Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN maakt reseller vermelding in whois .nl-domeinnamen mogelijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 oktober 2013 12:17 uur

sidn_logoSIDN heeft aangekondigd dat het binnenkort mogelijk zal zijn om naast de naam van de registrar óók de naam van de reseller in de whois van een .nl-domeinnaam te tonen. Daarmee komt SIDN tegemoet aan een lang gekoesterde wens van veel registrars. De maatregel zou daarnaast ook kunnen leiden tot een verdere daling van het aantal .nl-registrars.

De introductie van de vermelding van de reseller in de whois is in nauw overleg met de Vereniging van Registrars tot standgekomen. Het onderwerp stond al ten tijde van de oprichting van de vereniging op de agenda. Ook tijdens de derde ALV van de VvR zou het onderwerp weer op de agenda zijn verschenen. Uit een e-mail die de SIDN naar de registrars heeft verzonden blijkt dat ook de VvR verheugd is dat de reseller vermelding er nu daadwerkelijk aankomt.

SIDN benadrukt dat de vermelding in de whois een co-vermelding zal zijn. Ook de registrar zal worden genoemd in de whois naast de reseller. Daarnaast wijst de .nl-oragnisatie er ook op dat de vermelding van de reseller niet betekent dat er iets verandert aan de verantwoordelijkheid van de registrar en dat er ook geen relatie tussen de SIDN en de reseller is. De registrars blijven daarom verantwoordelijk voor het handelen van de resellers.

Minder registrars
Door de mogelijkheid om de naam van de reseller in de whois te vermelden, zal het aantal .nl-registrars waarschijnlijk verder gaan afnemen. Veel kleine hosters en reclamebureau’s zijn op dit moment zelf nog registrar vanwege de naamsvermelding van de registrar in de whois. Het is te verwachten dat een deel van deze registrars ervoor zal kiezen om hun .nl-domeinnamen na invoering van de co-vermelding onder te brengen bij een grote reseller, gezien de kosten per .nl-domeinnaam door het schaalvoordeel vaak aanzienlijk goedkoper zijn.

De daadwerkelijke introductie van de reseller vermelding staat gepland voor november. Dat zal gebeuren tijdens een nog nader te bepalen onderhoudsvenster waarin het .nl-domeinregistratiesysteem zal worden bijgewerkt. Voor dat moment zal de functionaliteit al in de registrar testomgeving worden opgenomen, zodat registrars de nieuwe functionaliteit al voor de introductie kunnen testen.

ISPam.nl Job board

peter.s, 26 oktober 2013 12:16 pm

Ben ik de enige die dit totaal niets uitmaakt? Dingen als je naam in de whois bij SIDN of RIPE bedoel ik dan.

Arjan, 29 oktober 2013 9:50 am

@Peter.s Nee hoor, je bent bij lange na niet de enige. Ik vind deze invoer persoonlijk ook zwaar onnodig, het is vooral de wens van enkele grote partijen welke de wet uitmaken binnen de VvR. Deze invoer geeft niet nader te benoemen partijen enkel de kans om nog groter te worden en meer macht om zich vooral niet aan regels te houden en bij SIDN met de vuist op tafel te slaan. Heeft de Vereniging van Resellers goed voor elkaar.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...