Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CloudVPS ontwikkelt mee aan NEN-norm voor cloud computing

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 september 2013 13:02 uur

CloudVPS ontwikkelt mee aan het eerste NEN-keurmerk voor cloud computing. Basis voor het keurmerk zijn de CloudControls die door CloudVPS en KPMG gezamenlijk zijn ontwikkeld. Het keurmerk moet volgend jaar operationeel zijn.


De CloudControls zullen onderdeel worden van de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5317 ‘Cloud Computing’ van de NEN. Omdat CloudControls een open standaard is, kan de NEN het grootste gedeelte van de norm met een paar kleine aanpassingen direct overnemen, aldus CloudVPS.

CloudControls, dat sinds twee maanden wordt gebruikt door bijvoorbeeld de gemeente Den Haag in IT-aanbestedingen, zijn controlemaatregelen om risico’s af te dekken die samenhangen met uitbesteding naar een cloudinfrastructuur. “Denk hierbij aan garanties aangaande de informatievoorziening naar de klant of maatregelen die het veilig delen van infrastructuur (multi-tenancy) mogelijk maken. De CloudControls kunnen door cloud providers worden geïmplementeerd, waardoor klanten op een eenvoudige manier kunnen zien dat de potentiële risico’s gemitigeerd zijn”, licht CEO Lennard Zwart van CloudVPS toe in een verklaring.

NEN verwacht de NPR Cloud Computing in 2014 op te leveren. CloudVPS en het keurmerkinstituut hopen en verwachten dat het initiatief internationale navolging krijgt. Ton Bergeijk van NEN: “Nederland loopt doorgaans voorop op het gebied van normontwikkeling, waardoor wij vaak als voorbeeld worden genomen voor Europese en internationale normen, zoals de ontwikkeling van NPR 5313 ‘Computerruimtes en datacenters’ en NEN-EN 50600.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.