Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

State of the Internet: groei, maar ook sterke groei DDoS

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2013 08:05 uur

Akamai-globeBreedband groeit. Wereldwijd en in Nederland. Sterker: Nederland staat op een mooie zesde plaats van landen met de hoogst gemiddelde breedbandsnelheid. Voor het eerst kwam die snelheid boven 10 megabit per seconde. Aldus de metingen die cloudprovider Akamai in het kader van haar State of the Internet gisteren publiceerde. Met de groei neemt echter ook de kans op ongewenste effecten toe: de hoeveelheid DDoS-aanvallen blijft sterk stijgen.

Nederland doet het internationaal zeer goed, mede dankzij allerlei initiatieven op het gebied van internet exchanges die in ons land als paddestoelen uit de grond lijken te schieten. Behoudens AMS-IX als grootste internationale knooppunt, vinden providers, datacenters, hosters en contentleveranciers elkaar steeds sneller in lokale initiatieven om peering te realiseren. Daarnaast groeit ook het aantal breedbandaansluitingen spectaculair. In het afgelopen jaar groeide dat met 66 procent, stelt Akamai vast.

Via het Akamai Intelligent Platform meet de organisatie ook het aantal unieke IP-adressen dat actief is. Dat nam in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd met 19 miljoen toe. De grootste groeier was hier Italië, gevolgd door Engeland, Duitsland en Frankrijk. Met groei nemen ook de risico’s toe. Zo stelt Akamai vast dat het aantal DDoS-aanvallen in diezelfde periode met 54 procent ook flink is toegenomen.

En misschien is dat nog wel het spannendste gedeelte uit de rapportage. In totaal telde Akamai over het tweede kwartaal 318 aanvallen. Enterprise-klanten waren daarbij het voornaamste doelwit, gevolgd door e-commercebedrijven. In de publieke sector bleef het aantal DDoS-aanvallen relatief beperkt. Populairste doelwit: web-poort 80, SSL-poort 443 en Microsoft DS-poort 445.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...