Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Grote partijen anticiperen op innovatiegolf in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 september 2013 08:05 uur

CloudhostingVrijwel alle grote partijen hebben deze week flinke uitbreidingen op hun productportfolio voor cloudtoepassingen aangekondigd. De door Gartner voorspelde innovatiegolf in dit marktsegment voor 2014, lijkt al in vierde kwartaal van dit jaar te worden ingezet. Oracle, HP, Cisco: ze zijn allemaal bang de boot te missen op het gebied van met name IaaS.

Oracle zal tijdens de Oracle OpenWorld deze week diverse uitbreidingen aankondigen op hun cloudportfolio, met nieuwe services, een roadmap voor Nimbula Director en een OpenStack API-integratie met Oracle Exalogic Elastic Cloud.

HP richt zich vooral op Big Data en komt met analysetooling voor big data in de cloud: HAVEn Big Data Analytics. Dit wordt onderdeel van het HAVEn-platform van HP waarin diverse industriestandaarden zoals Autonomy IDOL, Vertica, ArcSight Security Event Manager, maar ook Hadoop bij elkaar worden gebracht. Uiteindelijk wil HP hiermee ‘big data as a service’ groots in de markt lanceren.

Cisco pakt het nog groter aan. Dat bedrijf kwam deze week met het Network Convergence System (NCS) waarmee service providers in staat moeten zijn om enorme hoeveelheden data uit cloud, mobiele apparaten, videoapplicaties en machine-to-machine-applicaties op te vangen en te verwerken. Cisco positioneert NCS als de technologie voor ‘Internet of Everything’. Dat ging natuurlijk gepaard met grote woorden:  “Het internet zoals wij dat kennen, staat op een kruispunt. Niet menselijk handelen, maar machine-driven events vragen om volledig nieuwe diensten van providers.”

Groei
De grote fabrikanten anticiperen met deze ontwikkelingen op de verwachte groei in investeringen bij vooral grotere bedrijven. Conform die verwachtingen zullen de investeringen in 2014 in cloudomgevingen flink toenemen. Deels uit noodzaak omdat bedrijven investeringen dankzij de crisis voor zich uit hebben geschoven en zo langzamerhand op een punt belanden waar ze infrastructuur, inclusief legacy, echt moeten gaan vervangen. Diezelfde crisis zorgt er tevens voor dat bedrijven daarbij kijken naar mogelijkheden om zoveel mogelijk weg te zetten in cloudomgevingen.  Gartner onderzocht eerder al dat ruim 60 procent van grote, internationale bedrijven plannen hebben om in 2014 delen van de infrastructuur uit te besteden naar cloudproviders.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.