Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Nederlands cloudaanbod zal flink groeien’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 september 2013 08:05 uur

NL-cloudscapeDe diverse categorieën clouddiensten SaaS, PaaS en IaaS vertonen veel overlap en groeien steeds meer naar elkaar toe. ‘Het wordt steeds meer één ecosysteem.’

Dat zegt Pim Bilderbeek, Principal Analyst bij het onderzoeksbureau The METISfiles. Hij doet regelmatig onderzoek naar het Nederlandse aanbod van clouddiensten en publiceerde vorige week het onderzoek The Dutch Cloudscape 1.2.

Volgens Bilderbeek telt Nederland nu ongeveer 184 bedrijven die SaaS-, PaaS- of IaaS-diensten aanbieden, of een combinatie daarvan. Daarbij zijn echter alleen bedrijven meegeteld die hun wereldwijde hoofdkantoor in Nederland hebben en publieke clouddiensten aan bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat binnen het cloudaanbod de categorie Software as a Service duidelijk overheerst. Driekwart van de clouddiensten valt in deze categorie. Een op de vijf diensten is een SaaS-dienst en 4 procent een IaaS-dienst. Verder valt op dat 10 procent van de cloudaanbieders in meer dan een categorie actief is.

Groei
Bilderbeek verwacht dat het aantal cloudaanbieders in Nederland snel zal toenemen. “Het is vrij eenvoudig om in te stappen en clouddiensten aan te bieden. Of het daarbij gaat om resellers of bedrijven die zelf een dienst hebben ontwikkeld, is overigens moeilijk te zien.”

“ISP’s en hosters kunnen hiervan profiteren door na te gaan welke SaaS-diensten bepaalde klanten zouden willen hebben. Of om het dienstenpakket uit te breiden met nieuwe diensten zodat er een bundeling van diensten plaatsvindt”, aldus Bilderbeek. Zo zijn er steeds meer partijen die hosting combineren met telecomdiensten en desktop-diensten.

Volgens het onderzoek ontstaan er ook steeds meer categorieën binnen de SaaS-markt. Sinds begin dit jaar is het aantal aanbieders van diensten zoals online workspace, collaboration en document management snel gestegen.

Office online
De verwachting is dat naarmate meer Nederlandse bedrijven de cloud omarmen, dat het aantal Nederlands cloudaanbieders sterk zal groeien. Dit beeld werd dinsdag nog eens bevestigd door nieuwe cijfers van Keala Consultancy. Van de bedrijven met 500 tot 1000 werknemers gebruikt zeker 11 procent een online Office-pakket, in plaats van een on-premise Office-oplossing. Bij bedrijven met 20-50 werknemers is dit ook vrij hoog (7,5 procent).

Opvallend genoeg is de adoptie van online Office-diensten bij kleine bedrijven (5-10 werknemers) juist heel laag (nog geen 2 procent).

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...