Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IS Group neemt NXS Internet over (achtergrond)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juni 2013 08:20 uur

IS Group NXS InternetIS Group neemt branchegenoot NXS Internet over. NXS Internet gaat verder onder de naam IS Group en de medewerkers verhuizen van Amsterdam naar het kantoor van IS Group in Purmerend. Details over de onderhandelingen, financiering of waardering van NXS Internet wil IS Group niet noemen. ISPam.nl heeft echter ontdekt dat er in 2011 een holding is gezet tussen de persoonlijke holdings van de aandeelhouders en NXS Internet B.V. Deze holding had de 100% deelneming in NXS Internet B.V. voor 9 miljoen euro in de boeken staan.

Blij met de overname
In een reactie laat IS Group marketing manager Geesje Duis-Bakker weten dat iedereen heel blij is met de overname en dat het fijn is dat die nu ook helemaal rond is. Beide bedrijven zullen worden geïntegreerd. Hoe dat precies zal gebeuren zal de komende tijd worden bepaald. Daarbij zal worden gekeken hoe dat het beste kan gebeuren.

Duis-Bakker benadrukt dat het niet zo is dat de verschillende onderdelen van NXS Internet worden toegevoegd aan onderdelen van IS Group. Er zal van geval tot geval worden gekeken hoe beide bedrijven het best kunnen worden geïntegreerd. Het is dus bijvoorbeeld goed mogelijk dat de werkwijze van NXS Internet op bepaalde onderdelen beter is en zo moeten blijven functioneren en dat juist daar een onderdeel van het huidige IS Group aan wordt toegevoegd. Zo heeft NXS Internet een sterke virtueel datacenter propositie die IS Group tot nu toe nog niet had.

Wel staat al vast dat de activiteiten en medewerkers van NXS Internet verhuizen van Amsterdam naar het kantoor van IS Group in Purmerend. Om de verhuizing en de rest van de integratie te ondersteuning is er een “integratie raad” in het leven geroepen, die vanuit het personeel van beide organisaties zal meedenken over hoe een aantal zaken (feitelijk) het beste kunnen worden ingevuld. Het gaat daarbij echter niet om beleidsmatige kwesties, de medezeggenschap van het personeel is al geregeld in de vorm van de ondernemingsraad van IS Group, zo legt Duis-Bakker uit.

Onderhandelingen, financiering en waardering
Op vragen over de onderhandelingen, de wijze waarop de overname is gefinancierd en de vraag of de voormalig aandeelhouders van NXS Internet een belang krijgen in IS Group wil het bedrijf geen uitspraak doen. Wel stelt Duis-Bakker dat de directie van IS Group onveranderd zal blijven bestaan uit Jan Willem des Tombe en Arjan Steevels.

De overname bevat niet The Datacenter Group met datacenters in Amsterdam en Delft, dat een zusterbedrijf is van NXS Internet. TDCG is een ander bedrijf en valt buiten de overname, zo stelt Duis-Bakker.

Uit eigen onderzoek van ISPam.nl blijkt dat tussen de persoonlijke holdings van de aandeelhouders en NXS Internet B.V. een tussenholding was geplaatst NXS Internet Holding B.V.. Een reden om dit te doen zou een voorgenomen verkoop van het bedrijf kunnen zijn geweest. Daarnaast blijkt uit de jaarrekening over 2011 van de holding de deelneming in NXS Internet B.V. op totaal 8.639.299 euro. Gezien er sinds de oprichting van de holding op 28 juni 2011 ook zal zijn afgeschreven op de goodwill in de deelneming, kan er van worden uitgegaan dat NXS Internet B.V. voor ongeveer 9 miljoen euro is verkregen door de holding.

Ondanks het feit dat niet bekend is gemaakt welk bedrag er met de overname gemoeid is, geeft de waardering van de deelneming door de holding wel een indicatie. Daarnaast is het ook een belangrijke vraag op welke wijze IS Group de overname financiert en betaald. Uit de jaarrekening over 2011 blijkt dat IS Group aan het einde van dat jaar een eigen vermogen van 720 duizend euro had en ook nauwelijks over liquidemiddelen beschikte. Het lijkt daarmee onwaarschijnlijk dat het bedrijf de overname uit eigen middelen financiert. Het is eveneens een feit van algemene bekendheid dat financiering via banken en andere geldverstrekkers op dit moment lastig is.

Uit de jaarstukken 2010 van de holding van DGA Arjan Steevels blijkt dat hij 67% van de aandelen van IS Group in handen heeft en de overige 33% van de aandelen zijn dus in handen van collega DGA Jan-Willem des Tombe. Indien de overname door middel van een uitgifte van aandelen is gefinancierd, dan zouden die aandelenbelangen verwateren. Duis-Bakker stelt echter dat voormalig aandeelhouders van NXS Internet, na de overname geen belang in IS Group zullen hebben. Over de wijze waarop de overname wel gefinancierd is of op welke wijze er betaald wordt voor de aandelen in NXS Internet, wil IS Group geen mededelingen doen. Dat blijft dus voorlopig speculeren.

NXS Internet Holding jaarrekening

Balk, 7 juni 2013 10:00 am

IS group maakt al jaren op rij verlies. De eigenaar staat in de Quote Top 100 miljonairs onder de 40 jaar waar zijn vermogen sterk is gedaald naar 3 miljoen euro. IS group heeft een zeer laag eigen vermogen en is verliesgevend, zorgt deze overname voor een ommekeer?

Ook Con Zwinkels staat in de Quote van juni, maar dan met 25 miljoen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.