Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dag van de waarheid voor Amerikaanse uitbreiding AMS-IX

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 september 2013 08:14 uur

AMS-IXVandaag zal de stemming plaatsvinden over het voorstel van het bestuur van de AMS-IX om uit te breiden naar de Verenigde Staten en daarvoor een Amerikaanse entiteit op te richten. Uit de mailinglijst van de AMS-IX blijkt dat er veel leden tegen zijn, enerzijds vanwege de angst dat de Amerikaanse overheid toegang zou kunnen krijgen tot datastromen op de Amsterdamse internet exchange maar ook zijn er veel leden niet te spreken over de gang van zaken rondom het voorstel.

De vraag of de Amerikaanse overheid al dan niet enige invloed krijgt op de Nederlandse activiteiten van AMS-IX is genoeg over geschreven. Eerder schreef ISPam.nl een opinie over de vraag of er veilig een vestiging in de VS kan worden geopend. Aan de andere kant is er de gang van zaken die veel leden van de AMS-IX tegen de borst stuit.

In een e-mail van afgelopen maanden doet Christian Kaufmann, de voorzitter van de AMS-IX, een poging om de bezwaren van de leden te pareren. Het eerste punt dat Kaufmann aanstipt is: “Who decided or said that AMS-IX should go to the US? We as members did. As you all know, we as the members approve the LTCS every year – The Long Term Commercial Strategy. The LTCS states in 4.1.1 and 4.1.2 that AMS-IX is going international and why. (..)“. Kaufmann doet het voorkomen alsof de leden hebben gekozen om uit te breiden in de VS. Echter in de LTCS die ISPam.nl heeft ingezien, wordt er nergens impliciet noch expliciet naar uitbreiding in de VS verwezen.

Daarnaast wijst Kaufmann erop dat het nodig is om een Amerikaanse entiteit te hebben om aan de voorwaarden van de Open-IX mee te kunnen doen. Daarbij is er vooralsnog gekozen om een Amerikaanse entiteit op te richten waarvan de aandelen door de Nederlandse BV worden gehouden. Echter stelt Kaufmann dat de exacte (juridische) structuur op basis van de input van de leden nog kan worden aangepast.

Kaufmann stelt dat het AMS-IX-bestuur enkel goedkeuring wil om uit te breiden naar de VS. Indien de leden echter tegen het voorstel tot uitbreiding stemmen dan zal het bestuur volgens Kaufmann het project afblazen en dan komt er geen uitbreiding naar de VS. Kaufmann schrijft op de mailinglijst: “The Board and the management would like to go ahead with the voting coming friday on this resolution. If you vote NO, we would stop working on this case and not expand to the US at all. If you vote YES, we will continue and will present several proposals for you to vote on at a next GM with various legal structures and their associated risks and we will continue to discuss this on the mailing list beforehand to get your input.”

In reactie op de mail van Kaufmann stelt een van de leden van de AMS-IX dat Kaufmann de leden voor het blok zet. Het lid schrijft letterlijk: “You are trying to pull a Bush here: ‘either you are with us or you are against us’.”. Het lid concludeert dat veel leden zich daarom gedwongen zullen voelen om tegen te stemmen. Verschillende leden van de AMS-IX die ISPam.nl heeft gesproken tijdens de summer drink van de NL-ix afgelopen woensdag lieten ook weten tegen het voorstel te zullen stemmen. Al zijn er volgens Tweakers.net ook enkele voorstanders van het voorstel. Het wordt daarom vandaag de dag van de waarheid voor de uitbreiding naar de Verenigde Staten. Al lijkt de kans klein dat het voorstel het gaat halen.

Update 16:00 uur: Op Pastebin is een e-mail geplaatst die Surfnet naar de AMS-IX mailinglijst heeft gestuurd en waarin de organisatie die het internet voor het hoger onderwijs regelt, haar standpunt en zorgen over de plannen voor uitbreiding naar de Verenigde Staten uit de doeken doet.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.