Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv4, dalende serververkoop en het gelijk van Dell

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 mei 2013 08:03 uur

DELLRIPE NCC publiceerde gisteren nieuwe cijfers over de beschikbaarheid van IPv4. Nog altijd zijn er ruim vijftien miljoen IPv4-adressen beschikbaar – dat betekent dat er in de maand mei zo’n 90.000 IPv4-adressen zijn uitgedeeld. Dat lijkt veel, maar als je de grafieken van RIPE erop naslaat, zie je over de afgelopen twaalf maanden een vlakke lijn. Er gebeurt nauwelijks iets.

Dat geldt overigens net zo goed voor de uitgifte van IPv6. Er valt nauwelijks enige toename van IPv6 -verkeer te zien in allerlei grafieken. Blijkbaar is het allemaal nog steeds niet spannend. Of er worden te weinig nieuwe diensten gelanceerd waarvoor nieuwe adressen nodig zijn. Ondertussen worden de redacties van techsites, ISPam.nl incluis, wel bestookt met ronkende persberichten over allerlei nieuwe producten die ook het nieuwe protocol ondersteunen. En nog veel meer. De techniek staat wat dat betreft – gelukkig – niet stil.

Heilige graal
Maar vindt die nieuwe techniek ook afzet onder bijvoorbeeld datacenterleveranciers? Gisteren publiceerde Gartner ook de serververkopen over het eerste kwartaal van dit jaar. Over de gehele lijn kelderde de omzet uit serververkoop met ruim 5 procent. Vrijwel alle leveranciers lopen inmiddels enorme klappen op en zoeken zich suf naar services waarmee ze de klanten opnieuw aan zich kunnen binden. Daarbij is cloud vanzelfsprekend de heilige graal, maar veel partijen hebben die boot al lang gemist.

Dell dat binnenkort dan eindelijk haar langverwachte public cloud-services in de markt gaat zetten. Voornaamste marketing-speerpunt: klanten die nu al bij Amazon zitten. Ondanks de problemen waarmee AWS zeker in de begindagen te kampen had, groeit het platform als de spreekwoordelijke kool. Dat gaat Dell niet meer inhalen. Opmerkelijk genoeg is Dell de enige hardwarefabrikant die nog wel groeit in de servermarkt, aldus Gartner. En niet gering ook. Het bedrijf zag de omzet uit hardwareverkoop met liefst 14,4 procent toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Voor de volledigheid: IBM en HP verloren datzelfde percentage. Ieder. Hetgeen past in de lijn der verwachting. Gartner concludeerde – ook al in eerdere analyses – dat de IT-markt nu pas de klappen krijgt die hun oorzaak vinden in de mondiale crisis. Bedrijven stellen steeds meer grote investeringen uit of verschuiven services naar goedkopere alternatieven. Lees: cloud. Dat heeft op haar beurt ook weer direct weerslag op de IT-markt. Dankzij virtualisatietechnieken die steeds efficiënter omgaan met serverrecources, is domweg minder ijzer op de vloer nodig. Anders gesteld: de ontstuitbare groei van de cloud compenseert de vraag naar servers niet volledig. We hebben voor de groei naar verhouding minder servers nodig.

Newconomy
Het is een bekend fenomeen waar economen boeken over hebben volgeschreven. In tijden van ‘krapte‘ – in dit geval geldkrapte – maakt de creativiteit overuren. Op de een of andere manier verzinnen we dan opeens allerlei methoden om hetzelfde met minder bronnen te produceren. In de IT zien we dat terug: de IT is in die zin – we herinneren ons de termen Newconomy nog – echt platte, ouderwetse economie. Ondernemingen doen precies hetzelfde, met minder middelen. En dus loopt de vraag naar die middelen terug, maar de vraag naar diensten – die met veel meer partijen gedeeld kunnen worden – niet. Zelfs de nauwelijkse toenemende vraag naar IP-adressen valt op deze wijze (deels)  te verklaren. Zodra de economie aantrekt, zal ook de vraag naar IP-adressen weer toenemen en zal ook de druk op IPv6 groter worden. Tot die tijd zal niemand zich er echt druk om maken.

Terug naar Dell. De internationale pers stond vorige week klaar om het bedrijf af te serveren toen het haar plannen voor public cloud toelichtte. Te laat. En toegegeven: door te mikken op AWS, lijkt dat inderdaad veel te laat. Waarom bijvoorbeeld niet richten op de klantenbase van HPCloud of IBM SmartCloud? Omdat Dell op deze manier klanten trekt die de beslissing naar de cloud nog moeten nemen of met een goed verhaal over het gemak van ‘cloudhopping’ probeert klanten te laten verhuizen. Dat zijn per definitie niet de klanten die al bij HP of IBM zitten. Je kunt ze veel vertellen, maar op het gebied van marktstrategie en marketing zijn de volgers van Michael Dell nog altijd onbetwist specialist.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.