Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OHM 2013: een mooie mix van techniek en politiek

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 9 augustus 2013 13:05 uur

OHM2013Observe Hack Make, oftewel OHM 2013 is voorbij. Het grootste hackersfestival van Europa trok 3000 hackers, waaronder ook verschillende hosters en veel media-aandacht naar een weiland in Noord-Holland. Een belangrijk discussiepunt van dit moment, dat uitgebreid besproken werd op het festival: veiligheid en privacy op het internet.

“Techniek en politiek lopen op dit evenement door elkaar. Dit publiek gelooft in de informatiesamenleving en de vrijheden die daarbij horen. Veel evenementen gaan vooral in op de techniek, maar hier zie je mensen die maatschappelijk ook iets willen neerzetten”, zegt commercieel directeur Sven Visser van hostingbedrijf Cyso. Dat bedrijf was met een groot team aanwezig om de nieuwe werknemers van de hackerssfeer te laten proeven.

Het evenement vond plaats op een interessant moment. De situatie rond klokkenluiders Snowden, Manning en Assange is bijna dagelijks in het nieuws. Sven Visser: “Wat ik heel goed vind, is dat mede door meneer Snowden er meer mensen zijn die zich afvragen wat er gebeurt met hun data. Eindelijk worden hackers niet meer als paranoïde gezien, maar groeit het besef dat dit een reëel risico is.”

De vragen over veiligheid en privacy zijn belangrijk voor de hostingbranche. “Deze dagen zijn erg belangrijk voor de sector. Het draagt bij aan zichtbaarheid van de problemen waar we op dit moment mee te maken hebben. Mensen gaan nu vragen stellen: aan de overheid, maar ook aan hosters”, zegt Robert van der Meulen, manager cloud bij LeaseWeb.

Toch kan de overheid zich meer mengen in dit soort bijeenkomsten vinden beide hosters. “Ik weet dat er een aantal praatjes waren over de nieuwe privacywetten, maar ik heb niet veel inbreng gehoord van de overheid”, zegt Robert van der Meulen. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Black Hat evenement in de Verenigde Staten:  daar is iemand op het podium gaan staan die betrokken was bij PRISM. Dat heb ik hier niet gezien. En ik zou het beter vinden als dat hier ook gebeurt omdat ik denk dat veel mensen daar behoefte aan hebben.” Daar is ook Sven Visser het mee eens: “Ik zou graag het gesprek aangaan met deze instanties over privacy en veiligheid.”

Sebas, 11 augustus 2013 10:33 am

Ik mis toch iets ... oja, inhoudelijkheid. Jammer, het artikel begon goed, maar mis toch een hoop over ohm en de sprekers etc.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.