Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datahouse Belgium failliet verklaard op verzoek van Scarlet Business

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 juli 2013 13:53 uur

DatahouseDe Belgische tak van het Nederlandse Datahouse is failliet, zo wist Tweakers afgelopen zaterdag te melden. Navraag bij de Rechtbank van Koophandel van Brussel door ISPam.nl leert dat Datahouse Belgium op 3 juli 2013 inderdaad failliet is verklaard.

Datahouse directeur Salvatore Fiorenza, die in de oprichtingsakte Datahouse Belgium (pdf) wordt genoemd als zaakvoerder, was ondanks verschillende pogingen van ISPam.nl tot contact, niet bereikbaar voor commentaar. Bij een medewerker van Datahouse Alkmaar die ik wel te spreken kreeg was het Belgische faillissement nog niet bekend.

Het failliet is uitgesproken op dagvaarding van Scarlet Business NV. De medewerker van de Rechtbank van Koophandel laat aan ISPam.nl weten dat een dergelijk faillissement door één schuldeiser kan worden uitgelokt, maar dat er wel een mandaat voor nodig is, dat bestaat uit een vonnis tot betaling van een geldsom, waarvan de betaling is uitgebleven. Door ISPam.nl is geprobeerd om te bellen met de persvoorlichting van Scarlet/Belgacom, maar de woordvoerder blijkt op dit moment op vakantie te zijn.

Als curator is volgens de Rechtbank van Koophandel Joan Dubaere van Racine & Vergels advocaten aangesteld. In een reactie laat zijn medewerker aan Liesbeth Jansens aan ISPam.nl weten niet te willen bevestigen of Datahouse Belgium failliet is noch of dat haar baas al dan niet de curator is. Wel stelt zij dat hetgeen zij wel al eerder in de media gezegd had (waarschijnlijk tegen Tweakers.net), verkeerd was opgevat en zij daarom inhoudelijk niks wil zeggen. De medewerker van de Rechtbank van Koophandel die door ISPam.nl werd gesproken, noemde de weigering om het faillissement of het curatorschap te bevestigen, letterlijk “bizar”.

Interessant is dat het datacenter dat Datahouse Belgium in Vilvoorde exploiteerde tot 2009 eigendom van Scarlet was. In 2011 deed zich er een pijnlijk incident tussen Datahouse en Scarlet voor, na een netwerkstoring die binnen het datacenter plaatsvond. Aanvankelijk gaf Datahouse Scarlet daar de schuld van. Een dag later nam Datahouse die woorden terug en werd Datahouse juist door Scarlet moeder Belgacom nalatig genoemd, omdat Datahouse niet voor een eigen netwerk had gezorgd en tegen de afspraken in nog steeds gebruik maakte van het netwerk van Scarlet.

In 2011 klaagde Datahouse directeur Salvatore Fiorenza in de Belgische media over de gesloten Belgische glasvezelmarkt, waardoor het lange tijd voor het bedrijf onmogelijk was om darkfiber binnen te krijgen en op die manier verloor Fiorenza naar eigen zeggen veel offertetrajecten, vanwege het gebrek aan netwerkconnectiviteit in het datacenter. Ook Scarlet moeder Belgacom was één van de glasvezeleigenaren die volgens FIorenza weigerde om darkfiber aan Datahouse te leveren. Belgacom/Scarlet lijkt daarmee mogelijk een dubbelrol te spelen in het faillissement.

Of dit heeft bijgedragen aan het faillissement van Datahouse Belgium is een interessante vraag die open blijft staan. Daarnaast is het ook de vraag of het faillissement voor de andere datacenters Datahouse die in Nederland gelegen zijn, gevolgen heeft. ISPam.nl probeert om die vragen te beantwoorden in contact te komen met de directie van Datahouse.

 

J, 8 juli 2013 2:47 pm

De twee laatste alinea's vereisen meer uitleg. In die tijd ging het gerucht dat o.a. Eurofiber de datahouse vestigingen wilde afsluiten ivm uitblijven betalingen. Er is in die tijd afscheid genomen van het eigen IP netwerk en de fibers tussen de datacenters.

Rond die tijd is de exploitatie van het netwerk voor klanten uitbesteed aan A2B internet.

Of dit verband houdt met elkaar weten alleen de partijen zelf.

Dit artikel met quotes van Salvatore van Datahouse (http://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/4492337/2379248/tekort-glasaansluitingen-hindert-lokale-datacentra.html) kwam vrij kort hierna en was misschien een sneer naar onder andere Eurofiber.

De roddel met betrekking tot Scarlet is dat geld uit een datacenter is onttrokken. Geld dat bedoeld was om de voorzieningen op te knappen. Waarschijnlijk vind je de waarheid in de documenten bij de rechtbank in Belgie.

Na Datahouse Spijkenisse, Datahouse Capelle, Datahouse Vilvoorde moet men gokken of een volgend datacenter om zal vallen. Omdat de gedeponeerde cijfers bij de KVK altijd achterlopen op de realiteit is er weinig inzicht in het moment van omvallen.

job, 8 juli 2013 11:50 pm

Datahouse gaat in nederland zowiezo financieel FLINK (nog meer) in de problemen komen, het is gewoon even wachten op het hoger beroep van een andere partij. Dan is het afgelopen.

Benny, 9 juli 2013 7:44 pm

Ik ben vanmiddag nog even langs Datahouse Capelle gereden.

De generator is daar van het terrein afgehaald. Mogelijk is die ook in beslag genomen? De generator stond er vorige week nog.

Tonnie, 9 juli 2013 11:16 pm

Volgens berichten die ik heb vernomen was die generator in Capelle een van de redenen dat ze daar weg gingen, die mocht niet meer op die locatie staan vanuit de gemeente.

Yul, 11 juli 2013 1:36 pm

@Benny

Waarom zou een generator blijven staan als een DC gesloten is? Daarnaast is er niet zoiets als 'in beslag genomen', juridisch is beslag leggen gewoon een lijstje inventarisatie bij een deurwaarder en wordt het pas na een (openbare?) verkoop 'weggehaald'.

Doe eerst je huiswerk ;-)

Andy Cap, 12 juli 2013 12:40 pm

Ze zullen allemaal omvallen, de laatste zal Alphen zijn omdat daar zo veel mogelijk klanten zijn neergezet om op de been te blijven, meer uiteindelijk om de 100.000 plus van Ecatel te ontvangen en op te maken, zoals met alle geld is gebeurd die aan debiteuren zijn onttrokken.
Geweldig dat ispam 5 dagen na het plaasten door Tweakers komt met het bericht dat men de directie van datahouse gaat benaderen.
Volgens mij wonen Sal en Arnout beiden in Alkmaar, moet dan toch zo geregeld zijn ? Adressen zijn toch wel wederzijds bekend.

At Andy, 12 juli 2013 2:05 pm

Zou Ecatel Ltd die 100 000 euro dan betalen ? Of al betaald hebben?

Uit Datahouse Alphen gaan ook met regelmaat klanten verhuizen. Op WHT.nl stond al een verhaal van een huurder uit Den Haag die denkt dat het daar ook slecht gaat.


Weet je wat een interessant verhaal is. A2B internet en technotop/rijndata. Dat zijn partijen die met hun klantenbestand veel raakvlakken hebben met datahouse. Hun klanten hebben dan bijvoorbeeld colo in een datahouse vestiging. Als het datahouse slecht gaat, welke impact heeft dat op die bedrijven? Dat is een interessant verhaal. Hoe gaan die bedrijven hiermee om? Ook daar zitten ondernemers die hiervoor niet hebben gekozen maar wel de effecten ervaren.

A, 12 juli 2013 4:46 pm

In 2011 was de directeur van Datahouse nog vrijgesproken door de rechtbank in Belgie:

http://www.mstsnl.net/ekc/pdf/2-september-2011-conclusie-verbeek-arbeidsrechtbank-gent.pdf

[..]
SALVATORE FIORENZA: Geboren in Centuripe, Italië, op 20 februari 1971. Woonplaats: Alkmaar
(NL)
[..]

FEITEN / TENLASTLEGGINGEN
1) Invoer 8460 kg canabis(weed), ANTWERPEN, 17 september 2007.
2) In-en uitvoeren van 130 kg cannabis, LOMMEL / VELDHOVEN (NL) NORDHORN
(DUITSLAND) 4 en 7 mei 2009:
3) In-en uitvoeren van 20 kg cannabis, LOMMEL / VELDHOVEN / BOLTON (GB), 7 juni 2009 en
10 juni 2009.
4) In -en uitvoer 7000 kg cannabis, ANTWERPEN/LOMMEL/ZEEBRUGGE/MAARHEEZE tussen
2 juni 2009 en 9 juni 2009.
5) In -en uitvoer 400 kg amfetamines, LOMMEL/VELDHOVEN/NORDHORN tussen 4 mei 2009
en 7 mei 2009.
6) In -en uitvoer 200 kg amfetamines, LOMMEL, BOLTON(GB) tussen 7 juni 2009 en 10 juni
2009.
7) In -en uitvoer 1100 kg cocaïne, LOMMEL, tussen 9 januari 2009 en 14 juni 2009.
8) Leiding geven aan een criminele organisatie/deelname criminele organisatie.
(ANTWERPEN/BRUSSEL/LOMMEL/BOLTON/DUBAI/DUSSELDORF/EINHOVEN/MAARHEE
ZE/VELDHOVEN/ZUID-AFRIKA.
9) 9) Invoer 5600 kg cannabis in november 2008.
10) Verhandelen van een onbekende hoeveelheid psychotrope stoffen in maart 2009.
11) Opzetten van een transportlijn vanuit Venezuela naar Engeland voor de import van 400 kg
verdovende middelen tussen mei en 15 juni 2009.
12) Exporteren en verhandelen van verdovende middelen naar Engeland tussen oktober 2008
en 15 juni 2009, op meerder tijdstippen.
13) Witwassen van tenminste 4.276.000 Britse ponden en 217.000 euro.

Femke, 12 juli 2013 4:47 pm

Waarschijnlijk zullen de klanten van rijndata, technotop en a2b die nog in datahouse vestigingen staan gewoon naar de betreffende datacenters van die aanbieders verhuizen die inmiddels zijn opgeleverd.

Andy Cap, 12 juli 2013 7:40 pm

@A,

Wel bij de feiten blijven, dit verhaal betreffende een ditecteur van Datahouse slaat nergens op. Bovendien was de man vrijgesproken, ik vind het geheel verwerpelijk.
Datahouse is uit Nikhef verdwenen, ook wegens achterstallige huurpenningen. Ik ben ervan overtuigd dat Salvatore met de beste bedoelingen het bedrijf is binnengekomen, ik ben van mening dat zijn partner, Marco van G. niet deugt. Gellof me, zo zal hij herinnert worden als straks echt alle netten rond deze door M v G opgezette scam omvalt !
IK KAN NIET WACHTEN !!

Andy Cap, 12 juli 2013 7:42 pm

PS Vergeef de tikfouten, te gehaast in elkaar gezet, laat me meeslepen in de snelle internet gebeurtenissen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.