Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

State of the Internet: groei, maar ook sterke groei DDoS

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2013 08:05 uur

Akamai-globeBreedband groeit. Wereldwijd en in Nederland. Sterker: Nederland staat op een mooie zesde plaats van landen met de hoogst gemiddelde breedbandsnelheid. Voor het eerst kwam die snelheid boven 10 megabit per seconde. Aldus de metingen die cloudprovider Akamai in het kader van haar State of the Internet gisteren publiceerde. Met de groei neemt echter ook de kans op ongewenste effecten toe: de hoeveelheid DDoS-aanvallen blijft sterk stijgen.

Nederland doet het internationaal zeer goed, mede dankzij allerlei initiatieven op het gebied van internet exchanges die in ons land als paddestoelen uit de grond lijken te schieten. Behoudens AMS-IX als grootste internationale knooppunt, vinden providers, datacenters, hosters en contentleveranciers elkaar steeds sneller in lokale initiatieven om peering te realiseren. Daarnaast groeit ook het aantal breedbandaansluitingen spectaculair. In het afgelopen jaar groeide dat met 66 procent, stelt Akamai vast.

Via het Akamai Intelligent Platform meet de organisatie ook het aantal unieke IP-adressen dat actief is. Dat nam in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd met 19 miljoen toe. De grootste groeier was hier Italië, gevolgd door Engeland, Duitsland en Frankrijk. Met groei nemen ook de risico’s toe. Zo stelt Akamai vast dat het aantal DDoS-aanvallen in diezelfde periode met 54 procent ook flink is toegenomen.

En misschien is dat nog wel het spannendste gedeelte uit de rapportage. In totaal telde Akamai over het tweede kwartaal 318 aanvallen. Enterprise-klanten waren daarbij het voornaamste doelwit, gevolgd door e-commercebedrijven. In de publieke sector bleef het aantal DDoS-aanvallen relatief beperkt. Populairste doelwit: web-poort 80, SSL-poort 443 en Microsoft DS-poort 445.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.