Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN in zee met Amerikaanse aannemer voor overheidsdatacenter

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 31 juli 2013 08:00 uur

KPNHet lijkt erop dat KPN eindelijk kan beginnen aan de bouw van het overheidsdatacenter in Groningen. De telecomonderneming heeft in het Amerikaanse Digital Realty een gegadigde bouwer gevonden. KPN won de aanbesteding voor de realisatie van dit datacenter al eind vorig jaar.

Digital Realty is een grote jongen op het gebied van vastgoed, specifiek voor datacenters. In totaal beheert de aan Wallstreet genoteerde onderneming ruim 18 miljoen vierkante meter aan vastgoed in vrijwel alle werelddelen. In Nederland opereert het bedrijf vanuit Amsterdam.

KPN zou voor de bouw van het nieuwe datacenter samenwerken met aannemer IGRE die het datacenter zoubouwen, waarna KPN het pand zou huren. Dat plan viel in duigen toen de grootste financier, ABN Amro, zich ijlings uit het project terugtrok. IGRE bleek vervolgens niet in staat om dat gat op te vullen. KPN zat vervolgens met de strop en moest het gehele datacenter nu zelf financieren. De bouw had al in januari 2013 moeten beginnen en deze maand had het geheel operationeel moeten zijn.

In Digital Realty heeft KPN nu een partner gevonden waarmee het dezelfde constructie aangaat als met IGRE: de Amerikanen bouwen, KPN huurt de geplande 2600 vierkante meter datacentervloer. KPN zal de vloeren overigens wel zelf inrichten. KPN exploiteert het datacenter daarop aan instellingen als DUO, CJIB, het RDW, provincie en gemeente Groningen. Gezamenlijk moet dat zeker 30 miljoen aan omzet garanderen in de komende tien jaar. De bouw was inmiddels begonnen. KPN verwacht in september daadwerkelijk te draaien in het nieuwe center.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.