Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rabobank thema-update over cloudsector slaat de plank volledig mis

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 juli 2013 08:07 uur

RabobankDe Rabobank snapt de cloudsector niet, dat blijkt uit de thema-update over de Nederlandse cloud infrastructuur sector die de bank vorige week heeft uitgebracht. In de thema-update beschrijft Rabobank webhosting als ‘IaaS avant la lettre’ en ook de cijfers over de cloudsector die de bank noemt zijn twijfelachtig en lijken elkaar zelfs tegen te spreken.

Cijfers spreken elkaar tegen
Volgens Rabobank is de Nederlandse hostingmarkt zeer gefragmenteerd en bestaat de IaaS-sector uit veel kleine bedrijven (met minder dan twintig medewerkers) met een omzet van hoogstens een paar miljoen euro. Die conclusie trekt de bank op basis van gegevens van de KvK en CBS. Op basis van deze gegevens (het is onduidelijk welke precies) schatten de onderzoekers dat er 400 tot 800 bedrijven op de IaaS-markt actief zijn.

Daarnaast concludeert de Rabobank dat er een omzet van tussen de 300 en 600 miljoen euro wordt gegenereerd in de Nederlandse IaaS-sector. Op basis van de omzet-benchmarkcijfers van het CBS komt de bank tot de conclusie dat bijna 60 procent van de IaaS-sector een omzet van minder dan 6 miljoen euro heeft. 40 Procent heeft dus blijkbaar een omzet van tenminste 6 miljoen euro. Nog geen 5 procent van de markt heeft volgens de bank zelfs een omzet van meer dan 18 miljoen euro.

Volgens de cijfers van de Rabobank heeft heeft minder dan 5 procent van de markt, laten we uitgaan van 4 procent een omzet van meer dan 18 miljoen euro. 4% x 400 bedrijven x €18 miljoen = € 288 miljoen. 40 Procent van de markt heeft een omzet van meer dan 6 miljoen euro, minus de 4 procent met een nog hogere omzet betekent  36% x 400 bedrijven x €6 miljoen = € 864 miljoen omzet.  Volgens de meest conservatieve (lage) schatting over de omvang van de IaaS-sector van de bank hebben alleen deze 40 procent grootste bedrijven een omzet van 1,152 miljard euro. Wanneer de omzetten die hoger zijn dan deze bedragen zouden worden genomen en ook nog de omzet van de overige 60 procent van de markt hierbij wordt opgeteld, dan zal dit bedrag zelfs nog een stuk hoger zijn.

Het is daarom interessant om te constateren dat de verschillende cijfers die Rabobank in het rapport gebruikt niet met elkaar in overeenstemming te brengen zijn. Het is toch op zijn zachtst gezegd vreemd dat de Rabobank de omzet in de IaaS-sector op 300 tot 600 miljoen euro is en de meest lage berekening van de omzet op basis van de andere cijfers die Rabobank noemt op minimaal 1,15 miljard euro uitkomt. Natuurlijk zouden bedrijven nog nevenactiviteiten kunnen hebben, maar daar lijkt de afwijking mij te sterk voor. Hieronder zal ik uiteen zetten dan nog een ander fundamenteel gebrek in de thema-update zit, die het verschil wel kan verklaren.

Rabobank: Webhosting is IaaS avant la lettre
De Rabobank baseert zich in zijn rapport op de definities van de NIST over cloud computing (pdf). Hierin worden onder meer IaaS, PaaS en SaaS gedefinieerd. IaaS is volgens de bank de primaire kale computerinfrastructuur, terwijl ook telkens meer PaaS-diensten worden aangeboden door IaaS-aanbieders.

IaaS zou in de kern al meer dan een decennium bestaan in de vorm van webhosting. U leest het goed, webhosting is volgens de Rabobank IaaS, webhosting is zelfs (vetgedrukt in de thema-update) ‘IaaS avant la lettre’ . Op dit moment is webhosting volgens de bank echter nog steeds een belangrijk deel van het werk van IaaS-aanbieders (sic).

Het probleem is echter dat webhosting helemaal geen IaaS is, maar PaaS avant la lettre, wanneer de we net als de Rabobank de definitie van de NIST volgen. Immers heeft de gebruiker helemaal geen controle over onder meer het besturingssysteem en kan het niet zelf willekeurige applicaties zoals LightHTTPd in plaats van Apache of een andere versie van PHP installeren. In plaats daarvan heeft de gebruiker de mogelijkheid om een platform (niet geheel toevallig ook de P in PaaS), te gebruiken dat hem door de webhoster wordt verschaft.

Rabobank: Webhosting is IaaS avant la lettre

Nu de Rabobank webhosters als IaaS-aanbieders defineert, mag het duidelijk zijn dat de hele thema-update niet klopt. Immers is webhosting in de basis iets heel anders dan IaaS-dienstverlening. Daarnaast durf ik – weleenswaar ‘au doigt mouillé’ (natte vinger), maar wel gebaseerd op bronnen als de database van ISPGids.com, de top 100 van SIDN en tientallen jaarrekeningen van hosters – dat 90 procent van de rond de 1500 hosters in Nederland, inclusief IaaS-aanbieders, een omzet heeft van minder dan 1 miljoen euro en een groot gedeelte daar zelfs ver onder zit.

Thema-update schadelijk voor de sector
Doordat de Rabobank de definities al niet juist heeft, het verschil niet begrijpt tussen IaaS en PaaS en de cijfers zelfs niet kloppen, is deze thema-update alleen geschikt voor de (digitale) papierbak. Het probleem is echter dat een dergelijke thema-update van een van de Nederlandse systeembanken een groot gezag zal hebben. Dat maakt de Rabobank met deze thema-update de plank niet alleen volledig mis slaat maar dit ook schadelijk is voor de sector!

S, 5 juli 2013 11:54 am

Ik denk dat je gelijk hebt Arnout, er zijn in Nederland zeer weinig hosters met een omzet meer dan 1 miljoen euro. Ik betwijfel zelfs dat die 10% van 1500 = 150 Nederlandse hosters een omzet van meer dan 1 miljoen halen.

Henk, 8 juli 2013 8:15 am

ISPAM stelt naar een analyse van Raboabank’s Thema Update "Aanhaken of Afhaken" (http://bit.ly/151Rx1Y) dat we de cloud sector niet begrijpen. Arnout voert 2 argumenten aan:

1. We noemen hosting IaaS avant la lettre. Hij heeft hier een punt, daar had moeten staan hosting is PaaS avant la lettre.

2. We hebben ons cijferwerk idd. gebaseerd op KvK en CBS cijfers. Omdat noch IaaS, PaaS een unieke code hebben in het SBI systeem zijn cijfers onderhevig aan interpretatie. Wij denken juist een bijdrage te hebben geleverd aan andere schatting van de al jaren circulerende 1500 bedrijven en een omzet cijfer.
Blijkbaar interpreteert Arnoud de cijfers anders of heeft hij andere bronnen. Uiteraard zijn wij geïnteresseerd in de bronnen van Arnout. 

Ons cijferwerk leidt tot de conclusie dat de sector gefragmenteerd is en dat er veel kleine ondernemingen actief zijn. De cijfers van Arnout leiden o.i. niet tot een andere conclusies.
Wat echt jammer is dat ISPAM niet reageert op de strategische paragraaf van het artikel. In deze paragraaf stellen we dat Nederlandse ondernemingen in deze sectoren hun strategie tegen het licht moeten houden gegeven de international concurrentie en de onvermijdelijkheid dat de dienstverlening steeds meer algemeen handelswaar wordt. Eigenlijk is dat de plank van het artikel en Arnout had beter daarop kunnen slaan.

Behalve dat we spelers uit de sector tot onze klanten mogen rekenen, zijn we juist enthousiast over deze bedrijven en dat hebben we laten blijken in deze Thema Update. Er is voor ons dus geen enkele reden om bedrijven of sectoren te schaden, maar juist constructief meedenken en de sector scherp te houden.

Jammer dat ISPAM onze analyse en beelden anders interpreteert.

Rashid Niamat, 8 juli 2013 9:20 am

@Henk,

kan je namens de Rabo ook antwoord geven op de volgende vragen:
- waarom melden jullie nergens de nadelen die verbonden zijn aan consolidatie?
- wat is jullie verklaring voor de constatering dat al ruim 10 jaar wordt geroepen dat consoldidatie nodig is en dit tot op heden compleet anders is gelopen dan keer op keer is voorspeld?
- hoe verklaart Rabo de minimale successen in de sector waar het betreft groei van NL hosting bedrijven over de landsgrenzen?

Peter, 8 juli 2013 10:24 pm

De minimale successen in de sector buiten de grenzen zou je kunnen verklaren door het gebrek aan motivatie bij de hostingondernemers. De sector groeit nog steeds als kool, dus waarom zou je het buiten de landsgrenzen zoeken zolang het binnen Nederland nog voldoende winst te behalen is?

Kan me herinneren dat Antagonist ook in Duitsland aan de slag wilde. De site www.antagonist.de is inmiddels offline zo te zien, daar waar voorheen nog een pagina stond dat ze snel los zouden gaan in Duitsland.

Overigens is het als Nederlands bedrijf uberhaupt lastig om het buitenland succesvol te opereren. Onze moedertaal is niet bepaald internationaal :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.