Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX probeert onrust weg te nemen over Amerikaanse plannen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 september 2013 08:05 uur

ams-ixAMS-IX heeft gisteren via haar eigen website gereageerd op de onrust die is ontstaan na het bekendmaken dat de internet exchange gaat helpen om nieuwe knooppunten in de VS op te richten. Een paar leden hadden via de NOS laten weten dit onwenselijk te vinden. Met name VoiceWorks uit Almere gaf aan bezorgd te zijn over Amerikaanse veiligheidsdiensten die dan mee kunnen kijken op ‘Nederlandse’ verbindingen.

AMS-IX benadrukt in haar statement de ambitie om mee te helpen in de ontwikkeling van neutrale internetknooppunten. AMS-IX doet dit via Open-IX. Vorige week werd bekend dat CTO Henk Steenman een prominente rol gaat vervullen in het vaststellen van de technische standaarden. Volgens CEO Job Witteman past dit uitstekend in de ambitie en strategie van de AMS-IX.

De uitnodiging aan de leden om hierover te discussiëren, werd door een paar leden doorgespeeld aan de NOS – dat vervolgens meldde dat er flinke onrust is ontstaan over het beleid van de internet exchange. Reden om nu met een verklaring te komen waarin AMS-IX nog steeds stelt dat Open-IX een initiatief is dat in lijn ligt met de lange termijn-strategie – de Long Term Commercial Strategy (LTCS). Die strategie is goedgekeurd door de leden.

“Om volwaardig mee te kunnen doen in het Open-IX initiatief en de risico’s te verkleinen voor onze leden en klanten, heeft het bestuur besloten om een aparte juridische entiteit in de VS op te richten”, aldus de verklaring. “Deze risicobeperkende maatregel is uitermate belangrijk voor ons, omdat wij vanzelfsprekend nooit de belangen van de Nederlandse vereniging, de Nederlandse BV en daarmee de leden van AMS-IX in gevaar willen brengen.”

Advocaten buigen zich op dit moment over de vorm van de aangehaalde Amerikaanse entiteit. Om hier vervolg aan te kunnen geven, hoopt AMS-IX op een akkoord van haar leden in de buitengewone ledenvergadering van komende vrijdag.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.