Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenter Groningen doneert 0,01 euro per kWh aan goed doel

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 oktober 2013 13:03 uur

slide5In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat Datacenter Groningen geld inzamelen voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Dat is al prachtig, maar ze doen dat ook nog eens op een bijzonder manier. De sponsoring is namelijk gekoppeld aan het energieverbruik van het datacenter.

Sponsoren kunnen zich voor een vast bedrag inschrijven of een prijs per kWh afspreken. Datacenter Groningen doneert zelf een 0,01 euro per kWh. Ook vier andere bedrijven hebben een dergelijke afspraak gemaakt. Dat kan best lucratief zijn: het datacenter verbruikt zo’n 18.000 kWh per maand.

Het datacenter doet er zoveel mogelijk aan om energie te besparen. Om te beginnen is het een lights out-center, waar geen verlichting brandt als er niemand aanwezig is. En de koeling vindt plaats met buitenlucht. Directeur Andrew van der Haar meldt in een verklaring dat er inderdaad een spanningsboog zit in de actie voor SKOG en de energiebeperkende maatregelen. Elke kWh extra levert in november immers extra geld op voor de stichting die zich vooral bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek bij kinderen met kanker. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nog melden voor de actie bij het Datacenter Groningen.

Peter, 21 oktober 2013 1:28 pm

"Datacenter Groningen doneert zelf een 0,01 euro per kWh."

Datacenter Groningen doneert zelf niets, maar doet dit namens klanten. Ze kunnen ook gewoon de prijs verlagen en zo een verplichte donatie niet door de strot van klanten drukken. Een goede naam om te onthouden en geen zaken mee te doen. SIDN-praktijken dit.

Andre, 21 oktober 2013 5:01 pm

In de titel staat "0,01 cent" - in het artikel staat "0,01 Euro". Dat is een factor 100 verschil.

Overigens, even uitgaande van het hoogste (0,01 Euro).. er staat ook dat het datacenter 18000 kWh per maand verbruikt. Het gaat enkel over de maand november. Met andere woorden: er wordt €180 gedoneerd.

En dat is een nieuwsartikel waard?

peter, 21 oktober 2013 7:53 pm

Wellicht zit hier ook nog een commercieel belang bij, maar Ik vind het een leuk iniatief. En @peter jouw bedrijf of housing partner doet niet Aan sponsoring? Kom op, Beetje zuur: wereld is al zuur genoeg :-)

Arnout Veenman, 21 oktober 2013 9:18 pm

Peter (1ste), in plaats van dat die 1 cent/kWh als winst (voor de aandeelhouders!) wordt geboekt, gaat het nu naar een goed doel. De donatie komt dus rechtstreeks uit de zakken van de aandeelhouders. Het is een leuk initiatief, al is bij 18.000 kWH (eigen verbruik?) in november het te doneren bedrag van €180 dat het datacenter zelf betaald niet echt wereldschokkend. Al blijft het gewoon leuk nieuws en zoals de laatste peter ook al opmerkt, snap ik de eerdere zure reacties niet.

Andre, 22 oktober 2013 9:39 am

Arnout: dat klopt niet helemaal, want op stroom mag geen winst gemaakt worden. Dus het is geen winstmarge wat er vanaf getrokken wordt, maar een cent die er bij opgeteld wordt. Maargoed, dat komt op hetzelfde neer.

Verder over "zure reacties": tuurlijk is het prima dat er een goed doel gesponsord wordt, maar bedrijven sponsoren zo vaak goede doelen. En om nou om zo'n klein bedrag een nieuwsbericht te gaan plaatsen..

Arnout Veenman, 22 oktober 2013 10:27 am

Andre, indien er op stroom inderdaad geen winst mag worden gemaakt, dan is het helemaal evident dat het datacenter de donatie uit eigen zak betaald. Dus nogmaals: De donatie komt evident ten laste van de winst(marge) van het datacenter.

Ik vind het een leuke actie en wat mij betreft moeten we nog veel meer en structureel aandacht aan dit soort "klein nieuws" uit de branche gaan besteden op ISPam.nl. Dat gaan we binnenkort daarom ook doen!

Maurice, 28 oktober 2013 11:49 am

Hoe is die 18.000 kWh per maand berekend eigenlijk? Alleen wij doen al 10.000 kWh per maand...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.