Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Forrester: grote zorgen over gebrek aan aandacht voor IPv6

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 juli 2013 12:03 uur

20120106033254_forrester_logoIT-managers in de VS en Europa zijn vooral bezig met het verplaatsen van applicaties naar de cloud. Dat is volgens het nieuwste rapport van Forrester de topprioriteit van bedrijven. IPv6 komt daarentegen nauwelijks voor als onderwerp op de ICT-agenda’s.

Daarnaast zijn bedrijven wel bezig met zaken als machine-2-machine-technologie en het internet-of-things. Maar de 2100 ondervraagde IT-beslissers van bedrijven geven vooral aan dat in de nabije toekomst vooral te gaan investeren in de cloud. Een jaar geleden gaf slechts 37 procent van de ondervraagden aan prioriteit te geven aan cloud, nu is dat 63 procent. Ook het aanbieden van services via mobiele diensten – bijvoorbeeld via smartphones en tablets – scoort erg hoog.

Onderschatten
Wat Forrester opvalt, is het feit dat IT-managers daarbij weinig oog hebben voor de benodigde netwerktechnologie en bandbreedte. Nog erger: ruim 60 procent van de populatie die Forrester elk kwartaal aan de tand voelt over hun IT-strategie, zegt geen idee te hebben wat ze moeten doen als het aankomt op de implementatie van IPv6. 40 procent geeft zelfs aan zich niet bewust te zijn van de noodzaak van het nieuwe protocol. Forrester trekt daarom nu aan de bel: volgens het onderzoeksbureau ‘onderschatten’ deze managers de impact van deze onwetendheid.

Probleem is vooral dat deze managers in eerste plaats kijken naar technologieën waarmee direct omzet kan worden gegenereerd. IPv6 wordt meer als lastig en kostenverhogend gezien. Daar komt ook de angst  bij voor grote storingen als netwerken moeten worden geconverteerd naar nieuwe protocollen. De implementatie van IPv6 wordt daarom zo lang mogelijk uitgesteld.

Stabiel
De uitgifte van IPv4-adressen is wel zo goed als tot stilstand gekomen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van RIPE NCC. Het aantal beschikbare IPv4-adressen is al enige maanden stabiel. In Nederland stijgt het aantal gebruikte IPv6-adressen wel gestaag en loopt het zelfs voorop ten opzichte van de buurlanden Duitsland, Engeland en België. In dat laatste land verloopt de invoering van IPv6  overigens wel erg grillig (zie grafiek).

Schermafbeelding 2013-07-28 om 15.02.43

IPv6 implementatie in Nederland (witte lijn), afgezet tegen onder meer Duitsland (roze), Engeland (paars) en Belgie (oranje).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.