Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hopen op Snowdens (opinie)

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 20 juni 2013 08:06 uur

nsa_logoOpmerkelijke uitspraak van Neelie Kroes. “Staten moet niet denken dat alles zomaar altijd kan.” Spierballentaal van de eurocommissaris, want inmiddels weten we al meer dan een week dat alles wel degelijk kan. Technologisch is het voor een land als de VS kinderlijk eenvoudig om alles en iedereen in de gaten te houden via gedragingen op het internet. En dat zal niet anders worden.

Kroes en de commissaris voor Justitie Vivane Reding bezweren tegenover de site TechCrunch dat zij er alles aan zullen doen om de Europese burger te  beschermen tegen schending van privacy. Reding stelt dat zij de privacy van EU-burgers ‘niet gaat opofferen’ voor de nationale veiligheid van de VS. Maar: extra ingrijpen of maatregelen met het oog op PRISM acht ze niet nodig, dit na een lang onderhoud met Amerikaanse minister van justitie Holder.

Kroes noemde PRISM een ‘wake up call’ en pleit juist weer voor transparantie op het gebied van databescherming, waarmee ze doelt op duidelijke regels over wat overheden wel en niet mogen zien van burgers. Da’s mooi, maar volstrekt achterhaald. Anders gezegd: de EU fietst voortdurend achter de feiten aan als het gaat om privacybescherming van haar burgers. En ook dat zal niet veranderen.

Vliegen
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen eisen inzage in alle data van passagiers die naar de VS vliegen. Europa schreeuwt moord en brand. Feit: na 9-11 doen de Amerikaanse maatschappijen niets anders dan permanent en diepgaand screenen van passagiers. En nu wordt dus duidelijk dat via grote internetbedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft erg veel informatie wordt bijgehouden door de NSA. Kunst. Die informatie ligt op straat. Je hoeft echt niet erg lang te hebben doorgestudeerd om te verzinnen dat het niet heel moeilijk is om veel over iemand te weten te komen.

Een ander voorbeeld: de gestolen examens op het Ibn Gahldoun College in Rotterdam. De inspectie gaf spijtoptanten gelegenheid om zich zelf te melden als ze de examens hadden ingezien. Als daarna duidelijk werd dat een leerling op onwettige wijze het examenresultaat had behaald, dan volgde straf. Een leerling meldde in de media dat ‘ze’ toch nooit zouden achterhalen wie welke examens had ontvangen. Mis. Fox-IT gooide die droom fijntjes aan duigen: uitgerekend dat gedeelte was letterlijk kinderspel. En daar zit de crux. Het is zo eenvoudig om persoonlijke informatie over iemand te verzamelen.

NSA
Even naar een bericht dat vorige week ook op ISPam.nl voor bedenkingen zorgde. Cloudprovider CloudVPS meldde een verzoek voor informatie van de NSA te hebben afgewezen. Op basis van de Nederlandse wet- en regelgeving hoeven ze die informatie ook niet te geven, tenzij er een bevel daartoe is vanuit een Nederlandse rechter. Dat was wel erg toevallig. Juist terwijl er ophef is over Amerikaanse internet-tappraktijken, meldt een provider er niet aan mee te werken. Los van het feit dat de timing misschien reden geeft tot twijfel, is de houding van CloudVPS natuurlijk de enige juiste.  Als de overheid de privacy niet kan beschermen, dan is een internetgebruiker overgeleverd aan de discretie van de partij waar zijn/haar data is ondergebracht.

En verder? “De grootste uitdaging is nog wel dat de grootste internetbedrijven Amerikaans zijn”, stelt CloudVPS in een verklarende blog. “Het is de verantwoordelijkheid van de versnipperde Europese internetsector om alternatieven te verzinnen voor de diensten die deze bedrijven aanbieden.” Da’s een ambitieuze oproep om Europese alternatieven te verzinnen voor Google, Azure of Facebook. Loffelijk, maar waarschijnlijk volstrekt onhaalbaar. Tot die tijd ligt er ook en vooral een verantwoordelijkheid bij de gebruiker van die diensten. Wat zet ik wel en niet op het internet.

En voorts moeten we hopen dat er voldoende Snowdens zullen zijn in de toekomst.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.