 1,15 en 1,3. Dat is overigens niet de enige eis die SMK stelt aan het behalen van het certificaat. Zo moet bijvoorbeeld ook het waterverbruik minimaal zijn en moet een bedrijf vanzelfsprekend alle benodigde milieuvergunningen kunnen overleggen. Het gebruik van groene stroom is opmerkelijk genoeg optioneel.

Navolging
Lantink hoopt op navolging en realiseert zich dat dit certificaat nog niet breed wordt gedragen in de markt: “Nu zijn we het eerste Milieukeur gecertificeerde datacenter voor onze klimaatbeheersing en dat is marketingtechnisch best interessant. Ik hoop natuurlijk wel dat meer datacenters dit voorbeeld zullen volgen, al was het alleen maar voor de bekendheid van dit certificaat.”

marco van den Akker, 23 mei 2013 8:29 pm

Fantastisch om in dit datacenter zitting te hebben. Ter vergelijking met de overige datacenters waar 123Cloud aanwezig is kenmerkt ColoCenter dat als een datacenter waar groen niet alleen een marketing instrument is. Maar zeker ook een belangrijk element is in je operationele kosten. Deze zijn significant lager dan datacenters welke gekoeld worden met airconditioning systemen. De combinatie plus de verscheidende transit links maken het een toegevoegde waarde binnen de internet branche.

Tonnie, 24 mei 2013 12:03 am

Ik ben alleen heel benieuwd hoe het DC het volhoud als het flink gevuld is en de mussen van het dak kieperen (niet van de wind en regen maar van de warmte), de theorie ziet er goed uit, nu nog afwachten wat de praktijk doet.

Tududud, 24 mei 2013 10:14 am

De servers van ColoCenter worden niet gekoeld met airconditioning die veel stroom kost, maar met ventilatoren, buitenlucht en water. Het bedrijf weet zo een PUE te halen van 1,2.

Gewoon adiabatische koeling?

Tududud, 24 mei 2013 10:14 am

(met als het te warm word wel compressor gebruik?)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.