Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gartner: Energiekosten beslaan een derde van het IT-budget in 2011

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 november 2006 11:30 uur

De energieverslindende apparatuur en de langzaam maar zeker stijgende olie prijzen gaan leiden tot een explosieve toename van de energiekosten die bedrijven gaan maken, zo meent onderzoeksbureau Gartner. In 2011 zal een gemiddelde onderneming ongeveer een derde van het IT-budget spenderen aan energiekosten.

Ondanks het feit dat er telkens meer bewustwording is wat betreft energiegebruik en hardware leveranciers telkens meer rekeninghouden met het energiegebruik van de apparatuur die wordt geproduceerd, blijft het energiegebruik problematisch. Volgens Gartner is het grootste probleem, de energie die in datacentra wordt geproduceerd, wordt ‘weggekoeld’, er zou een manier moeten worden ontwikkeld om de geproduceerde warmte-energie te hergebruiken, alleen op die manier zijn de energiekosten nog enigzins in de hand te houden.

Rakesh Kumar, research VP bij Gartner:

Organisaties gebruiken telkens meer rekenkracht. Deze systemen gebruiken veel meer stroom en koeling dan de vorige generatie hardware. Doordat mondiaal de energie prijzen stijgen, is er een significante toename van het budget voor het runnen van datacentra. Dit dwingt CIO’s tot handelen en energieconsumptie hoog op de IT agenda te plaatsen. 

Het verbaasd mij dat er nu pas, nu de nood al zo hoog is, serieus naar deze problematiek wordt gekeken. Persoonlijk verbaas me er ook over dat de energie die in datacentra wordt gebruikt en grotendeels als warmte weer vrijkomt niet kan worden hergebruikt. Gezien de grote hoeveelheden energie, zou het wellicht een idee kunnen zijn om datacentra als warmteleverancier voor de stadsverwarming te gebruiken. Daarnaast is er al eerder een initiatief gelanceerd waarmee er met oppervlakte water datacentra worden gekoeld, dat zijn goede initiatieven, enkel leidt het nog niet tot de gewenste hetgebruik van energie.

Daarnaast klopt het relaas van Rakesh Kumar ook, de hardware van tegenwoordig gebruikt significant meer energie en de datacentra zelf zijn ook ingericht op de vorige generatie hardware. Wat mogelijk heeft geleid tot de golf van stroomuitvallen in datacentra de vorige maand. Dus er is naar mijn idee voor de IT-industrie een enorme uitdaging om er voor te zorgen dat het energiegebruik en de energiekosten niet de pan uit rijzen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.