Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse provider ontketent prijzenoorlog in de cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 1 augustus 2013 08:03 uur

109953_ProfitBricks-Cloud-Computing-LogoVoor wie het heeft gemist: het is oorlog in de cloud. Prijzenoorlog. En de volgende slag is voor ProfitBricks dat met ingang van woensdag haar prijzen voor alle IaaS-componenten heeft gehalveerd en daarmee dus letterlijk de helft van de tarieven rekent die Amazon en Rackspace hanteren voor dezelfde diensten.

ProfitBricks is vooral in de VS actief. In Europa opereert het bedrijf vrijwel uitsluitend in Duitsland. Toch is deze actie een aardige graadmeter voor de prijsontwikkelingen in cloudinfrastructuur, ook elders in Europa. Prijzen voor IaaS-diensten zijn sterk aan devaluatie onderhevig, zo lijkt het. Sterker: “Er zit heel veel lucht in de tarieven voor deze diensten”, stelt oprichter Andreas Gauger van ProfitBricks in een toelichting.

Volgens hem hebben de dienstverleners hun kostenbesparingen op geen enkele manier doorberekend in de tarieven voor de klanten. En Gauger stelt juist dat de cloud service providers hun diensten flink goedkoper kunnen aanbieden. Eenzelfde beweging als de ‘traditionele’ webhosters jaren geleden al hebben doorgemaakt.

De grote vraag is of dit een stunt is of dat ProfitBricks daadwerkelijk de ‘goedkopere’ kostcomponenten doorberekend in tarieven. Het bedrijf zelf stelt dat het met deze nieuwe tarieven een zelfde marge kan halen als een jaar geleden met de oude tarieven, simpelweg omdat de kosten voor dezelfde infrastructuur lager zijn.

Volgers
Datacenterknowledge.com heeft uitgerekend dat ProfitBricks tot 66 procent goedkoper is dan Amazon en zelfs tot 80 procent goedkoper dan Rackspace. Een single core met 3,76 GB RAM en 250 GB storage kost bij AWS ruim 111 dollar. Profitbricks rekent 61 dollar af voor een machine met dezelfde configuratie.

Het bedrijf denkt hiermee een belangrijke stap te hebben gezet in de prijzenslag. Dat zal in de komende maanden moeten blijken: de eerstvolgende zet is aan de ondernemingen die nu worden uitgedaagd. Daarna is het wachten op de volgers, ook op de Nederlandse markt.

ISPam.nl Job board

Martijn, 1 augustus 2013 2:01 pm

Volgensmij is het een duitse Gmbh...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...