Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hittegolf vormt geen overlast voor datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 juli 2013 08:08 uur

weerkaart-zomerTerwijl heel Nederland loopt te puffen en te zweten, draaien datacenters ook tijdens de tropische temperaturen van de afgelopen dagen moeiteloos door. Dat blijkt uit een kleine rondgang onder een aantal Nederlandse datacenters.

“Onze datacenters zijn ontworpen voor het Nederlandse klimaat”, reageert Pieter de Haer van Previder. “Daar horen ook een aantal extreem warme en extreem koude dagen bij.”

De twee datacenters van Previder werken met free-to-air koeling, zo legt hij uit. “Dat betekent dat we bij temperaturen tot circa 18 graden Celsius de datazalen volledig kunnen koelen door middel van de koudere buitenlucht. Daarboven wordt de mechanische koeling stapsgewijs bijgeschakeld. Het inschakelen van mechanische koeling kost uiteraard meer stroom, maar daar hebben we van tevoren al rekening mee gehouden.”

Bij AM3 van Equinix is mechanische koeling niet nodig. “Onze installaties zijn ontwikkeld om deze weersomstandigheden aan te kunnen, we hoeven dus niet extra alert te zijn tijdens warme dagen”, reageert een woordvoerder. “In het voorjaar plegen we al onderhoud en testen we op extreme omstandigheden. Hierdoor functioneren onze koelinstallaties naar behoren tijdens warme zomerdagen.”

AM3 maakt op geen enkel moment gebruik van mechanische koeling. “Ons nieuwste datacenter AM3 op Science Park Amsterdam gebruikt helemaal geen chillers om te koelen.”

Bij Serverius in Dronten zijn de gevolgen van de hitte ook niet of nauwelijks merkbaar. “Tijdens de warme dagen is de warmte-afgifte van de airco’s op het dak mischien iets minder, maar er is dusdanig veel koelcapaciteit dat het eigenlijk niet veel uitmaakt en we niets in de serverruimte van de warmte buiten merken”, reageert Gijs van Gemert van Serverius desgevraagd. Volgens hem is de temparatuur en luchtvochtigheid in de datazaal niet anders dan normaal.

Luchtvochtigheid
Daar denkt Marcel Ooms van regionaal datacenter Nedzone wel anders over. “Koeling met directe buitenlucht is inderdaad in deze weken lastig”, erkent hij. “Niet zozeer vanwege de temperaturen, maar vooral door de hoge luchtvochtigheid. Wij draaien zelf vrijwel de gehele dag op compressorkoeling, en als de luchtvochtigheid het toelaat ’s nachts op buitenlucht.”

Luchtvochtigheid is in deze dagen het grootste probleem, zo legt Ooms uit. “Vanaf 24 graden wordt normaal gesproken teruggegaan naar buitenlucht, maar als die buitenlucht dik is, zo’n 70 procent vochtigheid bevat, resulteert dat onder de vloer (waar het een paar graden koeler is, en zeker doordat de compressoren nog draaien) in een luchtvochtigheid van meer dan 90 procent. Die waardes kunnen niet door de beugel en dus blijven we op dit soort dagen langer op compressors draaien totdat we een goede luchtvochtigheid overhouden.”

Hogere PUE?
Of deze weersomstandigheden gevolgen hebben voor de PUE van de datacenters, valt nog te bezien. “De huidige temperaturen zijn nu een week gaande en lopen waarschijnlijk volgende week nog door. Je praat dus over zo’n twee weken dat we op deze manier moeten koelen en dat tast de PUE op jaarbasis niet heel veel aan”, aldus Ooms van Nedzone. Ook bij Previder wordt gedacht dat de warmte niet veel effect zal hebben op de PUE voor heel het jaar 2013. Aangezien het slechts om een korte warme periode gaat, zal dat effect ‘vermoedelijk niet te groot zijn’. “Of de PUE anders uitvalt, is pas op langere termijn te zien”, bevestigt ook Van Gemert van Serverius.

Equinix verwacht dat de PUE alleen marginaal stijgt doordat er koud water uit de ondergrondse bronnen omhoog wordt gepompt. Bijkomend voordeel is dat we bij dergelijk heet weer, is dat de warmte opgeslagen kan worden in de ondergrondse bronnen van het datacenter. Die warmte wordt in koudere perioden hergebruikt door de naastgelegen Universiteit van Amsterdam.

Datacenters lijken dus weinig last te hebben van de warmte. Pieter de Haer van Previder besluit daarom met de opmerking: “Voorlopig is de warmte voor ons alleen een goede reden om extra koeling in te kopen bij de lokale ijssalon.”

William, 29 juli 2013 10:25 am

Wij hebben in datacenter den Helder de afgelopen week alles in bedrijf gesteld en dat is goed verlopen. Wat ook in dit artikel wordt vermeld is het enige waar de koelinstallatie echt hard voor moet werken de luchtvochtigheid.

Wellicht dat verouderde systemen meer moeite hebben met de warmte en luchtvochtigheid, wij hebben er i.i.g. niet veel last van gehad. Voor ons was dit weer wel een goede test direct bij het in gebruik nemen van de systemen van ons datacenter.

Will i am, 30 juli 2013 8:33 pm

Lol wiliam van dh denhelder de zogenaamde fort knox den helder reageer muahahah
Heb je al klanten ??

William, 31 juli 2013 1:18 pm

Hoi onbekende (will i am)

Mag ik misschien weten wie jij bent en waarom je zo negatief reageert ?

Dit lijkt me namelijk erg offtopic, je kan mij altijd benaderen als je vragen of opmerkingen heb, ik hoor graag van je.

De fort knox opmerking betreft de titel die een journalist gebruikt heeft in een krantenartikel enige tijd geleden.

Nico Meihuizen, 6 augustus 2013 10:08 am

Om ook maar even in te haken op dit artikel. Afgelopen weken welke toch redelijk uniek waren (qua warmte)hebben ons de mogelijkheid geboden om onze koelsystemen eens goed te testen. Juist met deze warmte worden lekken in de airflow van de koeling beter zichtbaar. Een eventuele verandering / optimalisatie uit zich veel sneller dan op de gewone dagen. Ook Data Facilities Datacenter in Spijkenisse is zonder enige vorm van warmte perikelen door deze periode heen gekomen. Data Facilities Spijkenisse, het alternatief in de regio Rijnmond. Voor een tour door ons datacenter neem contact op via onze website.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.