Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Inrichting regionaal datacenter Den Helder bijna afgerond

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 augustus 2013 08:04 uur

Dhdata-dcDen Helder is niet de eerste waar je aan denkt als het over datacenters gaat. En toch opent daar over enkele maanden een nieuw regionaal datacenter haar deuren. Het datacenter is eigendom van Dhdata, een nieuwe onderneming van William ten Hoeve en Peter Frank. “Wij richten ons primair op bedrijven en (overheids)instanties uit de regio Noord-Holland Noord. Regionale bedrijven kiezen niet zomaar voor een datacenter in bijvoorbeeld Amsterdam en voor de kwaliteit van het datacenter is dat ook niet nodig”, stelt Ten Hoeve.

Het idee voor het datacenter is ontstaan toen Ten Hoeve in de regio steeds meer kansen zag ontstaan voor een regionaal datacenter, zo vertelt hij tegenover ISPam.nl.

“Ondernemers uit de regio willen weten waar hun bedrijfkritische data staat en er ook snel heen kunnen gaan als er iets mee is. De Randstad is filerijden terwijl Den Helder, buit de regio ligt en altijd sneller te bereiken is zonder in de file te hoeven staan. Wij zijn ook niet groot en daardoor zal het persoonlijke contact met onze klanten wel eens beter kunnen zijn dan bij een groot datacenter elders in Nederland.”

Het datacenter zelf is Tier3 ingericht en heeft een datavloer van 1100 vierkante meter, verdeeld over drie zalen. Per zaal kunnen 100 racks worden geplaatst met een elektrisch vermogen van minimaal 5 KW per rack (standaard tot 11 KW).

Het datacenter draait op groene stroom die is opgewekt in de eigen regio en het datacenter wordt gekoeld met buitenlucht (tot een buitentemperatuur van 24 graden). Dhdata verwacht op een PUE van 1,2 uit te komen.

Datahaven
Volgens Ten Hoeve is Den Helder een ideale locatie voor een datacenter. Het datacenter is gevestigd in een bestaand bedrijfspand dat beschikt over een zeer zware vloer en over brandwerende muren. “Den Helder heeft een haven, een luchthaven en nu dus ook een datahaven”, aldus Ten Hoeve.

De verbouwing van het bedrijfspand heeft echter wel meer tijd gekost dan geraamd. “Wij zijn in november begonnen met het verbouwen van het pand en hadden op 1 juni 2013 operationeel willen zijn.” De afgelopen week is de eerste datazaal op stroom aangesloten en nu wordt alles getest. Als alles goed werkt zullen langzaamaan de eerste klanten hun apparatuur in het datacenter kunnen installeren. De officiële opening van het datacenter is in september.

Jess, 2 augustus 2013 11:25 am

Het eerste wat me opvalt is dat niet het cold corridor concept volgen ( http://goo.gl/9GQZl8 ).

Verder mis ik nog de verbindingen die ze onsite (gaan) hebben, wat voor connectiviteit is er? Hoe 'Dik' zijn de kabels, is er een redundante ring aanwezig, welke providers bieden hun services daar aan?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.