Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Kleine serverruimtes kunnen weer bezemhokken worden’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 november 2013 08:04 uur

datacenter_smallBedrijven en overheden investeren vooral in datacenters om de ICT-kosten beheersbaar te houden. Virtualisatie en centralisatie spelen ook een belangrijke rol.

Dat concludeert Peter Vermeulen van Pb7 Research na een onderzoek dat hij in opdracht van CommScope Nederland heeft uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek werden donderdag tijdens een bijeenkomst van CommScope en uitgever Fenceworks gepresenteerd.

Van de 179 Nederlandse ondervraagde lezers van DatacenterWorks zegt maar liefst tweederde dat kostenbeheersing van ICT de belangrijkste reden is om te investeren in datacenters. Virtualisatie en centralisatie/consolidatie worden beide door 43 procent genoemd. Maar deze factoren hebben dan ook veel met elkaar gemeen.

“De centralisatie is al lang aan de gang”, zegt Vermeulen. Tussen 2010 en 2020 groeit het dataverkeer met een factor 50, maar de omvang van datacenters groeit in die periode niet met hetzelfde tempo. Dat komt vooral door virtualisatie.” Van de ondervraagden zegt 43 procent dat de servers nog verspreid over diverse locaties staan, maar deze zullen steeds vaker in een datacenter worden geplaatst. “De kleine serverruimtes kunnen weer bezemhokken worden.”

Mede dankzij de enorme groei van data voorspelt hij de komende jaren verdere uitbreiding van datacenterruimte in Nederland. Ook uit internationaal onderzoek van vastgoedbureau CBRE (pdf) blijkt dat met name de regio Amsterdam zeer gewild is in de datacentermarkt.

Dichtheid
Uit het onderzoek van Pb7 Research blijkt verder dat geplande investeringen in datacenters vooral gereserveerd worden voor de aanschaf van nieuwe koelmethoden, voor een algehele upgrade van het datacenter (1 Tier omhoog) en voor optimalisatie van de koeling.

Opvallend is bovendien dat de PUE, het getal dat de energie-efficiëntie van een datacenters weergeeft, in de praktijk geen omvangrijke rol speelt. Ruim de helft van de ondervraagden weet niet wat PUE is of zegt dat deze niet gemeten wordt. “Bij veel organisaties is PUE geen top-of-mind”, aldus Vermeulen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.