Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Doelgerichte aanval leidde tot nameserver wijziging Digitalus en VDX

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 15 augustus 2013 08:01 uur

HackerDe wijziging van de nameservers van IT-Ernity onderdelen Digitalus en VDX waardoor de domeinnamen van klanten naar malware verwezen, blijkt het sluitstuk te zijn van een doelgerichte aanval op de bedrijf, waarbij de logingegevens die toegang geven tot het domeinregistratiesysteem van SIDN werden gestolen.

De diefstal van de logingegevens was mogelijk doordat een afdeling binnen IT-Eternity een e-mail ontving met daarbij een bijdrage die op een PDF leek, maar in werkelijkheid de computer van de medewerker die de bijlage opende infecteerde met malware die door nog vrijwel geen enkele virusscanner werd gedetecteerd. Dat zou blijken uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Digital Investigation in opdracht van IT-Ernity.

Als onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden werd door de medewerker ingelogd op het domeinregistratiesysteem van SIDN en door de malware waren de aanvallers in staat om de logingegevens te stelen. Met behulp van de gestolen logingegevens zijn daarna de nameservers van vier .nl-domeinnamen van Digitalus en VDX gewijzigd, waaronder de domeinnamen die fungeren als nameservers van klanten.

Om herhaling te voorkomen heeft IT-Ernity een tweede SIDN-account genomen, waar de bewuste domeinnamen naartoe zijn verhuisd. De logingegevens van het tweede account zijn volgens IT-Ernity enkel toegankelijk op C-level binnen de organisatie. Uit de whois-gegevens van de SIDN blijkt inderdaad dat de domeinnamen van klanten van de bedrijven ‘Virtual Registrar’ de registrar is en voor de domeinnamen digitalus.nl en vdx.nl is dit ‘IT-Ernity Holding B.V.’.

Ook wordt er met de SIDN gesproken over maatregelen om herhaling te voorkomen. Op Twitter geeft SIDN naar aanleiding van een vraag van iemand over een tweede vorm van authenticatie aan de mogelijkheid om de extra beveiliging van domeinnamen .nl-control uit te breiden. In het verleden is er voor gekozen om nameservers daar bewust buiten te houden, gezien een snelle verandering van deze soms noodzakelijk is. Al zou het voor kritische domeinnamen die als nameserver van andere domeinnamen fungeren inderdaad goed zijn als daar ook een extra bescherming voor komt. Goed dus dat SIDN dat onderzoekt.

ISPam.nl Job board

Dennis, 15 augustus 2013 9:44 am

Ze kunnen beter het DRS zelf voorzien van 2-way authentication.
Of whitelisting op basis van een IP-adres, net als bij EPP.

 • Pingback: Opnieuw DNS Hack bij VDX? | Webmaster Resources

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...