Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘OpenStack is populairste opensource cloudplatform’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 oktober 2013 08:10 uur

OpenStackAnd the winner is…OpenStack. Deze opensource cloudsoftware lijkt bij een onderzoek het populairste te zijn.

OpenStack zou daarmee winnen van CloudStack, OpenNebula en Eucalyptus. Opmerkelijk in dit geheel is dat dit blijkt uit een tussentijds rapport van de partij achter een van de cloudsoftware-producten, namelijk Eucalyptus.

Qingye Jiang, een medewerker van Eucalyptus, meet ieder kwartaal de grootte en betrokkenheid van de vier communities en OpenStack lijkt hier een voorsprong te nemen op de andere besturingssystemen.

De vier pakketten zijn vergeleken op basis van het aantal vragen en reacties op internetfora en mailinglijsten. Daarbij is onder meer meegeteld het aantal besproken onderwerpen, het aantal reacties en berichten en het aantal gebruikers op basis van unieke e-mailadressen.

Het aantal mensen dat meedoet aan discussies is enorm veel hoger bij OpenStack dan bij de andere projecten. Dit lijkt vooral het geval sinds de laatste OpenStack Grisley-release in april 2013, constateert Lennard Zwart van CloudVPS.

Ook werd er gekeken naar de daadwerkelijke softwarecontributies aan de projecten. “Hierbij heeft OpenStack wederom een enorme voorsprong op de andere projecten, met CloudStack met enige afstand op nummer 2. Dit geldt zowel voor het aantal contributies, als voor het aantal verschillende partijen dat bijdraagt.”

Momentum
Als de nieuwe ‘Havana’-versie van OpenStack, die later deze maand verwacht wordt, genoeg verbetering en community-interesse zal genereren om dit momentum gaande te houden, dan lijkt OpenStack een zeer goede positie te hebben om de race te gaan winnen, aldus Zwart.

Lennard Zwart vindt de enorme interesse in opensource cloudplatforms positief. “Hierdoor zal de infrastructuur van de cloud niet afhankelijk worden van een klein aantal Amerikaanse aanbieders.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.