Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX USA wordt zelfstandig dochterbedrijf van AMS-IX

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 24 oktober 2013 08:05 uur

AMS-IXAMS-IX houdt vast aan het plan om de Amerikaanse vestiging van de internet exchange op te zetten als volle dochter van de Nederlandse AMS-IX B.V..

Om de Nederlandse activiteiten te beschermen tegen Amerikaans datagraaien met behulp van bijvoorbeeld de Patriot Act zal er geen personele overlap zijn tussen beide vestigingen. De Nederlandse moeder zal dan ook alleen maar als aandeelhouder van de Amerikaanse vennootschap functioneren.

Als reden voor de gekozen juridische constructie noemt de AMS-IX dat hiermee controle wordt gehouden over de Amerikaanse activiteiten en ook schaalvoordelen wordt als voordeel genoemd. In een andere reactie laat Pauline Hartsuiker van AMS-IX aan ISPam.nl weten, dat de controle ook betekent dat bijvoorbeeld winst die in de VS wordt gemaakt, kan terugvloeien naar Nederland en dat er een voordeel kan zijn doordat er bijvoorbeeld dubbel zoveel apparatuur bij een (netwerk)leverancier kan worden ingekocht.

Wel stelt Hartsuiker dat de rol tussen de Nederlandse moeder en de Amerikaanse vestiging puur een aandeelhoudersrelatie is. Er zijn geen medewerkers uit Nederland die ook zullen werken voor de Amerikaanse vestiging of omgekeerd. Ook zal de Amerikaanse vestiging een eigen bestuur krijgen. Wel zal voor bepaalde beslissingen de Amerikaanse vestiging het Nederlandse moederbedrijf om toestemming moeten vragen om bijvoorbeeld investeringen te doen. Dat zal vergelijkbaar zijn zoals AMS-IX B.V. zelf aandeelhouder Vereniging AMS-IX om toestemming moet vragen voor bepaalde stappen te zetten.

De keuze voor de structuur die nu definitief gekozen is, is in overleg met het bestuur van de Vereniging AMS-IX en een vertegenwoordiging van de leden van de AMS-IX gemaakt tijdens een infosessie die gistermiddag plaats heeft gevonden. Daarbij zijn ook twee andere mogelijke juridische constructies besproken. Daarbij zou het gaan om een aparte Amerikaanse vereniging als aandeelhouder van de Amerikaanse vestiging, maar dat werd onwenselijk geacht omdat daarmee geen enkele zeggenschap vanuit Nederland over de Amerikaanse activiteiten zou bestaan. Een andere optie was een constructie met meerdere stichtingen, verenigingen en B.V.’s, die constructie werd te complex en te weinig transparant geacht, stelt Hartsuiker.

Door de gekozen constructie vallen de Nederlandse activiteiten van de AMS-IX naar eigen zeggen niet onder de Amerikaanse jurisdictie doordat er vanuit de Verenigde Staten geen enkele zeggenschap over de Nederlandse activiteiten is. AMS-IX stelt zich bij deze conclusie te baseren op basis van advies dat (opnieuw) is ingewonnen bij het grootste Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day.

Mocht de Amerikaanse overheid wel jurisdictie over de Nederlandse activiteiten van AMS-IX claimen, dan kan volgens Hartsuiker binnen één week een stichting in het leven worden geroepen, waardoor de band tussen de Nederlandse en Amerikaanse activiteiten volledig worden doorgesneden. Hartsuiker kan niet direct aangeven of het in een dergelijk geval zal gaan om een zelfstandige stichting of een stichting administratiekantoor die de aandelen in de Amerikaanse vennootschap houdt en certificaten van aandelen aan AMS-IX B.V. zal uitgeven.

Overigens merkt Hartsuiker op is er wel één punt waarbij de verschillende vestigingen van de AMS-IX (naast Nederland en de Verenigde Staten ook Hong Kong, red.) de mogelijkheid wordt onderzocht om een gezamenlijke 24/7 NOC dienst in te richten. Al zal daarvoor wel naar een oplossing worden gezocht waarbij de Amerikaanse vestiging geen enkele (feitelijke) invloed op de Nederlandse infrastructuur kan uitoefenen. Indien dat niet mogelijk is, dan zal de gezamenlijke NOC dienst er niet komen, zo besluit Hartsuiker.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...