Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitse ISP verplicht logs te verwijderen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 november 2006 17:20 uur

In Duitsland heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat T-Online alle informatie over gebruikt IP-adressen moet wissen, op verzoek van de klant. De uitspraak komt voort uit een jarenlange juridische strijdt tussen de 33-jarige Holger Voss, die op 21 juni 2002 een sarcastisch bedoelde uitspraak overĀ 11/09 deed en daarvoor een boete van 1500 euro kreeg, nadat justitie zijn gegevens had gevorderd bij T-Online. In hoger beroep werd hij overigens wel van vrijgesproken.

Echter was Holger Voss ook van mening dat zijn privacy door T-Online was geschonden, doordat ze elk gebruik van een IP-adres door hem hadden opgeslagen. Daarom starte hij na de strafrechtzaak een civiele procedure aan tegen T-online, waarin hij eiste dat alle gegevens van door hem gebruikte IP-adressen gewist zouden worden. Als ontknoping heeft nu het Hooggerechtshof hem gelijk gegeven.

Gezien dit een uitspraak van het Hooggerechtshof is, is hiermee een precedent geschept en is nu in principe elke Duitse ISP verplicht om op verzoek van de klant de gebruikgegevens van IP-adressen te wissen. Hierbij is het wel belangrijk om op te merken dat het enkel gaat om dynamisch toegewezen IP-adressen.

Verder is het ook nog eens zo dat op 1 januari 2007 de dataretentiewetgeving in heel Europa van kracht wordt en daarmee er nog veel meer verkeersgegevens moeten worden opgeslagen en daarmee dit arrest niet meer van toepassing lijkt. Dus het is effect van de uitspraak is maar tijdelijk!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.