Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CloudVPS weigert informatie te geven aan NSA

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 juni 2013 08:03 uur

Logo_CloudVPS_RGB_diapCloudVPS heeft een verzoek voor informatie namens de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, naast zich neergelegd. CEO Lennard Zwart bevestigde dat gisteren in een interview voor BNR. De NSA wilde gebruikersgegevens van CloudVPS, maar de Rotterdamse cloudprovider heeft geweigerd deze gegevens te verstrekken.

Zwart stelde voor BNR dat hij dergelijke gegevens alleen verstrekt als de Nederlandse wet hem hiertoe dwingt. In dit geval werd hij rechtstreeks benaderd door de NSA die blijkbaar bezig was met een onderzoek naar een klant die bij CloudVPS diensten afneemt. “De data stonden in Nederland, dus ik vond het een rare aanname dat ze dacht dat ik die informatie zou geven op basis van Amerikaanse wetgeving”, aldus Zwart in het interview.

Zwart heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst doorverwezen naar de officier van justitie of een rechter die vervolgens wel kan vragen om gegevens, maar alleen op basis van Nederlandse wetgeving. Met verzoeken vanuit het Nederlandse rechtssysteem heeft CloudVPS vaker te maken, vertelde Zwart aan BNR. Vaak gaat het dan om verzoeken in gevallen van hackpogingen. ,,Ik zal altijd zoveel mogelijk aannemen dat de klant de gegevens niet wil geven, dat zie ik als mijn rol als provider. Maar als ze met een correcte aanvraag komen, dan geef ik die gegevens.”

Complimenten
Het leverde CloudVPS gisteren op diverse social media complimenten op ten aanzien van de standvastigheid van het bedrijf in dit soort verzoeken. Simon Besteman van branchevereniging ISPConnect noemt de stap van CloudVPS ‘opmerkelijk’. “Opmerkelijk omdat de branche tot nu heel stil is hierover. Als branchevereniging is ons standpunt dat de overeenkomsten die een provider met zijn klanten heeft getekend, altijd leidend zijn. Als die onder Nederlands recht vallen, hoort een provider zich te gedragen naar het Nederlands en Europees recht.”

Holder
Besteman wijst ook op een brief die de EU heeft gestuurd aan de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. In die brief uit de EU haar zorgen over de Amerikaanse zienswijze op de informatieverzoeken via internetdiensten, met PRISM vanzelfsprekend als meest opvallende voorbeeld van deze zienswijze. De brief bevat tevens een duidelijke waarschuwing: de VS moet de privacy van Europese burgers respecteren.

“Wij zijn heel benieuwd naar de antwoorden die Holder zal geven”, stelt Besteman. Dat antwoord moet deze week komen. ¬†Vooralsnog geldt als advies dat een provider zich moet laten bijstaan als er dergelijke vragen komen: “Om ¬†duidelijk op het netvlies te krijgen wat je plichten zijn, maar ook wat je rechten zijn. Kom vooral naar ons toe, wij zullen iedereen graag helpen om het juiste antwoord te geven als er zo’n vraag komt. Daar zijn wij voor.”

Andre, 14 juni 2013 12:11 pm

Klinkt als een broodje aap verhaal. Heel toevallig gebeurt dit precies op het moment dat er veel aandacht van de media rondom PRISM is. Ik geloof niets van het bestaan van dit informatieverzoek direct vanuit NSA.

jasper, 14 juni 2013 8:19 pm

Inderdaad Andre, precies wat ik dacht. Maar het lijkt me niet meer dan logisch zoiets te weigeren.

Arjan, 19 juni 2013 1:13 am

Wetende dat de meeste ISPs in Nederland op basis van een niet Europeese wetgeving sowieso geen gegevens verstrekken zal de NSA echt zo slordig zijn om rechtstreeks een Nederlandse ISP voor gegevens te benaderen.... Sure! Klinkt te grappig om waar te zijn.... Daaaaag onderzoek, we hebben perongeluk de gegevens gewist en de klant is gevlogen. Niet dus! De NSA, FBI, CIA etc. weten onze slaafse overheidsinstanties echt wel te vinden. Die werken heel graag mee. Ik geloof er dus echt geen bal van dat ze rechtstreeks een serieus verzoek van de NSA hebben mogen ontvangen. wij hebben in het verleden wel eens een dergelijk verzoek mogen ontvangen maar dit verliep keurig via Justitie in Nederland.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.