Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CIA kiest voor cloudplatform van Amazon

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 juni 2013 12:05 uur

Amazon Web ServicesDe Amerikaanse centrale inlichtingendienst CIA gaat haar cloudactiviteiten onderbrengen bij Amazon. Dat heeft de dienst tegenover de Britse site The Register bevestigd. Concurrent IBM vist naast het net.

In een verklaring per e-mail heeft de CIA het bestaan van een overeenkomst met Amazon Web Services (AWS) bevestigd. De keuze voor AWS is pijnlijk voor IBM dat tevergeefs heeft geprobeerd de opdracht van de CIA binnen te halen. IBM heeft al heel lang contracten met de Amerikaanse overheid. 

Uit de verklaring van de CIA blijkt dat de dienst voor Amazon heeft gekozen om snel te kunnen innoveren en ‘tegelijkertijd zeker te kunnen zijn van de veiligheid die nodig is voor bedrijfskritische systemen’.

Hoewel de keuze voor Amazon al definitief lijkt te zijn, kan er in theorie nog roet in het eten worden gegooid door de toezichthouder Government Accountability Office (GAO). Volgens de toezichthouder zou de CIA de cloudprijzen van Amazon en IBM onvoldoende met elkaar hebben vergeleken. De GAO adviseerde de inlichtingendienst daarom de onderhandelingen met beide partijen te heropenen.

PRISM
De keuze voor Amazon Web Services komt op een wel heel delicaat moment, nu vorige week bleek dat de Amerikaanse overheid in het geheim afspraken heeft met negen internetbedrijven over het aftappen van het internetverkeer.

Hoewel Amazon niet bij die negen bedrijven wordt genoemd, gaat het wel om Dropbox, een cloudstorage dienst die draait op het AWS-platform.

 

Lennie, 23 juni 2013 2:37 pm

Je moet er wel bij vertellen dat Amazon aparte datacenters heeft waar zij met extra waarborg diensten levert alleen overheidsinstellingen van de VS.

Het is dus niet zo dat ze de standaard AWS diensten leveren.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.