Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

GE en Amazon samen in nieuwe cloudomgeving voor Internet-of-things

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 juni 2013 13:15 uur

ge-logoEn eindelijk stort ook de industriële gigant General Electrics (GE) op de cloud. Het bedrijf lanceerde vorige week haar eigen cloudplatform. Maar GE weet waarin het sterk is en heeft dan ook bijzondere plannen met dit platform dat vooral bedoeld is voor big data en ‘the internet of things’.


GE is natuurlijk al langere tijd actief in de cloud met een eigen PaaS-dienst. Feitelijk is het nieuwe platform een volgende iteratieslag. Binnen het  platform worden een aantal bestaande services van GE aan elkaar verbonden  met de bedoeling een gedeelde infrastructuur te kunnen leveren aan vliegmaatschappijen, spoorbedrijven en nutsbedrijven die hun bedrijfskritische systemen via de cloud met elkaar kunnen laten communiceren.  GE gaat dus nadrukkelijk niet concurreren met private of public clouddiensten van partijen als Microsoft of Amazon.

Hadoop
De cloudpropositie van GE is vooral interessant om te zien wat er inmiddels allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld het delen van informatie die via sensoren in machines real-time kunnen worden gedeeld met andere machines. De GE-cloudstack maakt daarvoor gebruik van data management software van GE’s eigen Proficy Historian HD, gebaseerd op Hadoop. Die software is in staat om real time data te analyseren en via machine-to-operations veilig te versturen via gesloten cloudnetwerken.  GE noemt het zelf de volgende, grote stap in het industriële internet.

GE doet het overigens niet allemaal zelf. Het levert de managementsoftware en vooral bakken vol geld om de dienst verder te ontwikkelen. Daarbij maakt het gebruik van kennis, expertise en middelen van Accenture, Pivotal en: Amazon Web Services. Want de eerste implementatie van het Industrial Internet zal plaatsvinden op het bestaande cloudnetwerk van AWS. Volgens analisten maakt zowel GE als Amazon hiermee een geweldige stap met een ijzersterke propositie.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.