Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Snellere (consumenten) verbindingen en de xSP

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 17 september 2008 08:05 uur

Maandag maakte UPC bekend twee nieuwe internetabonnementen aan te bieden onder de (misleidende?) naam ‘fiber power internet’. De snelheden lopen door gebruik te maken van de Eurodocsis 3 standaard op tot 120 Megabit per seconde. Dit is sneller dan veel servers bij xSP’s daar veel providers – bewust – nog maar een 100 Mbit verbinding leveren bij dedicated en colocated klanten.

De bandbreedtevraag van de eindgebruiker lijkt omhoog te gaan. Daarmee dus ook de snelheid van bijvoorbeeld downloads. Nu zal de download dor de hogeren snelheid van kortere duur zijn dan een download van een zakelijke SDSL lijn die maar met ca. 2 Megabit per seconde opgevraagd wordt. Vandaag dan ook een kort artikel met een vraag: hoe moet de xSP omgaan met de stijgende snelheid op de lijnen.

Een dedicated of colocated klant wil je niet altijd een gigabit verbinding geven, zeker wanneer het niet nodig is door een laag commitment aan dataverkeer. De regel is veelal dat bij 60% gebruik er een gratis upgrade volgt. Een server met een commitment van 20 Gigabyte per maand en een Gigabit aansluiting op de infrastructuur van de provider is daarom ook onlogisch. De provider moet namelijk wel geld investeren in nieuwe switches, zeker op rackniveau zijn deze vaak 24x 100 Mbit met een uplink van een Gigabit. Wanneer de switch economisch nog n iet is afgeschreven en de 60% grens niet is bereikt, lijkt het mij weinig zinvol om deze al te vervangen.

Een andere kant van het verhaal zijn de klanten met weinig kennis om de server te beheren. Als freelance systeembeheerder krijg ik maandelijks een paar keer een verzoek een server na te kijken. Vaak aan het begin van de maand, wanneer de klant een afrekening heeft gehad voor teveen verbruikt dataverkeer. Een gehackte en niet geupdate versie van open source pakketten als Joomla zijn vaak de oorzaak. Door servers met een laag bandbreedteverbruik te cappen op 10 Megabit, kun je de klant enigzins in bescherming nemen en hoef je niet voor elke poort een treshold in te stellen.

Hoe moet de xSP omgaan met de snelheidsverhogingen aan de kant van de eindgebruiker?

Arjan Bijnen, 17 september 2008 9:21 am

UPC speelt mooi weer met hun aangekondigde 60 en 120 Mb verbindingen. In hoe verre kunnen zei deze verbindingen echter garanderen en wat is de overboekingsfactor (1:350?)? Zijn hun backbones hierop ingericht en gaan zei het leuk vinden als men 24/7 de volledige capaciteit gebruikt?

Mij lijkt dat ze met de opzet nog veel problemen tegen gaan komen, dat terwijl de zaken bij UPC net stabiel draaide. De enige snelle verbinding welke ze echt kunnen garanderen is die naar buren elders op het netwerk. Anyway, we wachten een upgrade af en zullen dan verder bepalen. Het zal mij verbazen als we de 120Mbps echt kunnen halen.

Nathan, 17 september 2008 9:31 am

Snel downloaden is altijd mooi. Maar het grootste gedeelte van de downloads is naar mijn weten uit nieuwsgroepen, torrents en dat soort netwerken. Waarom zou je flink investeren in een switch met meerdere Gigabit poorten? Zeker als je klanten hebt met kleine, weinig verkeer trekkende websites. Dan is het cappen op 10 Mbit een mijn inziens goed handelen. Neem als voorbeeld een Bol.com, die zou naar mijn mening wel ook echt die 100 / 1000 Mbit moeten hebben om alles soepel te houden.

Anyway, als alles steeds maar sneller en sneller moet, raak je een keer aan de max. capiciteit. Denk niet dat je dan vrolijker wordt. Op thuislijntjes lijkt mij een 20Mbit down ook goed genoeg (nu haal je het alleen vaak niet), voor huis tuin en keuken situaties lijkt mij die 60 of 120 Mbit echt overkill. Alleen voor de zware downloaders is het leuk, al zit je altijd nog met de upload van je tegenpartij.

Thomas Lobker, 17 september 2008 10:42 am

Iemand met een 100 Mbps verbinding houdt de lijn natuurlijk ook veel minder lang open, dus direct upgraden naar gigabit is nergens voor nodig.

Peter, 17 september 2008 11:00 am

Er wordt hier niets over de kosten gezegd die aan de verbindingen verbonden zijn maar het lijkt mij sterk dat de 'gemiddelde consument' voor 60mbit 50 euro neertelt (+ kosten kabelaansluiting, dus in totaal rond de 65 euro/maand) of in het geval van de 120mbit aansluiting rond de 100 euro/maand in totaal.

Peter, 17 september 2008 11:02 am

grr.. waarom kan ik niet editen, drukte te snel op submit:

Het lijkt mij dus dat xSP's zich voorlopig nog niet (te) druk hierover hoeven te maken. Heeft iemand iets gemerkt van de vele glasvezelklanten die erbij zijn gekomen de afgelopen jaren, of van de 5->20mbit upgrades?

Jorden Chamid, 17 september 2008 1:42 pm

Ik denk alleen dat de particuliertjes nu eerder thuis een servertje op zullen hangen / oude desktop als server zullen instellen, de uploadsnelheid is daarvoor straks voldoende.

Gelukkig zijn dit de particulieren die toch al voor een dubbeltje op de 1e rij wilden zetten, waar je dus weinig tot niets aan mist.

Jeroen, 17 september 2008 1:47 pm

@Jorden:
Niet alleen een langzame verbinding is een reden om het in een DC te doen hoor ;):
- het kost bakken met geld aan stroom (maar ok, dat betalen hun ouders)
- het geeft warmte op de kamer
- het maakt lawaai

Peter, 17 september 2008 2:14 pm

Je krijgt een 6-10 mbps uploadsnelheid, lijkt mij nauwelijks genoeg voor een thuisserver + er zal wel iets in de AV komen te staan dat het daar niet voor gebruikt mag worden.

Dirkje, 17 september 2008 2:39 pm

@Thomas Lobker. Je theorie gaat alleen op als de capaciteit op de server net zo hard meegroeit als die van de client.

Jorden Chamid, 17 september 2008 3:10 pm

@Jeroen: Natuurlijk, maar daar hebben de particulieren waar ik het over heb over het algemeen geen boodschap aan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.