Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Websites SIDN gehackt en besmet met kwaadaardige software

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 juli 2013 08:10 uur

sidn_logoOp verschillende websites van SIDN is ‘kwaadaardige software’ aangetroffen. De websites zijn dus gehackt, zo heeft de stichting bekendgemaakt. Om verdere problemen te voorkomen heeft de stichting vannacht om 1.15 uur besloten de webbased interface van het .nl-domeinregistratiesysteem uit de lucht te halen. Ook is de zonefile update van het .nl-domein tot nader order uitgesteld.

Update 9:45 uur: SIDN (support) meldt op Twitter dat vanaf 8:00 uur vanavond de zonefile update weer wordt gepubliceerd en om 9:00 uur de DRS webinterface weer is opengesteld. Daarnaast zijn de wachtwoorden van de webinterface gebruikers gereset en wordt gebruikers van de EPP-interface ook dringend aangedragen zelf hun wachtwoord te resetten. Ook is de registrarwebsite tijdelijk uitgeschakeld.
Update 11:30 uur: SIDN meldt in een e-mail aan de registrars (zie onderaan dit artikel) dat de hackers ook toegang hadden tot het bestand met de logingegevens voor de registrarsite, de wachtwoorden in dat bestand waren volgens SIDN wel versleuteld.

Opvallend is dat SIDN gisteren al om 11:48 uur bekend maakte aan registrars dat er tijdelijk geen rapportages en facturen konden worden gedownload vanwege een ‘security incident’, om 17:38 maakte SIDN pas melding van de verminderde beschikbaarheid van haar website en pas om 1:15 uur vannacht wordt besloten om de webinterface van het .nl-domeinregistratiesysteem uit de lucht te halen en tijdelijk geen nieuwe .nl-zonefile update meer te publiceren. Het blijft nog wel mogelijk om via de EPP-interface, die de meeste registrars gebruiken, om .nl-domeinnamen te registreren en muteren. SIDN stelt dat de maatregelen van kracht blijven tot het moment dat er voldoende inzicht is in de aard en omvang van het incident.

Door ISPam.nl werd al opgemerkt dat de problemen met de bereikbaarheid van de website van SIDN zich al afgelopen maandagavond vanaf 21:00 uur voordeden, terwijl we bezig waren met research voor een ander artikel. Pagina’s van de website laadde op dat moment al traag of niet en het downloaden van onder meer jaarverslagen van de website, resulteerde in veel gevallen in een ‘internal server error’. Het lijkt er op dat het feitelijke security-incident dus al is ontstaan, ruim voordat SIDN het in de gaten kreeg of in ieder geval voordat SIDN er publiekelijk melding van maakte.

In een e-mail aan de registrars meldt SIDN dat de hackers ook toegang hebben gekregen tot de (versleutelde) wachtwoorden van registrars:

Door de inbraak in één van onze webservers heeft men toegang gekregen tot een bestand met logingegevens voor de registrarssite. Het gaat hier om registrarnummers en de daaraan gekoppelde – versleutelde – wachtwoorden. Met de gegevens in dit bestand is dus nog geen directe toegang tot de registrarssite mogelijk. Omdat we willen uitsluiten dat dit alsnog kan gebeuren zijn bovenstaande maatregelen noodzakelijk.

Zodra er meer informatie beschikbaar is, wordt dit artikel aangevuld.

max, 10 juli 2013 9:50 am

En nu een nieuw wachtwoord gekregen ongevraagd..!
Is het mogelijk de sidn hiervoor een factuur te sturen voor gemaakte onverwachte onderhouds en test werkzaamheden?

Peter, 10 juli 2013 11:06 am

Niet zo zeiken Max. De SIDN doet dit ook niet voor de lol.

Wouter, 10 juli 2013 11:38 am

Het hoeveelste brevet van onvermogen van SIDN is dit ook alweer? Ik ben de tel inmiddels kwijt....

Jeroen Edig, 10 juli 2013 3:38 pm

Max,

Dan zet je toch weer je oude wachtwoord terug, hopen dat men er geen 'rare' dingen mee doet anders kan het nog duurder uitvallen.

Succes

Dennis, 10 juli 2013 3:47 pm

Met je EPP password kunnen ze als het goed is niks.
Omdat je IP-adres op de whitelist moet staan bij SIDN.

Voor de zekerheid het EPP wachtwoord ook maar aangepast.

Jacob, 10 juli 2013 3:50 pm

@Wouter het is niet altijd een kwestie van onvermogen. Soms heeft iemand anders gewoon meer vermogen.

Wouter, 10 juli 2013 5:25 pm

@Jacob, zeker...dit kan in principe iedereen gebeuren, hoe goed je ook bezig bent. Maar bij SIDN is dit wel het zoveelste dat fout gaat, dat je je serieus kan afvragen of ze überhaupt wel goed bezig zijn en (technisch gezien) weten wat ze aan het doen zijn. Daar zet ik toch ernstig mijn vraagtekens bij, en op het moment dat je (om het even zo te noemen) aan het prutsen bent, wordt de kans op een hack als deze natuurlijk veel groter.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.