- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 14 oktober 2013 08:01 uur
Bedrijven, burgers en sommige politici maken zich zorgen over de vertrouwelijkheid van informatie. De onthullingen van Snowden en consorten hebben ervoor gezorgd dat een uitgangspunt van communicatie – de veiligheid tussen beide eindpunten – niet langer kan worden gegarandeerd. Hoogste tijd dus een oplossing te bedenken die het vertrouwen in data integriteit weer herstelt.
Wie integriteit van data belangrijk vinden? Dat zijn meerdere groepen gebruikers van elektronische communicatie en elk hebben ze daar uiteenlopende redenen voor. Politici en burgers laten we even buiten beschouwing, de groep die dan overblijft zijn zakelijke gebruikers op de elektronische snelweg – beter bekend als het internet – in al zijn facetten.
Bedrijven die informatie aanbieden via het internet hebben zoals bekend een duidelijk belang bij integriteit van data. De aanbiedingen die ze doen, bijvoorbeeld via het exploiteren van een webshop, moet niet door derden kunnen worden gemanipuleerd. Personen of bedrijven die zaken doen via het internet moeten er op kunnen vertrouwen dat de verstrekte data veilig wordt opgeslagen en verwerkt. Verlies of misbruik ervan is voor alle partijen onacceptabel. Maar bedrijven maken ook nog op een andere manier gebruik van IP-based netwerkdiensten. Om te kunnen communiceren zijn e-mail, voip, messaging, en online samenwerking vandaag de dag niet meer weg te denken.
En juist die vormen van internetgebruik zijn door de onthullingen zwaar beschadigd. Want het blijkt dat deze gewone communicatie op grootschalige wijze door Britten en Amerikanen wordt gemonitord en afgetapt. Onder het mom van terrorismebestrijding is er sprake van grootschalige spionage waarbij bedrijven worden doorgelicht en kennis kan worden ontvreemd.
Hier een oplossing voor verzinnen is lastig, want bedrijven opereren steeds vaker grensoverschrijdend en de communicatie-infrastructuur is dat daarmee ook. Om toch een zekere mate van zicht te houden op de integriteit en veiligheid van data is daarom in Duitsland het volgende voorstel gedaan om communicatienetwerken op een andere manier in te richten (link). Voor gewone communicatie zal er niks veranderen, voor extreem vertrouwelijke communicatie wordt gedacht aan een IP-based netwerk dat alleen binnen de landsgrenzen werkt en voor communicatie binnen de EU-landen zou met routering voorkomen dienen te worden dat er data via of door de VS en GB (!) wordt gestuurd.
Dit is geen vroege 1 aprilgrap maar een serieus voorstel van Deutsche Telekom! Dat er op deze manier wordt gedacht, geeft aan hoe zeer spionage als een nationale bedreiging wordt beschouwd.
Het voorstel leidt tot drie vragen: ten eerste hoe maak je hierover afspraken als je weet dat nationale routering een vorm van kartelvorming kan zijn om concurrentie te belemmeren. Volgende vraag: is het technisch mogelijk? Tenslotte de vraag wat de impact zou zijn op de Nederlandse hosting- en datacentersector en de internetknooppunten?