Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX USA wordt zelfstandig dochterbedrijf van AMS-IX

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 24 oktober 2013 08:05 uur

AMS-IXAMS-IX houdt vast aan het plan om de Amerikaanse vestiging van de internet exchange op te zetten als volle dochter van de Nederlandse AMS-IX B.V..

Om de Nederlandse activiteiten te beschermen tegen Amerikaans datagraaien met behulp van bijvoorbeeld de Patriot Act zal er geen personele overlap zijn tussen beide vestigingen. De Nederlandse moeder zal dan ook alleen maar als aandeelhouder van de Amerikaanse vennootschap functioneren.

Als reden voor de gekozen juridische constructie noemt de AMS-IX dat hiermee controle wordt gehouden over de Amerikaanse activiteiten en ook schaalvoordelen wordt als voordeel genoemd. In een andere reactie laat Pauline Hartsuiker van AMS-IX aan ISPam.nl weten, dat de controle ook betekent dat bijvoorbeeld winst die in de VS wordt gemaakt, kan terugvloeien naar Nederland en dat er een voordeel kan zijn doordat er bijvoorbeeld dubbel zoveel apparatuur bij een (netwerk)leverancier kan worden ingekocht.

Wel stelt Hartsuiker dat de rol tussen de Nederlandse moeder en de Amerikaanse vestiging puur een aandeelhoudersrelatie is. Er zijn geen medewerkers uit Nederland die ook zullen werken voor de Amerikaanse vestiging of omgekeerd. Ook zal de Amerikaanse vestiging een eigen bestuur krijgen. Wel zal voor bepaalde beslissingen de Amerikaanse vestiging het Nederlandse moederbedrijf om toestemming moeten vragen om bijvoorbeeld investeringen te doen. Dat zal vergelijkbaar zijn zoals AMS-IX B.V. zelf aandeelhouder Vereniging AMS-IX om toestemming moet vragen voor bepaalde stappen te zetten.

De keuze voor de structuur die nu definitief gekozen is, is in overleg met het bestuur van de Vereniging AMS-IX en een vertegenwoordiging van de leden van de AMS-IX gemaakt tijdens een infosessie die gistermiddag plaats heeft gevonden. Daarbij zijn ook twee andere mogelijke juridische constructies besproken. Daarbij zou het gaan om een aparte Amerikaanse vereniging als aandeelhouder van de Amerikaanse vestiging, maar dat werd onwenselijk geacht omdat daarmee geen enkele zeggenschap vanuit Nederland over de Amerikaanse activiteiten zou bestaan. Een andere optie was een constructie met meerdere stichtingen, verenigingen en B.V.’s, die constructie werd te complex en te weinig transparant geacht, stelt Hartsuiker.

Door de gekozen constructie vallen de Nederlandse activiteiten van de AMS-IX naar eigen zeggen niet onder de Amerikaanse jurisdictie doordat er vanuit de Verenigde Staten geen enkele zeggenschap over de Nederlandse activiteiten is. AMS-IX stelt zich bij deze conclusie te baseren op basis van advies dat (opnieuw) is ingewonnen bij het grootste Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day.

Mocht de Amerikaanse overheid wel jurisdictie over de Nederlandse activiteiten van AMS-IX claimen, dan kan volgens Hartsuiker binnen één week een stichting in het leven worden geroepen, waardoor de band tussen de Nederlandse en Amerikaanse activiteiten volledig worden doorgesneden. Hartsuiker kan niet direct aangeven of het in een dergelijk geval zal gaan om een zelfstandige stichting of een stichting administratiekantoor die de aandelen in de Amerikaanse vennootschap houdt en certificaten van aandelen aan AMS-IX B.V. zal uitgeven.

Overigens merkt Hartsuiker op is er wel één punt waarbij de verschillende vestigingen van de AMS-IX (naast Nederland en de Verenigde Staten ook Hong Kong, red.) de mogelijkheid wordt onderzocht om een gezamenlijke 24/7 NOC dienst in te richten. Al zal daarvoor wel naar een oplossing worden gezocht waarbij de Amerikaanse vestiging geen enkele (feitelijke) invloed op de Nederlandse infrastructuur kan uitoefenen. Indien dat niet mogelijk is, dan zal de gezamenlijke NOC dienst er niet komen, zo besluit Hartsuiker.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.