Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Curator: Datahouse had een chronische liquiditeitskrapte

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 september 2013 08:01 uur

DatahouseDe overnames en investeringen van Datahouse werden gefinancierd met geld dat werd verdiend met het exploiteren van de datacenters van het bedrijf. Doordat er geen gebruik werd gemaakt van externe financiers was er bij Datahouse sprake van chronische liquiditeitskrapte. Dat schrijft de curator in het eerste openbare faillissementsverslag.

Geschiedenis: Chronische liquiditeitskrapte
Tot 2009 waren Datahouse Alkmaar B.V. en Grafix Internet B.V. twee bedrijven die los van elkaar datacenters exploiteerden. In december 2010 werd de exploitatie van de datacenters van Grafix in Alphen aan den Rijn en Capelle aan den IJssel door Datahouse overgenomen. Daarna nam Datahouse de exploitatie van een datacenter van Scarlet N.V. in Vilvoorde (België) over en in 2011 werd de exploitatie van nog een ander datacenter in Spijkenisse door Datahouse overgenomen. Over de financiering schrijft de curator het volgende: “Alle overnames en overige investeringen zijn gefinancierd vanuit de cashflow van de exploitatie. Er is geen gebruik gemaakt van externe financiering. Het gevolg hiervan was een chronische liquiditeitskrapte.”

Winst in 2011, verlies in 2012
Uit de winst- en verliesrekening die de curator in het faillissementsverslag heeft opgenomen blijkt dat het bedrijf in 2011 geconsolideerd nog een winst maakte van 269.537 euro, terwijl er in 2012 sprake was van een verlies van 567.5487 euro. In 2011 maakte enkel Datahouse Spijkenisse (medio 2012 al gesloten) en Datahouse Facility die samen een verlies van ongeveer 80.000 euro maakten, dat ruimschoots werd gecompenseerd door de winsten in de andere Datahouse ondernemingen.

Bij Datahouse Alphen was er in 2012 een winst van 158.187 euro. Ook in Alkmaar was er sprake van een winst van 99.829 euro in 2012. Verlies werd er in 2012 gemaakt bij Datahouse Capelle (99.887 euro) en Datahouse Amersfoort (146.017 euro). Ook Datahouse Operations die zich richtte op de bouw, inrichting en exploitatie van datacenters werd een verlies van 124.859 euro geboekt.

Het bedrag dat Datahouse open heeft staan bij concurrente crediteuren, dus exclusief eventuele vorderingen van de fiscus en het UWV, bedraagt totaal 342.258,54 euro. Daartegenover staat dat Datahouse zelf nog 409.949,21 euro te vorderen had van eigen debiteuren. Echter merkt de curator op dat Datahouse één maand vooruit factureerde. Dus al voor augustus 2013 had gefactureerd in juli 2013.

Ontruimingsvonnissen
Opvallend is dat er niet alleen een ontruimingsvonnis is gewezen voor het pand van Datahouse Alphen aan den Rijn, maar zelfs nog daarvoor was er al op 20 juni 2013 een ontruimingsvonnis gewezen voor het pand waarin Datahouse Den Haag is gevestigd. Ook was er op 26 juni 2013 een ontruimingsvonnis uitgesproken voor het pand van Datahouse Amersfoort. Naast de al uitgesproken ontruimingsvonnissen, is er op 23 juli 2013 ook door de verhuurder in Alkmaar ontruiming van het pand bij de rechtbank gevorderd, net als de verhuurder in Capelle aan den IJssel, waarvan niet duidelijk is wanneer deze procedure is begonnen.

Uit het verslag blijkt dat Datahouse in Alkmaar 120.000 euro per jaar aan huur betaalde en ook in Alphen aan den Rijn bedroeg de huur 120.000 euro per jaar. Ook was er in beide gevallen sprake van een huurovereenkomst met een looptijd van 10 jaar. In Den Haag werd door Datahouse 140.000 euro per jaar aan huur en was er sprake van een huurovereenkomst met een looptijd van 15 jaar. De huurprijs voor Capelle aan den IJssel en Amersfoort zullen waarschijnlijk in een volgend verslag worden genoemd.

Over de IP-adressen van Datahouse merkt de curator op dat er door de netwerkleverancier van Datahouse (A2B Internet, red.) een beroep op een retentierecht is gedaan. De curator betwist in het verslag dat het retentierecht rechtsgeldig is, zoals deze eerder ook al aan ISPam.nl liet weten. In overleg met de de netwerkleverancier en RIPE NCC wordt de kwestie nu besproken.

Opbrengsten boedelbijdrage
De boedelbijdrage van  € 500 die klanten die hun server uit een Datacenter wilden ophalen moesten betalen stipt de curator in zijn verslag aan. Daarover merkt de curator op dat: “Gefailleerden dragen zorg voor het operationeel houden van deze apparatuur door het beschikbaar stellen van energie, noodaggregaten, koeling, glasvezelverbindingen, alarminstallaties en dergelijke.” Verder stelt de curator dat “Een abrupt einde aan de exploitatie van de ondernemingen zou voor de klanten van gefailleerden dramatische gevolgen hebben gehad.” en de boedelbijdrage had daarom volgens de curator ook niet tot doel om winst te genereren.

Uit de financiële bijlage bij het verslag blijkt dat de curator totaal € 9.613,24 aan boedelbijdrage heeft ontvangen van klanten die hun server(s) hebben opgehaald. Daar blijkt ook uit dat door de curator € 6.000 aan voorschot c.q. garantstelling aan energiebedrijf Energie Data Maatschappij is betaald die tot de boedelkosten behoren.

Volgende week heeft ISPam.nl een interview met Datahouse eigenaar Salvatore Fiorenza gepland staan. Wie brandende vragen aan Fiorenza heeft, kan die in de comments plaatsen of mailen naar [email protected].

 

Datahouse concern winst en verlies 2011 en 2012

Winst en verlies binnen het Datahouse concern. Klik voor volledige grote.

femke, 17 september 2013 10:18 am

Het is logisch dat er een bijdrage gevraagd werd in de kosten, en dat deze bij ophalen van hardware verlangd werd. Waar veel mensen over vielen was dat het een statisch bedrag betrof.

Of je nu een server die nog 4 tientjes waard is wilde gaan ophalen, of 3 racks vol servers moest verhuizen, het was 500 euro.

Ik vraag me af hoeveel mensen de oude meuk hebben laten hangen en voor 200 euro een nieuwe server hebben aangeschaft, in plaats van 500 euro voor oude hardware meuk te betalen.

Wat gebeurd er nu met die servers die niet zijn opgehaald? Die zullen eerst officieel 'onteigend' moeten worden voordat de curator die kan verwijderen lijkt me??

Dennis, 17 september 2013 11:39 am

Zou er ook nog een inboedel veiling komen?

peter.s, 17 september 2013 12:26 pm

Wat is het nut van een interview? Meneer Salvatore heeft bij het vorige "interview" alles bij elkaar gelogen... "Niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen!".

daan, 17 september 2013 9:04 pm

@peter.s inderdaad volledig mee eens tot de laatste strohalm werd er beweert dat er niets aan de hand was zelfs 1 dag nadat het failliesement door dh zelf aangevraagt was werd er beweerd dat er niets aan de hand was een dag later toch het bericht dat het niet goed was hals overkop andere locatie zoeken migratie plannen en onder tussen was de nood aggregaat al weg.
Kort samen gevat schandalige manier van zaken doen door de verantwoordelijke.
Ik hoop van harte dat deze personen nimmer meer in de branch werkzaam zullen zijn dat zou een smet zijn.

daan, 17 september 2013 9:08 pm

@femke hoezo logisch door de curator word ook duidelijk aangegeven dat dh voor uit factureerde dus de klanten hadden reeds voor de dienst verlening betaald dus mijn ziens klopt het niet dat deze kosten zijn om de boel draaiend te kunnen houden misschien voor de klanten die wel bleven maar waarom moeten vertrekkende daar voor betalen.

Sander, 18 september 2013 8:08 am

Vragen:
- waarom heeft datahouse zoveel uitzettingsbevelen tegen haar?
- waarom hield Salvatore tot het einde vol dat het aan anderen lag
- wat heeft hij zelf fout gedaan?
- waarom maakten zoveel BVs in 2012 al verlies?
- waarom werd er op een omzet van 2 miljoen een raceteam van 1.2 miljoen per jaar gesponsored (en niet betaald volgens de Quote)
- bij vrijwel elk huurcontract weten we dat het eerste jaar huurvrij was: waarom zag datahouse de problemen niet aankomen?
- waarom is nooit geinvesteerd in goede apparatuur om de storingen te voorkomen?
- waarom zat van gink properties BV nog tussen datahouse en de verhuurder in den haag, alphen, capelle?
- wat was de relatie met van gink?
- waarom is het klantenbestand van grafix stilzwijgend overgemomen en is grafix met schulden achter gebleven. De KVK historie op kvk nummer van grafix laat vreemde zaken zien
- de problemen waren al in 2012 bekend, waarom is tot de laatste dag gedaan alsof of er niets aan de hand was? Zijn jullie hierdoor persoonlijk verantwoordelijk voor de schade?
- waarom is er in Spijkenisse diesel gestolen nadat data facilities van netrouting erin is getrokken?
- rondom spijkenisse liepen rechtszaken, kan je daar nu eerlijk over zijn? De datahouse website vertelde een fabel over "goed overleg"
- hoe lang werd jullie personeel al niet betaald? Waarom werkte klanten van datahouse als personeel? Waarom sleutelden ongeschoolde ITers aan UPSen? Serverius N+1
- wat was de omzet op de top van datahouse? Waarom is dat bedrag niet ten goede gekomen aan de activiteiten?

- waarom wilde geen enkele bank datahouse financieren?
- hoe kreeg eurofiber uit het niets betaald na elk dreigement tot afsluiting?
- wie zijn de italiaanse financiers?

Tot slot:
Waarom is nooit eerlijk naar klanten gecommuniceerd wat de problemen waren? Waarom moeten wij dit van danny ter haar horen? Dit had datahouse zelf moeten melden.

Anoniem, 20 september 2013 2:46 pm

Nog een andere schokkende conclusie die je uit het rapport kunt halen: met slechts 3 man personeel werd er een 24/7 dienst geboden verspreid over 7 locaties.

Zelfs al zou je die drie medewerkers in ploegendienst zetten van elk 8 uur, dan is er geen ruimte over voor weekend/vakantie/ziekte/etc...

Ben wel benieuwd of dit qua waakdienst arbo-technisch te verantwoorden was?

Anoniem, 23 september 2013 8:06 pm

Het zou goed zijn als er na het geplande interview met betrokkene een einde kan komen aan deze soap...

peter.s, 27 september 2013 11:19 am

Wanneer kunnen we het interview verwachten?

Anoniem, 27 september 2013 1:46 pm

Dat interview zal wel niet komen... het weekje is voorbij...

Arnout Veenman, 27 september 2013 4:09 pm

Het interview heeft plaatsgevonden, maar vooralsnog ben ik niet van plan om naar aanleiding daarvan iets op ISPam.nl te publiceren.

peter.s, 27 september 2013 8:14 pm

Waarom dan de melding in bovenstaand artikel?

Arnout Veenman, 27 september 2013 10:02 pm

We doen verschillende interviews en niet al die interviews leiden tot een publicatie op ISPam.nl.

Guus, 27 september 2013 10:17 pm

@Arnoud: Ik ben benieuwd waarom er niet gepubliceerd gaat worden? Was de uitkomst te mager?

P vd Meer, 23 oktober 2013 8:55 pm

Het is nog steeds jammer dat er geen afsluiting is gekomen in het datahouse drama, middels een afsluitend interview.

Er zijn in de comments prima vragen gepost welke meer dan voldoende kunnen zijn voor een artikel(tje), maar net als met het hele drama hangt er nu weer een hoop vaagheid in de lucht.

Heeft dhr. Fiorenza geen toestemming voor plaatsing gegeven? Of ligt er een 'spreek' verbod op de media? Jammer maar het blijft onduidelijk allemaal. Doet de branche geen goed als je het mij vraagt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.