Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rackspace en CERN samen in hybride cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 juli 2013 08:05 uur

RackspaceRackspace gaat haar OpenStack cloudoplossing inzetten voor onderzoeksdoeleinden bij CERN, de Europese organisatie voor nucleair research. Voor wie CERN niet kent: dit is de organisatie achter de deeltjesversneller – de Large Hadron Collider (LHC) – die vorig jaar nogal wat reuring veroorzaakte. Rackspace gaat de organisatie ondersteunen met haar hybride cloudoplossing.

En daar gaat Rackspace een flinke kluif aan hebben. CERN heeft de grootste onderzoeksomgeving ter wereld en produceert ruim 25 petabyte aan data per jaar. Het leeuwendeel van die data is afkomstig van de LHC. Om die data te kunnen bergen en te ontsluiten, gaat de onderzoeksorganisatie nu samenwerken met Rackspace. Beide organisaties hebben hun omgevingen gebaseerd op OpenStack. Sterker nog: CERN maakt al gebruik van de public cloud-oplossing van Rackspace.

Rackspace verwacht voor dit project zo’n 15.000 hypervisors en uiteindelijk 50.000 virtual machines in te richten. Het begin van het project is echter bescheiden: Rackspace zal tot twintig fysieke machines parkeren in het Zwitserse datacenter van CERN.

Natuurlijk wordt de hoster niet slechter van de deal, maar er zit ook een meer ideële component in de samenwerking. Door de samenwerking krijgt CERN de mogelijkheid om te testen met de schaalbaarheid van diverse cloudomgevingen. De organisatie heeft sterke behoefte aan omgevingen die extreem schaalbaar zijn. Dat vergt enorme investeringen die het nu deelt met Rackspace. Dat bedrijf levert niet alleen de infrastructuur, maar ook een full time-lid van het CERN-team dat belast is met het ontwikkelen van de gevraagde cloudoplossing.

Rackspace zelf noemt het een ‘landmark’. Als het project bij CERN succesvol is, kan Rackspace de OpenStack hybride cloudomgeving op grote schaal inzetten voor andere klanten. “Vanuit elk Rackspace datacenter ter wereld.”

 

De LHC, de deeltjesversneller van CERN

De LHC, de deeltjesversneller van CERN

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.