Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datahouse massaal leeggehaald

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 13 juli 2013 13:02 uur

Datahouse AlkmaarDatahouse Alkmaar wordt momenteel massaal leeggehaald. Klanten zitten in angst nadat eerder deze week het faillissement voor de Belgische tak werd uitgesproken. Bij de Alkmaarse vestiging was het gisteren een komen en gaan van klanten die, al dan niet met behulp van nieuwe aanbieders, servers en netwerkapparatuur verwijderden en elders onderbrachten.

ISPam.nl sprak op lokatie met enkele klanten. Zij geven voornamelijk aan bang te zijn dat in navolging van Vilvoorde (B) het nu de beurt is aan Nederlandse locaties en nemen het zekere voor het onzekere. “Nu heb ik nog de mogelijkheid om alles gecoördineerd te verhuizen“, laat een van de klanten weten die online applicaties en werkplekken aanbied. “Als er straks geen stroom of netwerk meer is zit je met een downtime van enkele dagen voordat alles hersteld is“. Met behulp van nieuwe leverancier Serverius verhuist deze klant zijn servers naar Dronten.

Een komen en gaan van klanten bij Datahouse Alkmaar.

Een komen en gaan van klanten bij Datahouse Alkmaar.

Ook een regionale GGZ-instelling is met 4 mensen druk bezig om de cage leeg te ruimen en werkt de hele vrijdagnacht door op de Alkmaarse locatie, in de hoop maandag alles weer up en running te hebben. Eerder deze week heeft de gemeente Alkmaar haar cage ook al leeggeruimd, laat een aanwezige klant weten. Hoewel de gemeentelijke stukken laten zien dat de contracten tot 2014 doorlopen, komt een traceroutenaar www.alkmaar.nl uit in Evoswitch.

Gebrek aan beveiliging

Het valt op dat door de drukte er geen beveiliging aanwezig is in het datacentrum. Vanuit de straat loop je door de voordeur de datavloer op. De circlelock, die normaal maximaal 1 persoon tegelijk naar binnen moet laten, is niet functioneel. Ook derden, geen klanten van Datahouse, lopen op de datavloer. Een van hen is zelf aanbieder van colocatie-diensten en geeft aan dat er op Twitter een geruchtenstroom ontstond en zij zelf polshoogte kwamen nemen. Hoewel ieder spoor van Datahouse-medewerkers zelf ontbreekt, zijn het vooral klanten die onzorgvuldig omgaan met het toegangs-systeem waardoor vrije toegang mogelijk is.

‘Uitzetting in Alphen aan de Rijn’

In Datahouse Alphen aan de Rijn is het ook een komen en gaan van klanten. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn diverse partijen bezig om servers te verwijderen. Onder hen ook shared hosting aanbieder Versio, die op zijn website laat weten spoedonderhoud te hebben gedurende deze nacht. Waar bij Datahouse in Alkmaar niet een reden voor direct vertrek is, ligt de situatie in Alphen aan de Rijn anders. Daar zou een gerechtelijk bevel ten grondslag liggen. Door achterstand in de huurpenningen moet Datahouse deze locatie voor komende donderdag verlaten, zo laat een van de klanten weten. ISPam.nl kan op het moment van schrijven geen vonnis inzien waaruit dit blijkt omdat de rechtbanken in het weekend gesloten zijn.

> Update 14-07: Het vonnis van de Rechtbank.

‘Bewust kapot gemaakt wordt door concurrenten’

Een woordvoerder van een van de klanten van Datahouse in Alphen aan de Rijn laat weten de situatie erg vervelend te vinden. Zij zijn samen met Datahouse in overleg geweest hoe verder te gaan met de uitzetting op komst. “Datahouse treft weinig blaamDe laatste dagen worden wij en klanten van ons bestookt met aanbiedingen van concurrenten en horen we horen we de meest vreemde verhalen rondgaan“. De klant heeft dan ook het gevoel dat Datahouse ‘bewust kapot gemaakt wordt door concurrenten‘ en geeft aan de laatste jaren geen enkele problemen gehad te hebben met betrekking tot de dienstverlening. Hij hekelt vooral de manier waarop concurrenten van Datahouse momenteel bezig zijn.

Harry Verdonk, 13 juli 2013 1:12 pm

Op webhostingtalk.nl is er ook al veel te lezen over deze Exodus.
http://www.webhostingtalk.nl/hosting-nieuws/180433-belgische-tak-datahouse-failliet-verklaard-8.html

Toch raar dat er helemaal niets komt vanuit Datahouse.

femke, 13 juli 2013 2:36 pm

afgezien van de vele betalingsachterstanden die er blijkbaar zijn, (aangezien er zelfs een ontruimingsvonnis is mbt Alphen lijkt dit dan in ieder geval door feiten ondersteund), waren er inderdaad geen problemen in Alpen. Als echter het pand ineens leeggehaald moet worden vanwege zo'n vonnis, dan is dat toch wel een smetje op t blazoen

Knurft, 13 juli 2013 2:38 pm

De traceroute voor www.alkmaar.nl zegt weinig en is de afgelopen maanden niet gewijzigd. Het hosten van die publieke website wordt door een derde partij verzorgd. De apparatuur van Alkmaar die in Datahouse Alkmaar stond was voor de interne dienstverlening en is naar een eigen pand van de gemeente verhuist.

daan, 13 juli 2013 6:44 pm

Er is de afgelopen dagen veel onrust gestookt door enkele conculega data centra enkele proberen al maanden klanten bij datahouse weg te halen door bv het spammen van klanten met aanbiedingen.
Ik vind persoonlijk dat de hele commotie slecht is voor het imago van de hele sector zelf zit ik al jaren zonder problemen bij datahouse.

peter.s, 14 juli 2013 2:18 am

Datahouse kan alle schuld wel van zich afschuiven, maar bij onze leverancier wordt het datacenter niet leeggetrokken, en daar gaan ook geen wilde verhalen over rond (of ze waar zijn laat ik buiten beschouwing). Ik denk dat een goede informatievoorziening naar klanten toe een hoop kan doen. Bij Datahouse ontbreekt het daar blijkbaar aan, en dan krijg je dit soort dingen.

daan, 14 juli 2013 9:39 am

beste peter.s dit kan ieder datacenter over komen stel jou dc heeft 3 vestigingen en er gaat er 1 failliet en conculegas gaan hier in de media mee aan de gang dan gebeurt exact het zelfde dus in die zin is dh hier de dupe dat zijn ze ook in het geval van het dc in belgie daar speelt meer mee als we met zn alle denken cq weten.
wel ben ik het met je eens dat ze proactief met informatie naar buiten hadden moeten komen om speculaties de kop in te drukken.

F, 14 juli 2013 1:41 pm

@daan Toch zal het zeker met de informatie voorziening, algehele bedrijfsvoering en het imago van een bedrijf te maken hebben.

Hoewel in grootte en als bedrijf totaal niet vergelijkbaar met Datahouse, zijn ook recent een of meerdere locaties van een ander datacenter bedrijf gesloten. Dit heeft zeker niet voor leegstroom bij de overgebleven locaties gezorgd. In dit artikel wordt aangehaald het ‘Bewust kapot gemaakt wordt door concurrenten’. In het artikel met het interview met de Datahouse eigenaar worden deze concurrenten bij naam genoemd. Een van deze, tevens moderator op een zeker hosting gerelateerd forum, heeft het ook niet kunnen nalaten om zich daar, met onjuiste informatie, te mengen in de discussie rondom het faillissement. Toen echter met minder succes

Tonnie, 14 juli 2013 5:27 pm

Lijkenpikken van een aantal partijen gaat wel erg ver, maar welke onjuiste informatie dan??
Dat Datahouse iets anders zegt wil niet zeggen dat er geen betalingsachterstanden zijn bij diverse partijen zoals op een hoop vlakken is aangetoond.

Andy Cap, 15 juli 2013 11:28 am

De bekende achterstanden in betalingen zijn allen over de 100.000

1) De stroomleverancier
2) De verhuurder die een vonnis bij de voorzieningenrechter heeft afgedwongen voorafgaande aan de hoofdzaak 30 juli 2013.
3) Eurofiber

Het idee was goed, in elke stad een klein datacenter, maar stop het geld niet alleen in eigen zak en de racerij, maar terug in de business en declareer elke maand genoeg om meer dan vorstelijk van te leven.
Ze zijn niet kapot gegaan aan concurentie, never ...........zakken vullen was de boosdoener.
De markt is beter af zonder Datahouse.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.