Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EvoSwitch WDC1 eerste locatie van LINX USA internet exchange

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 augustus 2013 14:52 uur

LINXDe London Internet Exchange (LINX) opent onder de naam LINX USA een nieuwe internet exchange in de Verenigde Staten. De eerste point-of-presence van de nieuwe internet exchange is EvoSwitch WDC1 in North Virginia. Op korte termijn zal de nieuwe internet exchange in twee andere datacenters ook een PoP openen.

LINX USA zal worden opgezet naar het voorbeeld van de LINX in Londen, met als belangrijke kenmerken dat de internet exchange aanwezig is in meerdere datacenters en ook carrier-neutraal is. Volgens Vincent Rais van EvoSwitch is dit model, dat in Europa gangbaar is, niet de standaard in de Verenigde Staten.

Veel internet exchanges bevinden zich volgens Rais in de VS binnen de muren van één datacenter óf het terrein van een campus. Veel netwerken voelen zich daarom genoodzaakt om aanwezig te zijn in het datacenter met een dergelijke private internet exchange, die daarmee ook een single point of failure kan worden binnen het netwerk. Daarnaast zijn er als gevolg daarvan maar een paar grote partijen die alle netwerken binnenhalen.

Het is de bedoeling dat te veranderen. Door de nieuwe internet exchange moeten bedrijven onafhankelijk van het datacenter waarin ze actief zijn, gebruik kunnen maken van publieke peering, net zoals we in Europa gewend zijn.

Het initiatief van de LINX USA past binnen het streven van het Open IX project dat multi-site en carrier-neutrale internet exchanges in de Verenigde Staten aanmoedigt en wil gaan accrediteren. Volgens Rais is het de bedoeling van LINX USA en EvoSwitch om als eerste deze accreditatie van de Open IX te krijgen.

Interessant is ook om te zien dat in navolging de AMS-IX en DE-CIX nu ook LINX de stap zet om in buitenland een exchange op te zetten. De AMS-IX heeft dit gedaan met de CAR-IX op de (voormalige) Nederlandse Antillen en DE-CIX heeft uitgebreid met een internet exchange in Dubai genaam de UAE-IX.

Sjoerd van Groning, 29 augustus 2013 10:26 am

Geen referenties naar NDIX, NLIX. Die staan in meerdere landen. Is een ander concept, maar misschien daarom juist moeite waard om ze te noemen.

Ik denk dat carrierneutrale Exchanges voor (eind)klanten zeer fijn zijn. Veel datacentra willen natuurlijk vaak hun eigen Exchange houden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.