Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechter Spanje: Filesharing is legaal

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 november 2006 10:17 uur

Een Spaanse rechter heeft een rechtzaak tegen een 48-jarige man die muziek had uitgewisseld geseponeerd, omdat volgens rechter Paz Aldecoa. kan iemand die voor persoonlijk gebruik muziek uitwisseld niet gelijk worden gesteld aan een crimineel.

Rechter Aldecoa zegt dat iemand die muziek downloadt voor persoonlijk gebruik niet gelijkgesteld kan worden aan een crimineel. “Als de aanleiding voor het maken van een kopie geen verwerving van rijkdom is, is er geen manier waarop het illegaal genoemd kan worden”, daarnaast vreest de rechter voor het criminaliseren van “sociaal geaccepteerd en breed gedragen activiteiten”.

Het lijkt er overigens op dat deze “legalisering” van het online uitwisselen van muziek in Spanje van korte duur zal zijn, omdat er in Spanje wordt gewerkt aan een nieuwe mediawet die het up- en downloaden van muziek expliciet verbiedt.

Overigens ben ik benieuwd hoe je het downloaden van iets expliciet kan verbieden, gezien je op internet continue download, daarbij zou de consument verantwoordelijk worden om voorafgaand aan het bezoeken van elke link, eerst de authenticiteit en legitimiteit ervan te onderzoeken. Op dat gebied zijn ze in Spanje en ook de rest van de wereld, waar dit soort wetgeving telkens meer wordt ingevoerd, naar mijn idee aan het doorslaan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.