Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Jelle Frank van der Zwet: succes cloud ligt bij system integrators

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 oktober 2013 08:02 uur

Interxion

Eigenlijk wil Jelle Frank van der Zwet van Interxion vooral dat system integrators van hun plek komen. Zij zijn de sleutel naar het succes van de cloud. Van der Zwet, marketing manager bij Interxion, schreef er inmiddels een paar whitepapers over. In No cloud is an island doet hij een beroep op de system integrators (SI’s). “Die mogen best uit hun comfortzone komen.”

Van der Zwet ziet vanuit zijn dagelijkse praktijk twee soorten bedrijven die op een of andere manier bezig zijn met cloudproposities. “Enerzijds zie ik de service providers die vanuit bijvoorbeeld webhosting doorgegroeid zijn als cloudproviders. Zij ontwikkelen cloudomgevingen en vermarkten die als op zichzelf staande oplossingen. Aan de andere kant staan de system integrators die van oudsher oplossingen implementeren en beheren.  Er zijn maar weinig SI’s die zelf hun eigen cloudplatform bouwen en daar hun klanten naar toe migreren.” System integrators zijn blijkbaar erg traditioneel in hun dienstverlening. “Ze doen daarentegen vooral consultancy, waarbij ze hun klanten adviseren hoe ze zelf cloudoplossingen kunnen bouwen en hoe ze daar naar toe kunnen migreren.”

Evolutie
Volgens Van der Zwet laten system integrators kansen liggen, maar verhinderen ze ook de adoptiesnelheid van cloudoplossingen bij bedrijven. “Wij zien SI’s echt als cloud migration agents, ze zijn perfect geoutilleerd. Dan moeten we wel uit hun comfortzone komen en die nieuwe wereld instappen. Cloud is de evolutie.” Buiten die comfortzone moeten SI’s nadenken over zaken waar zij zich kunnen onderscheiden. “Ik zie dat op twee sporen. Ten eerste: er zijn veel bedrijven die geïnteresseerd zijn in cloud, om diverse redenen. Bijvoorbeeld omdat cloud een kostenbesparing belooft, maar ook vanwege flexibiliteit en schaalbaarheid. Dat willen bedrijven dan wel onder dezelfde voorwaarden als in hun huidige ICT-omgeving. De SLA speelt dan een belangrijke rol en dat is bekend terrein voor grotere SI-partijen.”

En ten tweede wat stop je als bedrijf dan in de cloud? Van der Zwet: “Ook dat is bij uitstek het terrein van system integrators. Wat kan in public cloud, in private cloud en wat blijft op dedicated infrastructuur? Juist daarin kunnen SI’s meerwaarde laten zien: het is een uitbreiding op hun SLA-domein. Ik zie beperkte samenwerking tussen SI’s en public cloud providers. Terwijl je zou verwachten dat SI’s vanwege het verschuiven van de business naar cloud, opschuiven naar cloudproviders. Dat gebeurt nog heel weinig.”

Verdienmodel
De omgekeerde beweging ziet Van der Zwet wel: cloudproviders die naar het domein van de system integrators opschuiven. “Kijk naar direct connect van Amazon: dat is feitelijk een SI-dienst. Ik had met het whitepaper ‘No cloud is an island’ juist als doel om system integrators te stimuleren om meer te kijken naar cloudproviders. Ondertussen zie ik een partij als VMware zelf cloudprovider worden, omdat hun kanalen te weinig in beweging komen. Op zich niet zo raar als je naar de geschiedenis van SI kijkt: die hebben altijd hun geld verdiend met specifieke portfoliokeuzes. Microsoft of VMware. Als je naar cloud kijkt, moet je juist open denken. Daar hebben veel system integrators moeite mee.”

Het argument dat system integrators gebruiken is dat er slechts beperkt klantvraag is naar integratieservices met clouddiensten. Het verdienmodel van de grote public cloudproviders helpt daarin ook niet.  Partijen als Amazon en Azure hebben vooral belang bij schaalgrootte: liefst één grote omgeving, zonder al te veel exotische koppelingen met private cloud of zelfs dedicated omgevingen. “Op die manier kunnen ze goed op prijs concurreren.”

Dan hebben bedrijven ook nog te maken met allerlei wetgeving op gebied van privacy waardoor de drempel om te migreren naar cloudoplossingen hoger wordt. “In Europa hebben we te maken met verschillende landen, met elk hun eigen privacywetgeving. Ik denk zelf dat de verschillen tussen die regels onderling niet zo groot zijn, maar er is wel duidelijk verschil in de wijze waarop landen de regels handhaven. In Duitsland wordt privacywetgeving strikter nageleefd. Maar je hebt niets aan spookverhalen. Ook hier kunnen system integrators hun meerwaarde laten zien. Welke delen of data stop je in welke cloud zodat je overal keurig voldoet aan regelgeving en hoe zorg je ervoor dat die onderdelen op een goede manier met elkaar blijven communiceren? SI moeten daar oplossingen in kunnen bieden, dat is hun markt.”

Jelle Frank van der Zwet van Interxio

Jelle Frank van der Zwet van Interxion

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.