Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN introduceert flexibele abonnementen voor .nl-domeinnamen

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 3 juni 2013 15:30 uur

sidn_logoDe looptijd van de abonnementen op .nl-domeinnamen wordt door SIDN geflexibiliseerd. Registrars krijgen naast de huidige abonnementsperiode van een kwartaal, de mogelijkheid om een maand- of een jaarabonnement te nemen op de domeinnamen die zij voor hun klanten registreren. Registrars kunnen per domeinnaam kiezen welk soort abonnement van toepassing is. Invoering is gepland op 1 oktober 2013.

Op jaarbasis zijn de kosten van .nl-domeinnamen die maandelijks wordt gefactureerd iets hoger dan het huidige tarief dat altijd per kwartaal wordt gefactureerd. Registrars die er voor kiezen om domeinnamen juist per jaar te laten factureren zijn op jaarbasis juist enkele procenten goedkoper uit. Registrars die de voorkeur geven aan facturatie per kwartaal blijven hetzelfde betalen als ze nu ook betalen.

Wel stelt SIDN als voorwaarde dat van elke nieuw geregistreerde .nl-domeinnaam altijd de eerste drie maanden worden gefactureerd. Een domeinnaam met een maandelijkse facturatie cyclus wordt dus in eerste instantie drie maanden vooruit gefactureerd tegen het lagere kwartaal-tarief en daarna maandelijks tegen het hogere maandtarief. Dit om domaintasting te ontmoedigen. Dit was enkele jaren geleden namelijk een groot probleem bij gTLD’s, die massaal werden geregistreerd om te kijken of er bezoek op binnen kwam, om daarna het grootste deel van de domeinnamen weer snel kosteloos op te heffen.

Ook waarschuwt SIDN er voor om goed na te denken over de gevolgen voor de liquiditeit, alvorens alle .nl-domeinnamen in één keer over te zetten op een jaarabonnement. Op de eerst volgende factuur zal elk jaarabonnement voor elke domeinnaam direct worden gefactureerd volgens de gebruikelijke betalingscondities, zo waarschuwt SIDN.

Een verandering die alle registrars wel zal raken is het feit dat SIDN tegelijkertijd met de invoering van de flexibilisering van de abonnementstarieven van .nl-domeinnamen op 1 oktober 2013, ook overschakelt van facturering per kwartaal naar een maandelijke facturering. Naast de kosten voor de abonnementen op .nl-domeinnamen zal ook de registrarbijdrage per maand worden gefactureerd.

Ook verandert de betalingstermijn van 30 dagen naar 14 dagen en zal de automatische incasso voortaan binnen 7 dagen na factuurdatum plaatsvinden. Ook dat laatste punt zal veel registrars raken, gezien SIDN bij betaling per automatische incasso 5% factuurkorting geeft.

 • Pingback: Nieuw prijsmodel

 • Arjan, 4 juni 2013 4:30 am

  Persoonlijk vind ik het knap assosiaal van SIDN en de VVR dat men in tijdens van crisis eenzijdig de betalingscondities van registrars flink wenst te verkorten. In het uitsterste geval raakt de registrar ongevraagd ruim 3 maanden liquiditeit kwijt terwijl men bij het aangaan van de overeenkomst hele andere condities met SIDN is aangegaan. Waar men voorheen voor een nieuwe registratie op bijvoorbeeld 13 september pas eind januari had hoeven te betalen, moet er nu al in oktober worden betaald, aangevuld met de registrarbijdrage. De registrar moet hierdoor zijn best gaan doen om de kosten nog sneller van zijn relatie betaald te krijgen, in elk ander geval moet hij aanzienlijk gaan voorfinancieren. Vooral voor de kleine registrar waarschijnlijk niet welkom nu we afgelopen maanden al genoeg (niet doorberekende) verhogingen van prijzen, BTW en andere kosten he ben gehad.

  Afgezien van bovenstaande word de registrar belast met drie keer zoveel administratie. Van vier facturen gaat men, ongeacht of dit wel of niet gewenst is, naar twaalf facturen per jaar.

  Al bij al heeft dit alles in de standaart situatie de meeste voordelen voor SIDN welke sneller haar geld krijgt en zo dus ook meer rentes en andere winsten over dit geld kan opbouwen. De registrar zal bij moeten gaan leggen en raakt een flinke periode kwijt waarin hij met dit geld kon "spelen" en het geld van zijn relaties kon incasseren. Voor de registrar staan hier geen voordelen tegenover, de aanpassing is hoe dan ook ten nadelen van haar liquiditeit.

  Slecht enkele uren na bekendmaking van dit bericht heb ik bij SIDN al bezwaar gemaakt tegen de enkelzijdige aanpassing van de (betaling)condities. Ik vind het best zoals het was en wil graag de keuze hebben om alles te laten zoals het is. Ik zal het ook zeker niet netjes vinden als SIDN ondanks deze wens toch haar gang gaat en mijn bezwaren negeerd. SIDN is uniek in haar product, hetgeen wat SIDN ons als registrar leverd kan ik elders niet afnemen. Ze zal deze positie zeker niet moeten misbruiken om toch maar even voorgenomen aanpassingen klakkeloos door te duwen. Ik hoop dat er meerdere bedrijven/ondernemers zien dat deze voorgenomen aanpassing ten nadele van hun bedrijfsresultaat kan komen en dat men ook zeker tegen dit besluit in bezwaar gaat. Ik kom tevens graag met jullie in contact! Zo kunen we mogelijk gezamelijk een vuist maken?

  @Arnout: Super dat je dit zo snel gepubliceerd hebt! Ik had sowieso de hoop dat je dit zal doen maar de snelheid word echt gewaardeerd!

  Een Lezer, 4 juni 2013 8:52 am

  Wat kost een domeinnaam eigenlijk, bij SIDN?

  Wouter, 4 juni 2013 2:33 pm

  @Arjan, Ik kan me helemaal vinden in je argumenten en zou het qua aantal facturen ook liever houden zoals het was, of nog liever...nog minder vaak facturen (1x per half jaar, 1x per jaar?). Als alle partijen waar wij per kwartaal of (half)jaar betalen (bijna alle crediteuren) dit zouden doen, zou dat een behoorlijke aanslag zijn op de crediteurenadministratie, wat de nodige (onnodige) onkosten met zich meebrengt.

  Maar ik denk dat we het maar te slikken hebben, het is immers afgesproken met de VvR...onze "vertegenwoordigers".

  Randy, 4 juni 2013 4:59 pm

  Ik mag hopen dat Arjan dezelfde betalingscondities bij zijn klanten treft (ronduit slecht) en dit daarom ook bij de inkopende partij vraagt? Dit zegt denk ik meer iets over zijn eigen bedrijfsvoering en klanten dan over de SIDN.

  Arjan, 4 juni 2013 5:00 pm

  @Randy; Als je niets zinnigs te melden hebt, kun je dan niet beter niets melden?

  R.B., 5 juni 2013 1:10 am

  @Arjan: +1

  Geweldig die VvR. Ik hoef niet vertegenwoordigd te worden door zulke idioten.

  Wouter, 5 juni 2013 11:04 am

  Randy, denk niet dat het daar zozeer mee te maken heeft. Ik wil juist graag minder facturen omdat dat minder crediteuren administratie als gevolg heeft (kost alleen maar geld en zijn dingen waar je je niet mee bezig wilt houden). Als ik daarvoor een halfjaar tot en jaar vooruit moet betalen: prima! Op de bank levert geld tegenwoordig toch niks meer op ;-).

  Daniel Federer, 5 juni 2013 11:30 am

  Vanuit mijn rol als relatiebeheerder bij SIDN ben ik vanaf het begin betrokken geweest bij dit project. Uitgangspunt van het project was om registrars meer mogelijkheden te bieden. Het optimaal kunnen afstemmen van de verschillende businesscases.

  Laten we dit dan ook als vertrekpunt nemen, want er is altijd wel wat op te merken en te verbeteren vanuit ieder zijn positie. Daar luisteren we graag naar en de VvR kan ons doorlopend van advies voorzien. We staan aan het begin, niet aan het einde.

  eMiz0r, 6 juni 2013 11:15 am

  @Arjan,

  Ik snap je punt niet. In plaats van de standaard kwartaalfactuur in oktober, krijg je nu een maandfactuur. Dus je liquiditeit neemt op korte termijn juist toe, omdat je niet 3 maanden hoeft voor te schieten. Lijkt me juist een fijne oplossing in een periode van crisis.

  Hoeveel administratie zijn 9 facturen extra per jaar? Wanneer je dit goed ingericht hebt kost het je hooguit een 10/15 minuten extra per jaar. Daar krijg je extra liquide middelen en/of renteinkomsten voor terug. Geen sterk argument als je het mij vraagt.

  Ik vind het een prima initiatief! Bovendien is er nu meer keuze. Het enige wat mijn inziens nog ontbreekt is het vermelden van de kosten voor meerjarige registraties. Ik begrijp uit de mail dat registraties voor langer dan een jaar meer korting krijgen, maar hoeveel dat vervolgens is wordt niet vermeld. Sluit perfect aan op de wens van providers om klanten voor meerdere jaren vast te leggen als gevolg van de Wet van Dam.

  Arnout Veenman, 6 juni 2013 1:27 pm

  @eMiz0r, de liquiditeit neemt juist af. Nu krijg je in het beste geval pas na 3 maanden na de registratie/verlenging van een .nl-domein een factuur, in de nieuwe situatie is dat in het beste geval 1 maand. Het gemiddelde zal precies op de helft liggen, wat dus betekent dat de factuur van SIDN na gemiddeld 15 dagen komt, in plaats van 45 dagen in de oude situatie. Daarnaast gaat SIDN ook nog eens sneller incasseren, dus binnen 7 dagen in plaats van 14.

  In de nieuwe situatie wordt het geld dus gemiddeld al 22 dagen na registratie of verlenging van een .nl-domein van je rekening afgeschreven als registrar (15 + 7 dagen), terwijl dat in de oude situatie 59 dagen waren (45 + 14 dagen). Feitelijk wordt de termijn dat SIDN leverancierskrediet geeft daarmee met gemiddeld 37 dagen verminderd en dus meer dan de helft teruggebracht. Dat is een aanzienlijke verslechtering voor de liquiditeit van .nl-registrars.

  eMiz0r, 6 juni 2013 7:48 pm

  Arnout,

  Je hebt wel gelijk, maar je stelt ook een eenzijdig beeld. Niet alleen de registratie/verlenging is van invloed op je liquiditeit. Even simpel gesteld:

  Facturatie geschied op januari, april, juli en oktober. Vanaf oktober krijg je geen factuur meer van (zegge) 9000 euro, maar 3000 euro. Je hebt daardoor in oktober 6000 euro meer te besteden. In november heb je 3000 euro meer te besteden en in december sta je weer gelijk. Vervolgens in januari hetzelfde liedje: 2 maanden heb je extra beschikking over liquiditeit.

  Ik zeg niet dat het goedkoper is, maar je liquiditeitspositie neemt wel degelijk toe.

  Laten we overigens eerlijk zijn, het is altijd een bijzondere constructie geweest dat je (in het beste geval) pas 3 maanden na de daadwerkelijke registratie gaat betalen. Je neemt ook geen telefoonabonnement af waarbij je al 3 maanden gebruik kunt maken van je abonnement, maar pas begint te betalen in maand 4. Of een leasecontract... En als dat het geval is, is het gewoon een kortingsregeling of aanbieding. De SIDN heeft feitelijk altijd (in het beste geval) 3 maanden extra korting gegeven. Ergens oneerlijk tegen partijen of situaties waarbij je 1 dag vóór de eerste factuur de registratie moet doen. Het loont in dat geval de moeite om je klanten maar even te laten wachten op een nieuwe registratie, zodat je extra goedkoper uit kunt zijn.

  Punt blijft dat zeker bij grotere aantallen domeinen je liquiditeit de eerste 2 maanden aanzienlijk toeneemt door het maandelijkse factureren. Zorg dat je dat geld vervolgens slim investeert in je bedrijfsvoering zodat je daar een veel hoger rendement op kunt behalen dan wanneer je het "parkeert" bij de SIDN. Dat blijf ik nog steeds een zeer positieve ontwikkeling vinden.

  peter.s, 7 juni 2013 12:22 pm

  Ik begrijp de uitleg van eMiz0r niet helemaal. Zoals arnout zegt betaal je nu al na 22 dagen ipv 59 dagen. In plaats van in oktober een factuur van 9000 te ontvangen krijg je nu een factuur van 3000 in augustus, een factuur van 3000 in september en een factuur van 3000 in oktober.

  Interessant is dan wel weer de optie om per maand te betalen. Afhankelijk van de extra kosten heb je daardoor "aanzienlijk" meer liquiditeit, ipv voor 12 maanden vooruit betaal je dan nog slechts 1 maand. Ook een interessante optie bij klanten die niet betalen/te laat opzeggen, je bent dan slechts 1/12e deel kwijt, ipv het volledige bedrag.

  Het is en blijft natuurlijk centenwerk per domeinnaam.

  eMiz0r, 7 juni 2013 1:46 pm

  Peter,

  Uit de mailing van de SIDN blijkt dat de facturatiefrequentie per 1 oktober wordt aangepast naar maandelijks. Oktober was altijd een maand waarin normaliter een kwartaalfactuur verstuurd werd voor de periode oktober, november en december. Nu krijg je gewoon een factuur voor oktober, in november een voor november en december een voor december.

  Dat betekent mijn inziens dat je gewoon in oktober en november meer geld in kas houdt in plaats van dat je het parkeert bij de SIDN.

  Peter.s, 7 juni 2013 3:13 pm

  Ik weet niet precies hoe SIDN werkt, maar domeinnamen worden toch altijd achteraf gefactureerd? Dus registratie/renewal vindt plaats op 10 oktober, dan krijg je daar nu toch in januari een factuur van? Na oktober krijg je daar dus in november een factuur van?

  Of zit ik er helemaal naast?

  Daniel Federer, 7 juni 2013 4:45 pm

  Voor de goede orde; domeinen - zowel nieuw als bestaand - worden momenteel vooruit gefactureerd. Per afgelopen januari is het achteraf factureren van nieuwe registraties afgeschaft. Maar dat neemt niet weg dat alle bestaande domeinen altijd al vooruit werden gefactureerd. En de nieuwe sinds januari dus ook.

  Peter.s, 7 juni 2013 6:09 pm

  Ja, dat klopt. Maar pas na registreren of verlengen. Voorbeeld:

  Nu:

  Domein registreren op 7 juni - Factuur komt in augustus voor de eerste 3 maanden.

  Straks:

  Domein registreren op 7 juni - Factuur komt in juli voor de eerste 3 maanden (of andere periode).

  Daniel Federer, 8 juni 2013 9:08 am

  Niet helemaal, want op 1 juli is er ook een kwartaalfactuur in de huidige situatie. Oftewel als je op 7 juni een domein registreert, dan krijg je dus op 1 juli een factuur voor een kwartaal vooruit. Momenteel werken we aan een calculator voor op de registrarsite. Hier kun je ieder voorbeeld invoeren, waarna je de nieuwe (en oude) situatie krijgt te zien.

  peter.s, 8 juni 2013 12:57 pm

  Ja, mijn voorbeeld klopte weer niet, kwam ik achter. Dat moet natuurlijk zijn 7 juli en september ipv 7 juni en augustus.

  Daniel Federer, 8 juni 2013 1:18 pm

  Helaas klopt ook het gecorrigeerde voorbeeld niet. Indien je namelijk op 7 juli een domein registreert, dan krijg je in de huidige/oude situatie op 1 oktober een factuur.

  De kwartalen beginnen op: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op dat moment draait de facturatierun en krijg je in de eerste week een factuur van SIDN voor al je domeinen één kwartaal vooruit.

  Het kan overigens zijn dat er incidenteel domeinnaam achteruit op de factuur staat. Dit zijn domeinen die binnen één kwartaal worden opgeheven.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.