Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Single Point of Failure en cloud

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 16 september 2013 08:01 uur

cloud-wolkBij de term Single Point of Failure zullen de meeste lezers direct denken aan een technische onvolkomenheid bij conventionele hostingdiensten. Als je erop wordt gewezen, doe je er goed aan dit snel te verhelpen.

Voorbeelden voor SPOF’s zijn makkelijk te noemen en te vinden. Zowel hier op ISPam.nl als tijdens de BBQ’s worden ze besproken, waarbij enig leedvermaak onvermijdelijk is. SPOF’s lijken wel heel erg verbonden aan de old skool-techniek, verhalen waarbij het enkelvoud (één kabel, één stroombron, één backup tape) vaak geldt als illustratie voor SPOF’s. Tegenwoordig is de techniek zo ver ontwikkeld dat fysiek is omgezet naar virtualisering, waardoor de risico’s van enkelvoud langs die weg eenvoudig zijn vervangen voor een (virtueel) meervoud. Anders gezegd, hosting (in brede zin) is over de jaren alleen maar betrouwbaarder geworden en meldingen over SPOF’s zouden daardoor automatisch verder in aantal moeten afnemen.

Of dat ook daadwerkelijk klopt kan worden betwijfeld, want uitgerekend bij clouddiensten kan sprake zijn van een SPOF zoals door Rene Buest al meerder keren is aangestipt. Buest, bekend met de AWS-structuur analyseerde (Duits /Engels) na de recente black-outs van deze grote IaaS-leverancier wat er fout was gegaan. En wat blijkt, op zowel 19 als 25 augustus was 1 locatie US-EAST-1 getroffen door onweer met als gevolg dat de dienstverlening onderuit ging.

Zelfs zonder direct kennis te hebben van de architectuur van AWS moet dit bij elke lezer tot vragen leiden. Hoe kan onweer lijden tot black-out? Stroomleidingen op houten palen door het landschap, dat zal toch niet? Wie verder spit in de artikelen van Buest over deze incidenten komt te weten dat US-EAST-1 technisch tot de ouderen behoort en in een gebied staat met een hogere kans op onweer dan andere delen van de VS. Hier is dus sprake van verhoogde risicofactor, die op zijn beurt weer tot een SPOF kan leiden, zoals schijnbaar ook het geval is.

Nu kun je verder de materie induiken om alles te weten te komen over de inrichting van US-EAST-1 en dat zal voor sommigen ook zeer boeiend en raadzaam zijn. Wat je ook kunt doen, is op basis van deze voorvallen accepteren dat ook bij cloud sprake kan zijn van SPOF’s. De combinatie cloud en een achilleshiel is dus mogelijk. Buest beschrijft dit trouwens ook in zijn analyse en verbindt daar logisch de conclusie aan: als je als grote afnemer afhankelijk bent van 1 locatie, dan heb je het niet begrepen en neem je te veel risico (of ben je onverantwoord zuinig).

Bovenstaande valt te vertalen naar proposities die voor de Nederlandse cloudsector bruikbaar zijn en aantonen dat hier sprake is van professionele aanbieders. Noem ook voor clouddiensten de pluspunten van meerdere locaties en oplossingen, net zoals dat vroeger bij conventionele hosting en dataopslag het geval was. Gelet op de communicatie die cloudproviders in Nederland nu online hebben staan, is dit geen open deur. Het aantal partijen dat duidelijk is in het benoemen van de meerwaarde en noodzaak van een multi-locatie oplossing valt namelijk best tegen.

ISPam.nl Job board

Hens, 16 september 2013 5:51 pm

Zo zijn er wel meer SPoF's. Meest in het oog springende is wel je externe netwerkverbinding. Graafmachine in de kabel en wég is je cloud! Problemen in de centrale of bij je provider: idem. Aan de cloudkant zal (hopelijk) wel een redundante internetverbinding liggen. Maar als de provider daar geen redundante power-backup heeft, dan ga je bij het volgende onweer alsnog plat.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...