Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Open brief aan OpenStack-community: omarm Google en AWS

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 juli 2013 12:00 uur

OpenStackEen opmerkelijke oproep aan de OpenStack-community: ga meer samenwerken met Google en Amazon. De oproep komt van CloudScaling in een open brief aan de OpenStack-gebruikers. Volgens CTO Randy Bias doet OpenStack er goed aan om andere publieke cloudstructuren te omarmen en zichzelf niet blind te staren om louter en alleen een open source-alternatief te worden voor Google en AWS. Sterker: de toekomst van OpenStack is afhankelijk van de samenwerking met Amazon.

Bias opent zijn brief met stevige woorden: volgens de technologiechef van CloudScaling hebben leden binnen de OpenStack-community hun ‘product’ bewust op ‘discutabele’ en ‘oneerlijke’ wijze afgezet tegen AWS en VMWare. “OpenStack moest haar eigen API’s moeten bouwen en onderhouden. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat deze keuze slecht is voor het project.” Volgens Bias zijn zogeheten native API’s ronduit gevaarlijk voor de toekomst van OpenStack.

Rackspace
Hij wijst op het feit dat de API van OpenStack vooral goed is voor Rackspace Hosting, een van de geestelijke vaders van het project en nog steeds de grootste gebruiker. “Het wordt tijd dat we een public cloud-strategie gaan hanteren dat in het belang van iedereen is en niet slechts in het belang van één, zij het substantiële, gebruiker”, aldus Bias in zijn brief.

Voor de goede duiding: CloudScaling is er juist veel aan gelegen om de integratie met AWS open te houden. Volgens het bedrijf is juist dat in het belang van de klanten: hybride cloudoplossingen die naadloos kunnen communiceren met publieke cloudinfrastructuren. Daarbij mikt CloudScaling vooral op AWS, als grootste aanbieder van publieke cloudservices. Maar Bias stelt ook voor om de API’s van Google, Azure en vCloud te ‘omarmen’. De huidige Nova API van OpenStack moet worden hernoemd als Rackspace Cloud Servers API.

Lock-in
Bias richt zijn open brief bewust aan de OpenStack-community. Natuurlijk zijn er meer open source-alternatieven zoals CloudStack en OpenNebula, maar CloudScaling ziet wel het ‘gelijk van het grote getal’: OpenStack blijft in toenemende mate populair. Bovendien wil hij nadrukkelijk Rackspace niet tegen zich in het harnas jagen. Hij hamert op het gevaar van ‘lock-in’. Bedrijven zijn bang om zich volledig vast te leggen in één technologie, of één partij. Maar als OpenStack voortgaat op de ingeslagen weg, dan zal dat juist voor die bedrijven die gevreesde lock-in betekenen. Bias denkt dat diezelfde bedrijven zich dan juist tegen OpenStack zullen keren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...