Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IDM-presentatie confronteert ons met IPv6-achterstand

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 11 november 2013 08:01 uur

ipv6-v2De redactie van ISPam.nl wordt wekelijks benaderd voor presentaties en bijeenkomsten. Sommige uitnodigingen worden met open armen ontvangen, 100% match met de lezers en een interessante partij. Andere uitnodigingen zijn zo weinig inspirerend dat ze snel vergeten worden. En dan is er de categorie berichten die nadere bestudering triggert: is dit iets voor onze lezers?

Tot die laatste categorie hoort een uitnodiging die vorige maand werd verstuurd en betrekking had op de lancering van een nieuwe dienst voor Verizon. Dit volgde kort op de aankondiging van een hervernieuwde introductie van het cloudportfolio, iets waarover in de Europese pers verder weinig is bericht. Deze uitnodiging ging daar gelukkig niet over, wat wel op het programma stond was een presentatie gevolgd door een informeel gesprek in kleine kring over het onderwerp IDM (Identity Management).

Dat onderwerp zal bij de lezer de vraag oproepen: wat heeft dat met hosting te maken. Die vraag is terecht, maar omdat Verizon de nodige DC’s exploiteert en in de briefing sprake was van een link tussen DC’s, cloud en IDM, is er voor gekozen aanwezig te zijn. Zoals gezegd een bijeenkomst in kleine kring waardoor de twee personen verantwoordelijk voor de dienst in de Benelux uitleg werd gegeven over ‘IDM volgens Verizon’. Dat verhaal kende vooral verwijzingen naar compleet andere sectoren dan hosting. Verizon doet hier veel mee op de Amerikaanse thuismarkt bij o.a. healthcare en onderwijs. Het type klant dat elke hoster en DC wel wil hebben. Op dat punt is de link tussen DC en IDM dan ook snel te leggen. Aanbieders van opslag en capaciteit hebben er nadrukkelijk alle belang bij dat de klanten en de klanten van die klanten op een verantwoorde en veilige wijze toegang krijgen tot niet meer dan de data waarvoor ze gemachtigd zijn. Het model van Verizon is natuurlijk interessant voor de echte grote spelers, een hoster die toegang voor een klant met 100 individuele inloggers wil regelen, zal waarschijnlijk voor een andere oplossing kiezen.

Maar toch, het verhaal aanhorend en vooral ook de vragen van de overige security minded journalisten die de discussie voedden, het punt bleef hangen dat IDM een onderwerp is waar we meer mee te maken gaan krijgen, al was het alleen maar om aan de strengere eisen rond datalekken en aansprakelijkheid te kunnen voldoen.

Aan het eind, toen inmiddels al duidelijk was dat deze IDM in de cloud hangt en binnenkort ook vanuit de Nederlandse DC’s van Verizon wordt aangeboden, hebben we nog de vraag gesteld die elke dienstaanbieder te horen krijgt die weer eens wat lanceert: mooi verhaal, maar wordt deze toepassing ook als IPv6 dienst aangeboden? De wedervraag kwam direct terug: ja natuurlijk, waarom vraag je dat?

Ongewild en onbedoeld was dat wellicht een van de meest opvallende opmerkingen die middag. Een bedrijf als Verizon is al veel verder met IPv6 dan we doorhebben. Dat lijkt in lijn met wat we al langer van andere Amerikaanse DC’s horen. De zorg die wij in Nederland, bijvoorbeeld via de IPv6 taskforce¬†uiten, wordt compleet niet begrepen. Niet zij, maar wij lopen achter! En dat is iets waar we ons best zorgen om mogen maken, net als over het vraagstuk van het goed regelen van IDM voor onszelf en onze klanten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.