Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Consumentenbond: ISP’s moeten zorgen voor beveiliging

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 oktober 2006 22:32 uur

Volgens de Consumentenbond moeten ISP’s en andere professionals de beveiliging van consumenten gaan verzorgen. De argeloze consument moet dus het internet op kunnen, waarbij ‘professionals’ er voor zorgen dat het allemaal veilig is. Volgens de Consumentenbond moeten fabrikanten en ISP’s er voor zorgen dat de beveiliging is ingebouwd.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de Consumentenbond hier mee komt, een half jaar geleden hield het al het zelfde pleidooi, zonder al te veel resultaat, kunnen we denk ik opmaken uit het feit dat ze nu tot exact het zelfde oproepen in iets afgezwakte vorm. Destijds was de Consumentenbond zelfs van mening dat het door de wetgever verplicht moest worden gesteld, net zoals autofabrikanten autogordels in moeten bouwen.

Opzich vind ik het helemaal geen raar idee, dat professionals zorg moeten dragen voor de veiligheid van consumenten. Er is ook een maar, om verder te gaan met de analogie met autogordels, naast het alleen op de markt mogen brengen van een auto met deugelijke autogordels, is het voor de bestuurder van de auto verplicht om een rijbewijs te hebben.

Als je dat vergelijkt met de gebruikers van computers en internet, dan is het gros van de gebruikers nauwelijks bekwaam. Ik durf zelfs te beweren dat de meeste gebruikers vrijwel argeloos over het web surfen, zonder enig bewustzijn van de (mogelijke) reele gevaren. De consument moet dus zelf ook zijn of haar verantwoordelijkheid nemen!

Mij lijkt het daarom het beste als professionals én consumenten samen te laten werken aan de veiligheid van de consument op internet. Waarbij beide verantwoordelijkheid nemen. Dus ook de consument expliciet verantwoording neemt en kundig dient te zijn voor zowel het gebruik van de computer én als deelnemer van het internet!

Rámon, 28 oktober 2006 3:36 am

Ik kan het niet meer dan eens zijn met de consumentenbond.

Máár, ik vind wel dat de overheid de ISPs de tools moet kunnen geven om overtreders aan te pakken. Het is een heils karwij om een "hacker" of een kwaadwillend persoon goed aan te pakken. Dit gebeurt vrijwel niet. Hiet is meer dan logisch dat de ISP voor de veiligheid zorgt, maar helaas verschijnen er dagelijks nieuwe exploits en documentatie over lekken waardoor het tevens weer een hels karwij wordt om up-to-date te blijven. Een strenge aanpak en hulp van de overheid is hiebij gewenst. Mijn inziens is het niet fair om een ISP aan te pakken die al het mogelijke doet om het e.e.a. te verkomen. Zo bied XS4ALL gratis een McAfee firewall en virus scanner, wanneer men daar niet gebruik van maakt dan vind ik dat men ook niet kan aankloppen bij de ISP.

-Rámon

Maikel, 28 oktober 2006 12:33 pm

En hoe zien ze dat voor zich?
Waar moeten de ISP's de consument tegen beschermen?
Gevaarlijke sites, virussen?
Dan krijgen we net zoiets als in china.

Ik maak zelf wel uit welke gevaarlijke sites ik bezoek en welke virussen ik download

tdw, 29 oktober 2006 3:27 pm

Ja, jij weet waaar je mee bezig bent (hoop ik ;)), en 65+ers in zo'n 110% van de gevallen niet.

Ik denk dat ISP's er niets aan 'kunnen' doen. Ze kunnen hooguit een firewall meeleveren, of instructies in een boekje, die, na installatie door de monteur, terug het archief in gaat. Dan zou de monteur dus daar uitleg over moeten geven etc etc.

Voor de ISP's komt het allemaal erg slecht uit, voor de digibeten (om het maar even zo te noemen), nog slechter. Die moeten vaak naar de lokale pcboer voor reparaties e.d., wat ook nog is aardig in de kosten gaan lopen.

De pcboer zal snel inzien dat de klant niet slim is, waardoor ze snel dingen aan hem/haar kunnen verkopen, omdat het 'zo goed is', waarna de klant nog steeds in de shit zit.

Gedoe allemaal.. How about: een test om te kijken of de klant slim genoeg is voor een PC? :p

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.