Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse provider ontketent prijzenoorlog in de cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 1 augustus 2013 08:03 uur

109953_ProfitBricks-Cloud-Computing-LogoVoor wie het heeft gemist: het is oorlog in de cloud. Prijzenoorlog. En de volgende slag is voor ProfitBricks dat met ingang van woensdag haar prijzen voor alle IaaS-componenten heeft gehalveerd en daarmee dus letterlijk de helft van de tarieven rekent die Amazon en Rackspace hanteren voor dezelfde diensten.

ProfitBricks is vooral in de VS actief. In Europa opereert het bedrijf vrijwel uitsluitend in Duitsland. Toch is deze actie een aardige graadmeter voor de prijsontwikkelingen in cloudinfrastructuur, ook elders in Europa. Prijzen voor IaaS-diensten zijn sterk aan devaluatie onderhevig, zo lijkt het. Sterker: “Er zit heel veel lucht in de tarieven voor deze diensten”, stelt oprichter Andreas Gauger van ProfitBricks in een toelichting.

Volgens hem hebben de dienstverleners hun kostenbesparingen op geen enkele manier doorberekend in de tarieven voor de klanten. En Gauger stelt juist dat de cloud service providers hun diensten flink goedkoper kunnen aanbieden. Eenzelfde beweging als de ‘traditionele’ webhosters jaren geleden al hebben doorgemaakt.

De grote vraag is of dit een stunt is of dat ProfitBricks daadwerkelijk de ‘goedkopere’ kostcomponenten doorberekend in tarieven. Het bedrijf zelf stelt dat het met deze nieuwe tarieven een zelfde marge kan halen als een jaar geleden met de oude tarieven, simpelweg omdat de kosten voor dezelfde infrastructuur lager zijn.

Volgers
Datacenterknowledge.com heeft uitgerekend dat ProfitBricks tot 66 procent goedkoper is dan Amazon en zelfs tot 80 procent goedkoper dan Rackspace. Een single core met 3,76 GB RAM en 250 GB storage kost bij AWS ruim 111 dollar. Profitbricks rekent 61 dollar af voor een machine met dezelfde configuratie.

Het bedrijf denkt hiermee een belangrijke stap te hebben gezet in de prijzenslag. Dat zal in de komende maanden moeten blijken: de eerstvolgende zet is aan de ondernemingen die nu worden uitgedaagd. Daarna is het wachten op de volgers, ook op de Nederlandse markt.

Martijn, 1 augustus 2013 2:01 pm

Volgensmij is het een duitse Gmbh...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.