Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Nederland biedt goede basis voor clouddiensten’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 oktober 2013 08:02 uur

Nederland is klaar voor clouddiensten. Het netwerk in Nederland is zo goed dat clouddiensten hier snel kunnen groeien, maar vooralsnog zijn het vooral consumenten die clouddiensten gebruiken.

Dat zijn enkele conclusies van de Global Cloud Index van Cisco die deze week is gepresenteerd. De resultaten laten zien dat het netwerk in Nederland klaar is voor geavanceerde clouddiensten, vertelt Jan Heijdra, Product Sales Specialist van de afdeling Data Center & Cloud Solutions bij Cisco Nederland, in gesprek met ISPam.nl.

Het vaste en mobiele netwerk in Nederland vallen op door de lage latency en de hoge up- en downloadsnelheden. Vooral bij mobiele netwerken heeft Nederland een opvallend lage latency, aldus Heijdra. “Dat komt omdat we een hoge breedbandpenetratie kennen en die vaste netwerken onder meer zorgen voor een lage latency bij mobiele netwerken.”

Nederland heeft op mobiele netwerken een latency van gemiddeld 56 milliseconde, op het vaste netwerk gemiddeld 33 milliseconde. In West-Europa is dat gemiddeld respectievelijk 106 en 57 milliseconde.

Datacenterverkeer
Cisco voorspelt dat tussen 2012 en 2017 de hoeveelheid cloudverkeer de zettabyte-grens zal passeren. Uit het rapport van Cisco blijkt dat ongeveer 80 procent van het cloudverkeer nog consumentgericht is. Slechts 20 procent is zakelijk gerelateerd.

Overigens blijft opvallend veel van dat cloudverkeer binnen de muren van de datacenters. Ruim tweederde van het dataverkeer dat in 2017 in door clouddiensten wordt gegenereerd, blijft binnen datacenters, aldus Cisco.

Van al het dataverkeer in datacenters (dus niet alleen cloudverkeer) blijft ongeveer driekwart in het datacenter, 7 procent wordt getransporteerd tussen datacenters onderling en 17 procent gaat naar de eindgebruikers.

Verbreding
Volgens Heijdra van Cisco Nederland zal het aantal aanbieders van clouddiensten de komende jaren nog fors toenemen. Ook worden de cloudapplicaties steeds geavanceerder in Nederland, zoals hosted collaboration services en HD mobile video, omdat de basis hiervoor de netwerken zijn, en daarmee zit het wel goed in Nederland. “Het cloudspectrum wordt verbreed want de markt wordt volwassener”, besluit Heijdra.

In de volgende video heeft Cisco enkele bevindingen uit de Global Cloud Index samengevat:

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.