Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘De tijd is rijp voor Security-as-a-Service’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 1 november 2013 08:05 uur

Motiv-beursHet Nederlandse beveiligingsbedrijf Motiv heeft in oktober in stilte een nieuwe Security-as-a-Service dienst geïntroduceerd. Met de dienst neemt het bedrijf de almaar complexer wordende netwerkbeveiliging uit handen. En daar is behoefte aan, denkt ook het Platform voor Informatiebeveiliging.

“De beveiliging van netwerken is heel gecompliceerd geworden”, zegt Bastiaan Bakker, directeur Business Development bij Motiv in gesprek met ISPam.nl. “Van diverse kanten, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), komen maandelijks zoveel beveiligingsadviezen dat het bijna niet meer bij te houden is voor IT-afdelingen of telecomproviders.”

Daarbij komt volgens hem ook nog de regulering vanuit de overheid voor transparantie bij incidenten waarbij klantgegevens in het geding zijn. “We hadden al de Telecomwet die telecomaanbieders voorschrijft dat ze datalekken moeten melden, maar in Brussel wordt nu aan een richtlijn gewerkt die ook andere bedrijven verplicht om dergelijke incidenten te melden”, aldus Bakker. “En dat grote gevolgen hebben want alleen al in het afgelopen jaar hebben we bij klanten meer beveiligingsincidenten gezien dan in de afgelopen 14 jaar bij elkaar.”

Ook volgens een woordvoerder van het Platform voor InformatieBeveilging (PvIB), eveneens aanwezig op de beurs Infosecurity, worden veel bedrijfsnetwerken te complex om de beveiliging goed op orde te hebben. “Het is zo gemakkelijk geworden om op afstand een pc of een netwerk aan te vallen”, zegt Thijs de Graaff, namens het PvIB. “Het is net alsof je door de jungle loopt waar achter elke boom een tijger kan zitten, maar intussen krijg je een kokosnoot op je hoofd.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.